Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pofátlanság vagy bűncselekmény? Drónnal figyelgetik a Homokkertben élőket

Cívishír | 2024. 08. 24. | 11:05:01
A debreceni rendőrök kérik, aki ilyen esetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívót!
Pofátlanság vagy bűncselekmény? Drónnal figyelgetik a Homokkertben élőket
Segítség, drónnal figyelik a házam! (Fotó: Illusztráció/pixabay)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Homokkertből több lakó is megkereste a Cívishír szerkesztőségét, és elpanaszolták, hogy egy drónos megkeseríti az életüket. Nem elég, hogy rendszeresen a házak felett repked egy jármű, mely szemmel láthatóan kamerával felszerelt (így vélhetően felvételt is készít minden alkalommal), de a pilóta az utóbbi időkben egész közel "merészkedik" az ingatlanok ablakaihoz, sőt, előfordult már, hogy a fürdőszobában készülődő hölgyeket is megleste ily módon. Többen attól is félnek, hogy a betörők így térképezik fel a terepet. És ha ez nem lenne elég, a terület felett ereszkednek a Debrecenben landoló repülők, így a balesetveszély kockázata is jelentős. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Sajtóirodájához fordultunk, hogy megtudjuk: ebben a helyzetben mit csinálhatnak a lakók, kihez fordulhatnak segítségért, mit tehetnek a rendőrök, milyen büntetésre számíthat a drónt vezető pilóta?

A legfontosabb, hogy minden ilyen és ehhez hasonló esetben azonnal tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számra, hogy a rendőrök a szükséges intézkedéseket megtehessék!

Ugyan minden eset más és más, de általánosságban elmondható, hogy a járőrök először megpróbálják felkutatni a drón kezelőjét és ellenőrzik, hogy szabályosan végez-e reptetést. Emellett ellenőrzik az üzemeltetéshez szükséges dokumentumokat és engedélyek meglétét, és ha jogsértés történt, akkor eljárnak a kezelővel szemben.

Azt, hogy milyen feltételek mellett használhatjuk a drónt, három úgynevezett műveleti kategóriába sorolják.

A1: Ebbe a kategóriába tartozó akár (csak a C0-ás) drónokat jogosítvány és biztosítás nélkül is lehet használni. Mind a drónra, mind a pilótára regisztráció szükséges. Lakott területen belüli repülés esetén kötelező az eseti légtér, valamint a mydronespace alkalmazás használata is, viszont lakott területen kívül csupán az alkalmazás használata kötelező, hogy ellenőrizhessék a környék légügyi forgalmát.

A2: Az A2 kategóriába tartozó drónok használatához jogosítvány és biztosítás szükséges, valamint a drónra és a pilótára is kötelező a regisztráció. Az A2 kategóriába tartozó drónok használatakor szintén alkalmazni kell az eseti légtér igénylésére és a mydronespace alkalmazásra vonatkozó szabályokat, teljesen ugyanúgy működik ilyen szempontból, mint az A1 kategória. Az A2 kategóriába tartoznak azok a drónok, amelyek bizonyos paramétereknek megfelelve kevesebb kockázatot jelentenek a környezetben, valamint C2 minősítéssel rendelkeznek.

A3: Az A3 kategóriába tartozó drónok használatához szintén jogosítvány és biztosítás szükséges, regisztráció és a mydronespace használata is kötelező. Az A3 kategóriába tartoznak azok a drónok, amelyek nagyobb kockázatot jelenthetnek, vagy nincsen C minősítésük, és speciális szabályok alkalmazása szükséges azok biztonságos használatához.

A2 műveleti alkategóriában C2-es osztálybesorolású UA-val így repülhetünk (Fotó: legter.hu)

Az érthetőség kedvéért fontos tisztázni, hogy mit jelent az eseti légtér és a mydronespace alkalmazás. Az eseti légtér az a légtér, amely eseti jelleggel, meghatározott időtartamra, közigazgatási hatósági eljárás során történő kijelölés útján jön létre. Igénybevételére jellemzően a légiközlekedés biztonságára veszélyt jelentő események, tevékenységek (pl. tűzijáték, repülősport-rendezvény, katonai hadgyakorlat) esetén kerül sor. Jogszabályban meghatározott esetekben a pilóta nélküli légi járművel végzett műveleteket is eseti légtérben lehet csak végrehajtani.

Az eseti légteret kérelem alapján a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály hatósági határozattal jelöli ki, amennyiben annak kijelölésének jogszabályban meghatározott feltételei teljesülésnek.

Az eseti légterek adatait (pl. azonosító, oldalhatár, tervezett alsó/felső magasság, üzemidő kezdete/vége, tevékenység típusa, stb.) az adott nap 24 órás periódusára vonatkozóan a HungaroControl Zrt. a Légtérfelhasználási tervben teszi közzé. A mydronespace mobilalkalmazás pedig a HungaroControl hivatalos drónapplikációja, amely a 2021. január 1-jén életbe lépő szabályozásnak megfelelően támogatja és segíti a felhasználókat, hogy biztonságosan és törvényesen használhassák eszközeiket.

Tíz fontos szabály (Fotó: mydronespace)

Megtudtuk, a rendőrség a mydronespace alkalmazás hatósági felületén ellenőrizheti a drón műveleteket, az azt végrehajtó kilétét, azonban bejelentkezés hiányában a rendszer nem jeleníti meg sem a repülést végző kezelőt, sem a drónt. Ugyan van drón detektáló rendszerük, amely segítségével bemérhető a jogosulatlan repülés, ennek igénybevételéhez azonban mindenképpen állampolgári feljelentés és alapos nyomozás szükséges. Ennek okán kiemelték, lakott területen belüli repülés esetén kötelező az eseti légtér igénylése, valamint a mydronespace mobiltelefonos applikáció használata. Lakott területen kívül csupán az applikáció használata kötelező, hogy a drónkezelő ellenőrizhesse a légtérhasználat lehetőségét, a használni kívánt légtér forgalmát.

Magánlaksértés és tiltott adatszerzés?

A drónok üzemeltetésére vonatkozó szabályok megsértőivel szemben légiközlekedési bírság szabható ki – válaszolta kérdésünkre a rendőrség. A teljesség igénye nélkül ilyen üzemeltetésre vonatkozó szabályok közé tartoznak például a regisztrációs, képzési és vizsgáztatási kötelezettség, kötelező felelősségbiztosítás megléte, vagy például a mydronespace alkalmazás használata. A bírságot a légiközlekedési hatóság vagy a rendőrség szabja ki, attól függően, hogy kinél indult meg az eljárás. Aki lakott terület felett drónt jogosulatlanul használ, szabálysértésért vonható felelősségre. Ez esetben helyszíni bírság is kiszabható, amely összege 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet, de ismételt jogsértés esetén akár 90 ezer forint is lehet. Szabálysértési feljelentés esetén pénzbírság szabható ki, mely 6500 forinttól kétszázezer forintig terjedhet.

És mi a helyzet, ha más magántulajdonát videózza, fotózza a drónkezelő, és akkor, ha a lakásba is be-betekint? – Amennyiben a jogosulatlan használat során más lakásáról jogosulatlanul hang-, vagy képfelvételt készít, magánlaksértés szabálysértés elkövetése miatt vonható felelősségre, amely esetén szintén helyszíni bírság és pénzbírság szabható ki.

Fontos azonban kiemelni, hogy az adott szituációtól függően akár tiltott adatszerzés bűncselekményt is elkövethet a drón kezelője. Aki pilóta nélküli légi jármű jogosulatlan használatával más lakását, egyéb helyiségét, vagy ezekhez tartozó bekerített helyet megfigyeli és az ott történteket rögzíti – ha más bűncselekmény nem valósul meg –, vétség miatt elzárással büntethető – közölték.

A lakók azt is megosztották a Cívishírrel, hogy terveik szerint, ha újra közel merészkedik a drón, akkor bottal, téglával leverik az eszközt, azonban óvatosságra int a rendőrség.

Először is leszögezik: jogsértésre jogsértéssel nem szabad reagálni! Ezen túl pedig a drón tulajdonosa még kártérítést is követelhet, aki pedig az eszközt megrongálta, az értéktől függően rongálás bűncselekményt vagy szabálysértést követ el. – A legmegfelelőbb az lenne, ha a lakók drón-berepülést észlelnek, és tudják, ki vezérli az eszközt, akkor először próbálják meg megbeszélni, s amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor jelenteni kell a 112-es segélyhívó számon. Az is előfordulhat, hogy esetleg gyerekek játszanak, akik nem feltétlenül tudják, hogy mi a követendő szabály – tudatták.

Megtudtuk, a rendőrség jelenleg nem rendelkezik olyan központi elérhető adatbázissal, melyben nyilvántartanák a drónpilótákat. A regisztrálást végző hatóság azonban azonosítja a pilóta nélkül légi járművet és annak üzemben tartóját, tulajdonosát.

A rendőrséggel történt levélváltás után kaptuk az információt, hogy a Tégláskertben, a Biczó István kertben és a Lencztelepen is hasonlókat tapasztaltak a lakók, az utóbbi néhány hétben, hónapban rendszeresen tűnnek fel drónok a házak felett.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés