Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben

Cívishír | 2024. 08. 23. | 14:55:51
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Új parcellát hoznak létre a Nagyerdei Köztemetőben (Fotó: Egyetemi Élet)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár 2024 januárjában 16 százalékkal drágultak a köztemetők díjak Debrecenben, az augusztus 29-i közgyűlésen újabb, 13 százalékos emelésről szavazhatnak a képviselők – derül ki az erről szóló előterjesztésből. Az új árazás október elsejétől lehet érvényes.

Mint ismert, a debreceni köztemetők üzemeltetését a részben önkormányzati, részben magántulajdonú A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. végzi. A cég azért kérte a hatályos temetkezési rendeletben szabályozott díjak felülvizsgálatát, mert az üzemeltetési költségeknél terebélyesedik a hiány. Márpedig a temetők üzemeltetése és fenntartása során „ideális legalább az önfenntartás megközelítése”. Számításuk szerint ehhez az inflációhoz képest nagyobb mértékű emelés szükséges. 

Emlékeztetnek: a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben nem változtak a díjak, majd csak 2022 nyarán történt egy 10, 2023 elején egy 18, majd 2024 januárjában egy 16 százalékos emelés. Ezzel párhuzamosan az üzemeltetésben 2020-ban 70, 2021-ben 51, 2022-ben 121, tavaly pedig már 144 millió forint hiány keletkezett.

Az előterjesztésben arról is szó esik, hogy míg az A.K.S.D. 2023 szeptemberében minimum 30 százalékos díjemelést szeretett volna elérni – miközben szerintük 40-50 százalék lett volna optimális –, addig a közgyűlés „csak” 16 százalékot hagyott jóvá – ez képezte az idei év eleji emelés összegét. Amennyiben a hiányt nem ellensúlyozhatják az áremelés által, annak az üzemeltetés színvonala, így a köztisztaság, a sírkert gondozása láthatja a kárát, jegyzik meg.

A temetkezési igények miatt a Nagyerdei Köztemetőben új, 570 sírra elegendő koporsós parcellát alakítanának ki a Csörsz árok mellett – a közgyűlés e terület övezeti besorolásáról is határozni fog. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
A kerékpárosoknak kedveznek Balmazújvárosban
Budapesti cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés