Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tetétlen a különlegességek faluja

| 2023. 09. 29 | 19:09:00
Struccot is tenyésztenek, de most éppen homoktövis-feldolgozót avattak.
Tetétlen a különlegességek faluja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A piaci igény, a kedvező termelési tapasztalatok, no meg a szükség hívta életre azt a homoktövis-feldolgozó üzemet és bemutatótermet, amelyet Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért is felelős helyettes államtitkára, Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen polgármestere avatott szeptember 29-én Tetétlenen.

Borbélyné Fülöp Hajnalka köszöntőjében végigvezette a hallgatóságot az üzem létesítésének több évig tartó, számos buktatót magában hordozó útján. Mint a faluvezető fogalmazott, számos beruházást adtak már át, de mind közül magasan kiemelkedik a homoktövis-feldolgozó üzem. A történet 11 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a nagymértékű munkanélküliséggel néztek szembe. Számos programelemet dolgoztak ki, és ezek közül kettő, a strucctenyésztés és a homoktövis-termesztés nem volt szokványos, és mint később kiderült, ezekre lehetett jövőt alapozni. Főleg a homoktövisre.

Piaci értékesítésre törekedtek, és 600 tő homoktövist ültettek el.

Az első termést, 3,5 mázsát 2015-ben takarították be, és szembesültek, az ár mélyen a remélt alatt volt. Mivel nem akarták elkótyavetyélni az értékes gyógynövényt, elhatározták, azt önmaguk dolgozzák fel. Piacot könnyű volt találni a homoktövis-termékekre, idővel az igény is és a termékkínálat is növekedett, ezért újabb ültetvényeket telepítettek. Mindeközben a tetétleniek is megszerették a homoktövist, a termékeket, és elhatározták, ameddig csak lehet, ezzel szeretnének foglalkozni. Megérett tehát a feltétel egy saját feldolgozó létesítésére. 2019-et írtak ekkor. Örömmel értesültek, hogy Tetétlen is szerepel a Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjában. 2020 nyarán kezdődött a program megvalósítása 5 fő foglalkoztatásával. Az üzemnek 2021-ben kellett volna elkészülnie, de jött a járvány, hátráltatta az építkezést. Több alkalommal kértek tervmódosítást a Belügyminisztériumtól, aztán jött az építőanyag-hiány, az áremelkedés. Végül 2022 áprilisában, a harmadik közbeszerzési eljárás után elkezdődhetett az építkezés, ami még az év decemberében be is fejeződött.

2023 januárban megvolt a próbaüzem, márciusban megkapták a használatba vételi engedélyt, céget alapítottak, és öt dolgozóval elkezdődött a termelés. 251 millió forintból valósult meg a feldolgozó.

Réthy Pál helyettes államtitkár országos kitekintéssel kezdte avatóbeszédét. A kormány 2019-ben döntött a kistelepülések gazdaságélénkítő programjának indításáról a közfoglalkoztatási kapacitásokat figyelembevételével, de nyitottak voltak az újításokra is. Első körben 50 települést vettek be, azokat, ahol a legmagasabb volt a munkanélküliek aránya. Majd következett a második – ebbe került be Tetétlen is – és a harmadik ütem. Eddig 150 település közül 93 részesült támogatásban, 351 nyílt piaci munkahelyet hoztak létre, 18 milliárd forint támogatást nyújtottak. – Tetétlenen 422 négyzetméter nagyságú, könnyűszerkezetes üzemcsarnok épült. Az önkormányzatnak a termelést öt évig kell fenntartani és hat dolgozót foglalkoztatni. Amilyen minőségű terméket itt csinálnak, annak van helye a piacon – mondta Réthy Pál.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő Tetétlen különleges voltát hangsúlyozta beszédében. Azon túlmenően, hogy különösen szorgalmas és dolgos emberek lakják a települést, a falu mindig kicsit másabb volt, mint környezete – mondta. Másként csinálnak mindent. Közfoglalkoztatásban a strucctenyésztésen meglepődött, aztán jószerivel idegenforgalmi látványosság lett belőle. Ugyanilyen meglepő volt számára a homoktövis-termesztés. Ezt sem vállalták be sokan. – A közfoglalkoztatás nagy utat járt be az elmúlt évtizedben: az utcasepréstől az értékteremtő munkáig. Ez utóbbival szinte berúgta az ajtót, hiszen a helyi ötletekből nőtte ki magát. Tetétlenen nem ugyanazt a 6-8 elemet csinálják, mint máshol. Itt különlegesség született, és ez gyorsította a közmunka elismertségét. Elkészült a létesítmény, aminek üzenete van: erőpróba a közösségnek, amit magával tud vinni a jövő építésébe.

CH

Kapcsolódó hírek
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Inspiráló program és kreatív gyereksereg.
Püspökladányból Debrecenbe 160-nal – akár már 2024-ben
Püspökladányból Debrecenbe 160-nal – akár már 2024-ben
A Debrecen és Nyíregyháza közötti vasúti pályaszakaszt is korszerűsítik.
Drágul a luc-, az ezüst- és a nordmann fenyő is
Drágul a luc-, az ezüst- és a nordmann fenyő is
A várható kisebb kereslet miatt a piacokon általában 5 százalék körüli áremelés tapasztalható.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés