Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik az évad, távozik a művészeti vezető Debrecenben

Cívishír | 2024. 09. 05. | 10:52:32
Megtöbbszöröződött a játszótér, de egyelőre nincs annyi néző, mint szeretnék.
Kezdődik az évad, távozik a művészeti vezető Debrecenben
Szabó K. István és Mátyássy Szabolcs a XV. DESZKA Fesztivál márciusi sajtótájékoztatóján még közös tervekről nyilatkozott (Fotó: Csokonai Nemzeti Színház)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kis abszurddal indul az évad a Csokonai Nemzeti Színháznál: egyszerre távozik és marad az új igazgatóval tavaly együtt érkező Szabó K. István, akitől ötfős tanács veszi át a művészeti vezetést. Ennek a grémiumnak a felállításán azonban még dolgoznak – hangzott el a teátrum szeptember 4-i szezonnyitó társulati ülésén, amely után a Cívishír megkérdezte a váratlan szakítás okairól Mátyássy Szabolcs igazgatót.

Az eseményen – amelyen a Színészház kérdéseket felvető ügye is előkerült – Papp László polgármester eleve szokatlanul indított, jelezvén, pulpitusról mondott szép beszéd helyett közvetlenebbül szólna. Gyorsan kiderült: a városvezetés a maga részéről büszke arra, hogy ilyen nehéz időszakban is képesek voltak végigvinni két ekkora, összesen 23 milliárd forint értékű színházberuházást. Az elvárás ehhez mérten magas: nézők kellenek, akik újra és újra visszatérnek, magas művészeti minőség, régiós kulturális vezető szerep – „mert ez Debrecen missziója”. S bár az önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja a színházat, Papp László az előzőnél „sokkal-sokkal sikeresebb” évadot kívánt a társulatnak. Igaz, elismerte, „ekkora terek megtöltése nem kis feladat”. 

Papp László, Domoszlai Edit, a kortárs tánctagozat új vezetője és Mátyássy Szabolcs a 2024. szeptember 4-i évadnyitó társulati ülésen (Fotó: Csokonai Nemzeti Színház)

Hogy mennyire nem? A Csokonai Teátrum nézőtere az átalakítás után 350-ről 560 fősre emelkedett, míg a Csokonai Fórum kamara- és stúdiótermében további összesen 500 szék létesült, az orfeumot most hagyjuk is. E terekre utalt a polgármester, miközben az előző évadban mintegy 88 ezer jegyet sikerült eladni. 

Mennyi ez a korábbi évekhez viszonyítva? Nos, azokhoz mérten is közepes, hiszen az utolsó előtti, teljesnek nevezhető 2018/2019-es évadban 85,5 ezer (igazgató: Gemza Péter), a 2013/2014-esben 93 ezer (igazgató: Ráckevei Anna) jegy fogyott, de 2010 körül még százezer feletti értékesítésre is volt példa (igazgató: Vidnyánszky Attila). 

Más kérdés, mennyire reális elvárni, hogy a jószerével megtriplázódó férőhelykapacitást ilyen rövid idő alatt lekövessék a jegyeladások egy olyan időszakban, amikor a fesztiválipartól a kiskereskedelmi költésekig, majd minden „köhög”.

Érzelmes sztorik és zenés darabok 

Mátyássy Szabolcs igazgató előbb megjegyezte, a nyár folyamán a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon kilenc előadást mutattak be telt ház előtt (két saját darabot), majd egyebek mellett azzal utalt vissza az előző évadra, hogy fájó pillanatokat is megéltek, „kipróbálták magukat minden műfajban, több színházszakmai koncepció alapján”. A nézettségből egyértelműen látszik, „az érzelmekkel teli, szép történeteket, különösen a zenés darabokat szereti a közönség”. Ehhez alkalmazkodnak most a repertoárral, amely musicaleket, operettet, vígjátékokat jelent a „nagyszínházra”, míg a művészi, költői színházra jellemző darabokat a Csokonai Fórumra nézve. 

Mátyássy Szabolcs megjegyezte, Szabó K. István művészeti vezető munkáját ötfős művészeti tanács veszi át, ami a 2024/2025-ös évad műsortervét nem érinti, és Szabó K-ra rendezőként a következő években is számítanak. Később a Cívishírnek elmondta: a művészeti vezető szeptember elsejével közös megegyezéssel távozott. – Egy év alatt kiderült, hogy teljesen más a szakmai álláspontunk a színházról. Máskor is előfordult már, hogy igazgató és művészeti vezető együtt indultak el, de rá kellett jöjjenek: nem megy. Számomra az a legfontosabb, hogy jól működő, stabil színházat csináljunk, ahol az egész társulat biztonságban érezheti magát, a helyzetek átláthatók – mondta Mátyássy Szabolcs, kiemelve, hogy Szabó K. István művészi, rendezői kvalitásait nagyra értékeli. Erre az évadra Szabó K. István két rendezést vállalt, ezeket végigviszi, valamint az igazgató számunkra megismételte, rendezőként a következő évadokban is számítanak rá.

Hárman messzebbről jöhetnek

A művészeti tanácsról megtudtuk, a testületben három külsős – Debrecenen kívüli, de magyarországi – és két belsős színházi szakember kapna helyet. Mátyássy Szabolcs úgy fogalmazott, ez a modell „nagyobb rálátást biztosítana, a javaslatokat közösen tudnák megvitatni, képviselni”, s a „színház biztonságos működése szempontjából elemi érdek” ennek az elgondolásnak végrehajtása. Az egyeztetések már folynak, de kapkodni nem szeretnének, válaszolt arra a kérdésünkre, hogy szeptember végéig feláll-e a tanács.

A színházi épület 3 év alatt újult meg teljes körűen, 2023 szeptemberében adták „vissza” (Fotó: Cívishír)

Mennyi eladott jeggyel lenne elégedett az évad végén? – Minden előadásunk menjen telt ház házzal, erre igazgatóként ezt kell mondanom. A Csokonai Teátrumban alapvetően, de nem kizárólagosan nagy léptékű, hagyományosabbnak tekinthető előadások lesznek műsoron, és ahogy a kisebb terek felé megyünk, úgy találkozhatunk a kísérletezőbb, a fiatal rendezőknek is lehetőséget adó darabokkal. Ez a működés határozza meg alapvetően azt a népszínházi struktúrát, amelyet szeretnék megvalósítani – válaszolt a Cívishírnek.

Szabó K. István nem volt jelen a szerdai eseményen, ezért őt akkor nem tudtuk megkérdezni. Egy 2022-es – tehát még a debreceni munkavállalást megelőzően készült – tartalmas interjúban úgy fogalmazott, „azt a fajta zsigeri színházat szereti, amely felfedezésre ösztökéli.” – Sokan azért járnak színházba, hogy kikapcsolódjanak, én a bekapcsolódási pontokat keresem. Nem felejteni megyek, hanem felidézni azokat az egyéni és társadalmi ingereket, amelyek segítenek megérteni együttműködésünk alapelveit. A jó színház véleményem szerint könyörtelenül igaz, még akkor is, ha ez nem feltétlenül tetszetős – mondta a Mandinernek

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Gyulai Zsolt egyedüli jelölt volt a tisztségre.
Hirdetés
Hirdetés
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
A miniszterelnök újságírók előtt beszélt erről.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az LMP szerint meg kell állítani a kormány debreceni ámokfutását
A „15 legkárosabb kiemelt kormányzati beruházásról” szólt a párt politikusa.
Szolgáltatóház épülhet Tégláson
Rendezvények otthonául is szolgál majd.
Népszavazási kezdeményezés: a debreceni akkumulátorgyár is érintett
Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese mindenkit aláírásra buzdít.
Porzik a táj, nagy az aszály – 390 ezer hektáron gond van
Állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot.
Debreceni Színészház: megváltozott a terv
A felújítás elmaradt, a maradás kétséges, a polgármester nyugtat.
Támogatott tartalom
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A korábbi városvezetésnek szavazott ismét bizalmat a dél-bihari település szavazóközössége.
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.