Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országosan egyedülálló alkotás készült Debrecen főterén

| 2023. 10. 22. | 17:46:00
Debrecen történetét alapvetően határozták meg a tűzesetek
Országosan egyedülálló alkotás készült Debrecen főterén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országosan egyedülálló és új művészeti alkotás készült Debrecen főterén, az Üvegpiramisban, ahol látható az új adatalapú installáció, mely a város történetét meghatározó tűzvészek krónikáját formálja különleges emlékművé.

Az egykori András-templom és a Verestoronynak emléket állító Üvegpiramisban a korabeli Debrecen tűzvészeinek történetei elevenednek meg megmutatva, hogy a város és az emberi lélek újjászületése minden időben lehetséges, erőt adva ezzel a ma élők mindennapjaihoz.

Debrecen történetét alapvetően határozták meg a tűzesetek, amelyek gyakran és nagy mértékben pusztítottak egészen a XIX. század derekáig. Debrecen városa a Nagytemplomi Református Egyházközséggel közösen elhatározta, hogy emléket állít ezeknek a tűzeseteknek, így emlékeztetve polgárait arra, hogy

“ahogyan a város újjáépült hamvaiból a tűzvészek után, úgy a lélek is újjászületik Krisztusban”.

A debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvek és írásos dokumentumok alapján a régió egyik legjelentősebb design egyeteme és meghatározó innovációs központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kutatói és alumni művészei készítették el az adatalapú installációt, amely segítségével megmutatják a város tüzeinek történetét. Az emlékművet az alkotók a design eszközeivel hozták létre, a tervezői gondolkodásmód egészen a lehetséges célközönség felmérésétől a koncepció kialakításáig végigvonult a kreatív folyamaton. Az így keletkezett mű megsokszorozhatja a hagyományos alkotások erejét, hiszen ezen keresztül több rétegen keresztül kapcsolódhatunk a múlthoz, történeteinkhez, ennek pedig jelentős identitásképző ereje van minden generáció számára.

Az installáció a debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvekből és írásos dokumentumokból, valamint Dr. vitéz Roncsik Jenő tanulmányából kinyert adatok, térképek digitalizációja alapján jött létre. Az adattárgyat alkotó alapanyagok és a monolit üveglap-rétegei amellett, hogy a múlt tragédiáira emlékeztetnek, az elszántságot és az újjászületést is szimbolizálják. A város megújulására reflektáló alkotásban az újjáépítés anyagai is megjelennek, a fa, az üveg, a fém és a beton egymást kiegészítve adják tovább a város történetének ezt a meghatározó narratíváját, melynek üzenete, hogy a város és lakói mindig is képesek voltak talpra állni, a megpróbáltatások után új erőt meríteni.  Láthatóvá válik továbbá azoknak a tűzvészeknek a sokasága és térbeli kiterjedése, amelyek végigkísérték a cívisváros polgárait az évszázadok során. A műalkotás az 1802-es tűzvészben elpusztult Verestorony emlékhelyére került, ahol a látogatók megismerkedhetnek mind a torony mind pedig a tűzesetek történetével is. Az alkotást Kocsi Olga képzőművész és Minkó Mihály kutató készítették.

Nyár végén Mátrai Erik képzőművész installációja az Üvegpiramis tetejére került fel, szimbolizálva a református egyház és a város címerében is szereplő főnixmadárhoz hasonlóan az újjászületést és feltámadást. A két művészeti alkotás közösen, egymást kiegészítve a többször leégett cívisvárost és a Krisztusban újjászülető életet szimbolizálja.

„Vörös torony” - az Üvegpiramis tetején lévő műalkotás alkotói:

  • Mátrai Erik képzőművész
  • Adorján Zalán

Az Üvegpiramisban lévő műalkotás alkotói:

  • Adatfizikalizáció: Kocsi Olga (MOME alumni), Minkó Mihály (MOME Innovációs Központ)
  • Projektmenedzser: Pass Natália (MOME Innovációs Központ)
  • Tervezés: Kocsi Olga
  • Programozás: Mórász Dávid
  • Fa: Hegedűs Fanni (MOME alumni)
  • Fém: Halász Előd (MOME alumni)
  • Beton: Kocsi Olga alkotása a VPI Kft. jóvoltából
  • Üveg: Szegedi János Gyula, Szegediné Szilágyi Piroska
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hun utcai felújítás: a lakók már nagyon várják a végét
Hun utcai felújítás: a lakók már nagyon várják a végét
Szeptember közepére fejeződhet be a teljes korszerűsítés.
Hirdetés
Hirdetés
Örmény támadó érkezett a Lokihoz
Örmény támadó érkezett a Lokihoz
Egyelőre kölcsönben van Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Hirdetés
Hirdetés