Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szűrővizsgálatra buzdít a debreceni épületek zöld színe

unideb.hu | 2024. 03. 13. | 10:25:11
A glaukóma a vakság harmadik leggyakoribb oka.
Szűrővizsgálatra buzdít a debreceni épületek zöld színe
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A betegség korai szakaszában elkezdett kezeléssel azonban megelőzhető a teljes látásvesztés. Éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek a szűrővizsgálatok fontosságát a glaukóma világhéten, március 10. és 16. között. A világhét kapcsán március 12-én a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépületét is zöld színnel világították meg, hogy ily módon is ráirányítsák a figyelmet a betegségre.

A zöldhályog (glaukóma) általában 40 éves kor felett jelentkezik, gyakorisága körülbelül két százalék, tehát százból két embert érint. A betegség előfordulása azonban az életkor előrehaladtával nő, 70 éves kor után minden tizedik ember küzd ezzel a problémával.

A zöldhályog a látóideg sorvadásával járó betegség, melynek leggyakoribb oka a magas szemnyomás. A látóideg sorvadása lassan, fokozatosan látótérkiesést, látótérvesztést okoz, végső esetben pedig vaksághoz vezethet. A betegség korai felismerését nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket, ezért a páciensek egyáltalán nem, vagy csak későn fordulnak orvoshoz.

– A glaukómás betegek központi látásélessége sokáig jó, csak a széleken, a periférián szűkül be a látásuk. Ez aztán fokozatosan romlik, egyre nagyobb mértékű a látótérkiesés. A betegek általában csak ekkor észlelik, hogy valami baj van – ismertette Ujhelyi Bernadett egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika Glaukóma szakrendelésének vezetője.

Pedig a kezdeti stádiumban diagnosztizált betegség eredményesen kezelhető, megállítható a további romlás és megelőzhető a teljes vakság. A nyitott zugú zöldhályog enyhébb eseteiben elegendő lehet a szemcseppek alkalmazása, amelyekkel a szemnyomást igyekeznek normál tartományban tartani. A szemcseppeket a betegnek – folyamatos kontroll mellett – élete végéig használnia kell. Amennyiben azonban a páciens nem jól reagál a cseppre, mert például allergiát, életminőségbeli romlást okoz, akkor a szelektív lézer trabeculoplastica (SLT) jelentheti a megoldást, amely több éve elérhető a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján.

Abban az esetben, ha a terápia ellenére a beteg szemnyomása továbbra is magas vagy a látása tovább romlik, zöldhályog-ellenes műtétre lehet szükség.

– Ezek jellemzője, hogy a szemnyomást leginkább meghatározó csarnokvíz elvezetésére a szemen belül nyitunk új utat. Az elmúlt években a zöldhályog-ellenes műtétek jelentősen fejlődtek, a Szemklinikán több új eljárás is elérhető. A hagyományos zöldhályog-ellenes műtétek mellett alkalmazzuk például azt a technikát, amikor az operáció során kötőhártya alá egy implantátumot, egy hajszálvékony csövet juttatunk, amely folyamatosan biztosítja a csarnokvíz elvezetését – emelte ki Ujhelyi Bernadett, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika adjunktusa.

A hatékony kezelés és a teljes látásvesztés elkerülése érdekében a szakemberek a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.  

– Alap zöldhályog-szűrésre lehetőség van minden általános szemészeti szakrendelőben, ahol előjegyzés alapján fogadják a pácienseket. Negyvenéves kor felett azoknak érdemes időpontot kérni és mindenképpen elmenni szűrővizsgálatra, akiknél a családban már előfordult zöldhályog betegség – tette hozzá Ujhelyi Bernadett.

A szűrésekre és a betegségre világszerte a glaukóma héten, március 10-e és 16-a között hívják fel a figyelmet. A kezdeményezéshez a Debreceni Egyetem is csatlakozott.

Március 12-én a Szemklinika munkatársai zöld színű ruhában fogadták a betegeket, este pedig az egyetem és a Klinikai Központ főépületét és a Víztornyot zöld színnel világították meg.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Utoléréses baleset Debrecenben
Utoléréses baleset Debrecenben
A Hétvezér utcán történt baleset.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fenntartható Debrecen: követendő példákat állítottak
Négy cégnek adtak át városi elismerést.
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.