Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Major Gina: A kalitka csak a fejünkben létezik

| 2020. 09. 16. | 15:08:00
A hajdúböszörményi szerző első regénye októberben jelenik meg.
Major Gina: A kalitka csak a fejünkben létezik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elsőkönyves Major Gina Az aranykalitka címmel sodró lendületű regényt írt, egyszerre kalandosat és feszültségekkel telit. Alapmotívuma a nők és az érzelmek szabadsága egy nagyon izgalmas világban. Ismerjék meg a szerzőt!

Cívishír: A grafikától, az arculattervezéstől ránézésre kissé távol áll az irodalom. Kanyarokkal tarkított vagy sima volt az utad a megérkezésig?
Major Gina: A grafika mai napig az életem szerves részét képezi. Kreatív és változatos, vagyis nem is áll olyan messze egymástól az én fejemben. Csak egy lépés lett volna bármikor leülni a gép elé, és pötyögni, de éveknek kellett eltelnie, hogy eljussak a könyvemig. Tapasztalatokat szereztem, éltem és olvastam ahhoz, hogy megszülethessen a történet. Értékes dolgot akartam létrehozni, és az, hogy sikerült megírnom, a lépcső első foka. Vagyis kanyargós volt az út, amit én választottam, de ez csak hozzátett a tartalomhoz.

Cívishír: Aki írni kezd, az óhatatlanul is kitárulkozik: ad magából, a legmélyebb valójából. Nem okozott ez olykor nehéz pillanatokat?
Major Gina: Éppen ellenkezőleg. Az írás nekem maga a szabadság, korlátok nélkül. Szárnyalhat a fantáziám, mivel nincsenek fizikai és földrajzi kötöttségek. Nincs olyan, ami meg ne történhetne a lapokon. Csak tőlem függ, hogy mit szeretnék átadni, megosztani az olvasóval. Számomra fontos, hogy mondanivalója legyen a könyvemnek, ami pedig a karakterek megformálásával lehetséges. Nem realitásvesztett a történet – könnyen lehet kapcsolódni az egyes szereplőkhöz.

Cívishír: Adél, a főhősnő, ahogy mi is rengetegen, a hétköznapi szerepeiben él – anya, feleség, gyerek, barát. Meg lehet ezzel elégedni?
Major Gina: A kalitka, amiben élünk, csak a fejünkben létezik. Olyan boldog lehet mindenki a saját világában, amilyen csak akar; ez csupán az egyén döntése. A gyémántkalitka célja pont az, hogy megmutassa, nincs szükség vagyonra az elégedettséghez. Az emberi kapcsolatok, az értékrend, a szeretet sokkal célravezetőbbek. Természetesen szeretnénk mi mindannyian jóllétben élni, de a gazdagság önmagában ezt még nem hozza magával. A szerepkörök adottak, anya, feleség, gyerek, de az, hogy hogyan éljük meg, az ránk van bízva. Kalitkába zárjuk magunkat vagy sem. Senki nem dönt helyettünk, még akkor sem, ha szeretünk felelősöket megnevezni saját elkeseredett életünk okáért. 

Cívishír: A regény sarokpontját képezik életünk választott vagy adott korlátai. Mitől függ az, hogy valóban szabad-e egy nő? 
Major Gina: Úgy vélem, önmagunk szeretete szabaddá tesz, a korlátok pedig kihívásokká válnak. Mindenki boldog akar lenni, ami elérhetetlen cél, ha nem vagyunk kibékülve önmagunkkal. A szabadságot is mi választjuk, függetlenül az életben betöltött szerepeinktől. Egy gyerek, aki függ a szüleitől is, lehet szabad, de az is, aki örök hűséget esküdött a párjának. Adél is – bár nem tudatosan – éppen erre a kérdésre keresi a választ. A történések pedig segítenek neki a felismerésben. 

Cívishír: Egy erősen férfiközpontú világban mi a dolga a férfinak a nővel? Mi a feladatuk egymás életében?
Major Gina: A nők az intuitív bölcsességet képviselik, a férfiak pedig az erőt, a védelmező szerepet töltik be, ami nem csak fizikai szinten értendő. Legideálisabb esetben a nő fejleszti a férfit, és fordítva. Építik az életüket, családot alapítanak és haladnak előre az úton, együtt. Egyenrangú félként kezelik a másikat, a tisztelet és szeretet jegyében. A férfi nem létezhet nő nélkül, de ez fordítva is így van. A biológia jól igazolja az elméletemet. Persze a fogantatás még nem jelenti a boldogságot. A gyerek nem megoldás, hanem áldás. 

Cívishír: Az rendben, hogy te írtad, de mennyire írt a könyv téged? Formált, súlyt helyezett rád, lendületet adott?
Major Gina: A gyémántkalitka írása alatt folyamatosan fejlődtem. Éveken át motoszkált a fejemben a történet, és nem hagyott nyugodni. Fiatalon nehézséget okozott, hogy egy hosszú távú feladatot be is fejezzek; egyetemet is háromszor váltottam. Kihívást jelentett, hogy meg tudjam írni, amit akarok és végighaladjak az úton egészen a polcokig. Elégedettséggel tölt el, hogy sikerült. És igen, lendületet adott, magabiztosságot, hogy képes vagyok elérni a kitűzött célt. Akár egy olimpia, ahol már csak a részvétellel is nagy elismerést tudhatsz magadénak.

Cívishír: Több mint 500 oldalon keresztül tart a feszültség. Maradnak a regény végén az olvasóban kérdőjelek?
Major Gina: A történet folytatódik, amibe majd még több feszülség gyűrűzik. Akadnak kérdések, amik megválaszolatlanok maradnak, de az aranykönyv önmagában kerek egész. Amit ígérhetek, hogy a felépített díszletek bővülnek, és a szereplők egyre izgalmasabb fejlemények közepette mérettetik meg magukat és jellemüket.

Cívishír: Adél lelki tusáját érzékeny belső monológ kíséri. Fájt neked is, ami neki?
Major Gina: Adél sok felismeréssel fog gazdagodni Amil oldalán, ami leginkább fájdalmas, de építi is a jellemét. A női elnyomás azonban kényes kérdés. Az arab nők kiszolgáltatott és sok esetben megalázott szerepe mélyen megérint.  

Cívishír: Az írók komoly inspirációi mások könyvei. Mit olvasol szívesen?
Major Gina: Szívesen olvasok az arab világról, főleg a nők szemszögéből. A tapasztalataik és élményeik rengeteget adtak hozzá a könyvhöz, de a saját életemhez is. Az, hogy hogyan élik meg a nőiességüket a világ egy távoli pontján, más megvilágításba állítja a sajátomat is. 

Bereczki-Csák Helga

Major Gina: A gyémántkalitka
Terjedelem: 504
Ár: 4 999 forint
megjelenés: október 9.
Magánkiadás
Előrendelhető ITT és ITT

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Életre szóló klubtagságot kapott.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát