Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megbüntették Angela Merkelt a migrációs politikája miatt

| 2016. 09. 05. | 16:07:00
Attól függ a jövője, hogy meg tudja-e akadályozni menedékkérők újabb tömegeinek beáramlását.
Megbüntették Angela Merkelt a migrációs politikája miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Angela Merkel kancellár kudarcaként értékeli a német sajtó a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban vasárnap tartott, helyi törvényhozási (Landtag-) választás eredményét. Hétfői kommentárok azt is kiemelik, hogy a néppártok - az Angela Merkel vezette jobboldali CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) - gyengülnek, és megvetette a lábát a kancellár menekültpolitikájának bírálatára alapozó Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt.

A szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban közölt előzetes hivatalos végeredmény szerint.

A legnagyobb példányszámú német újság, a Bild szerint a szavazók "ismét megbüntették" Angela Merkelt, az AfD pedig profitált a többi párt tevékenységét övező elégedetlenségből.

A konzervatív Die Welt kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai választás ugyan a tartomány mérete miatt nem túlságosan fontos, de meglehet, hogy a CDU rossz eredménye miatt "Merkel ellenfelei előjönnek a fedezékből". Azonban az is lehet, hogy a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában 2017 tavaszán tartandó választásig eltart még a "morgolódás", és csak utána kezdődik a "leszámolás", ha a CDU tovább gyengül.

A Spiegel Online hírportál A tiltakozó szavazók győzelme címmel közölt elemzést, amely szerint a vasárnapi szavazás iránymutató, azt jelzi, hogy a választók "súlyosan megbüntetik a néppártokat" (a CDU-t és az SPD-t), az AfD pedig végképp megveti a lábát az ország keleti részén, az egykori NDK területén. Hozzátették, hogy a CDU számára az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv valósult meg.

A liberális Süddeutsche Zeitung a Láncfűrészes mészárlás című kommentárjában kiemelte: az AfD megjelenése átalakítja a pártszerkezetet, "láncfűrészével az uniópártokból (a CDU/CSU pártszövetségből), a szociáldemokratákból (SPD) és a Baloldalból is kivág darabokat". Mecklenburg-elő-pomerániai sikere annak jelképe, hogy Angela Merkel már nem tud kikapaszkodni abból a népszerűségi hullámvölgyből, amelyben a menekültválság miatt került, és annak is jelképe, hoogy "az egész Európában grasszáló jobboldali populizmus Németországban is meggyökeresedett" - írta a lap.

A szintén liberális Der Tagesspiegel Angela Merkel kancellárságának vége? címmel közölt kommentárt, amely szerint a választási eredményben annak is van szerepe, hogy a félelem a tavalyi menekülthullám megismétlődésétől az AfD-hez tereli az embereket. Így a 2017 szeptemberében tartandó Bundestag-választásig az lehet az egyik legfőbb politikai kérdés, hogy meg tudja-e akadályozni Angela Merkel menedékkérők újabb tömegeinek beáramlását. Ha ez nem sikerül, kancellárságának még a választás előtt vége lesz - jósolja a berlini lap.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.