Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkérdeztük, hogy van-e olyan hajdú-bihari iskola, ahol nincs elegendő pedagógus

Cívishír | 2024. 09. 16. | 16:41:18
Több mint 4 ezer pedagógus tanít, a visszafoglalkoztatott nyugdíjasok száma nem éri el a kilencvenet.
Megkérdeztük, hogy van-e olyan hajdú-bihari iskola, ahol nincs elegendő pedagógus
Megoldott a szakos ellátottság, nyilatkozták a tankerületi igazgatók (Fotó: Papp László / Facebook )
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig akad betöltetlen álláshely a három, jelenleg 4227 pedagógust foglalkoztató hajdú-bihari tankerületben; a vármegyében tavaly 133 pedagógus ment nyugdíjba, a visszafoglalkoztatottak aránya az összes pedagógushoz mérten alig pár százalékos; a legidősebb aktív tanár 74 éves – derül ki a Cívishír körkérdésére adott tankerületi válaszokból. 

A vezetőktől egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy mennyi pedagógus vonult nyugdíjba tavaly és tavalyelőtt, mennyi pályakezdő kezdett el dolgozni, vannak-e olyan települések, ahol sürgősen szükség lenne pedagógusra. A tankerületi igazgatók a válaszadás elején leszögezték: a fenntartásukban működő összes intézménynél „zökkenőmentesen”, „eredményesen”, „rendben” elkezdődött a tanév.

Jól jönnek az idősek

Az álmosdi, bagaméri, nyírábrányi, nyíradonyi, nyírmártonfalvai és újlétai tanintézményeket, valamint a vármegyei pedagógiai szakszolgálatot is magában foglaló Debreceni Tankerületi Központ 2019 pedagógust foglalkoztat, az iskolák szakos ellátottsága – írták – jobb a tavalyi tanév ugyanezen időszakához képest. Türk László tankerületi igazgató tájékoztatása szerint 2022-ben 66, 2023-ban 55 pedagógus vonult nyugdíjba. Náluk a visszafoglalkoztatott pedagógusok aránya 1,6 százalék, azaz 32 ilyen munkatársuk van. A legidősebb pedagógus 74 éves, ő részmunkaidőben dolgozik.

A debreceni tankerületnél az elmúlt három évben 130 pályakezdő állt munkába (harmincöten Klebelsberg ösztöndíjasok). – Tankerületi szinten elhanyagolható óraszámban, összesen 0,3 álláshelyre keresünk pedagógust. Az illetékességi területünkön működő állami köznevelési intézményekben megoldott a szakos ellátottság – közölte Türk László. A pedagógusaik több mint fele 50 év alatti, összességében 81 százalékuk nő.

A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ 859 pedagógust foglalkoztat; 2022-ben 28, 2023-ban 31 pedagógus vonult nyugdíjba, a visszafoglalkoztatás aránya 3 százalék, minimális emelkedést mutat. A legidősebb pedagógus 72 éves – reagált Tóth Lajos Árpád tankerületi igazgató. Náluk tehát – a közölt számok alapján – 26 nyugdíjas dolgozik. 

A balmazújvárosi, bocskaikerti, görbeházai, hajdúdorogi, hajdúhadházi, hajdúnánási, hortobágyi, tiszacsegei, újszentmargita és újtikosi iskolákat is fenntartó hajdúböszörményi tankerületnél 28 pályakezdő állt munkába 2024-ban. Többnyire földrajz, matematika, kémia szakosok és több tanító is van közöttük, beilleszkedésüket mentortanárok segítik. 

– A tankerületben minimális óraszámban hiányoznak szakos pedagógusok, a szakos ellátottság biztosított. Jelenleg összesen hét betöltetlen pedagógus álláshelyünk van, a pótlás nem okoz nehézséget. Ezen álláshelyeket a tankerület folyamatosan hirdeti, továbbá nyugdíjas pedagógusok megbízással, valamint más intézményekben dolgozó kollégák vállalják el a feladatokat – mondta Tóth Lajos Árpád. Nincs olyan település – válaszolta –, ahol sürgősen szükség lenne pedagógusra. 

A szünetekben többet tartózkodnak az udvaron a diákok, többet mozognak, beszélgetnek, mondták az új szabályozás kapcsán (Fotó: Cívishír/Ratalics László)

A 41 település iskoláit fenntartó Berettyóújfalui Tankerületi Központ 1349 pedagógust foglalkoztat; tőlük 2022-ben 50, a múlt évben 47 pedagógus ment nyugdíjba. A visszafoglalkoztatottak aránya összesen 2 százalék (27 pedagógus), a tendencia kissé emelkedő, amire Majosi Pálma tankerületi igazgató szerint a nagyfokú béremelés is hatással volt. Legidősebb pedagógusuk egy 69 éves művésztanár.

– A szakos ellátás az idei évben is biztosított, ennek érdekében öt álláshely hirdetés zajlik. Tankerületi szinten az üres álláshelyek betöltését nyugdíjas pedagógusok megbízási szerződéssel történő alkalmazásával, iskolák közti áttanítással oldjuk meg – tájékoztatott.

A tankerületben idén összesen 24 pályakezdő helyezkedett el, angol nyelv, biológia, történelem szakosok, valamint tanítók, közülük 16-an Klebelsberg ösztöndíjasok. Nem meglepő módon a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui tankerületeknél is nagy többségben vannak a nők a tantestületekben.

Így változtak a bérek

A 2022-es és 2023-as 10-10 százalék után idén átlagosan 32,2 százalékkal emelkedtek a pedagógus-fizetések. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ez miként jelentkezett egy pályakezdő, egy legalább 10, valamint egy legalább 20 év munkaviszonnyal rendelkező pedagógusnál.
Türk László válasza szerint egy 20 év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus esetében attól függően, hogy I-es, II-es vagy mesterpedagógus fokozatot szerzett, az illetmény bruttó 538 ezer és 826 ezer forint között alakul.
Majosi Pálma elmondta: míg az előző évben a gyakornokok bére átlagosan bruttó 440 ezer forint volt, addig jelenleg ez 596 ezer forint. A legalább tízéves jogviszonnyal bíró pedagógusaik bére a tavalyi átlagosan bruttó 485-ről 650 ezer forintra emelkedett, míg legalább 20 év munkaviszonnyal 496-ról 719 ezer forintra emelkedett az átlagbér.

Kérdésünkre, hogy van-e olyan iskola, ahol a diákok megtarthatták a mobiltelefonjukat, egyik tankerületi vezető sem reagált külön. Ebből arra következtethetünk, hogy a készülékeket mindenütt le kell adni. Érdeklődtünk, hogy szükséges volt-e a szabály kijátszása miatt intézkedni a tankerületekhez tartozó iskolák bármelyikében, de nem jött ilyen információ.

A tankerületi igazgatók egységesen „pozitív tapasztalatról” számoltak be; a szabályozásnak közösségépítő szerepe van, a szünetekben többet tartózkodnak az udvaron a diákok, többet mozognak, beszélgetnek, előkerültek a társasjátékok is – összegezhető a reagálásuk. A házirendben eddig is szabályozott volt a telefonok használata tanítási időben, így ez nem okozott fennakadást – emlékeztettek. A hajdúböszörményi tankerületnél a „szabályozást és a gyakorlatot hetente értékelik az iskolák és ha kell, módosítanak, hogy a jogszabálynak megfelelve, de egyszerűen teljesíthető gyakorlatot alakítsanak ki”.

Ratalics László 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb TIVIZIG-dolgozók kapcsolódnak be az árvízi védekezésbe
Újabb TIVIZIG-dolgozók kapcsolódnak be az árvízi védekezésbe
A polgári és a berettyóújfalui szakaszmérnökség munkatársai is segítenek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Munkahelyi balesetek: kiemelten ellenőrzik az építő- és feldolgozóipart
A munkavédelmi hatóság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre irányuló szemlélet kialakítására.
A kormány szeretné, ha jelentősen növekedne a minimálbér összege
Erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés