Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni Színészház: megváltozott a terv

Cívishír | 2024. 09. 05. | 16:43:58
A felújítás elmaradt, a maradás kétséges, a polgármester nyugtat.
Debreceni Színészház: megváltozott a terv
A Színészház a hatvanas években épült a teátrumi épület szomszédságában (Fotó: Ratalics László/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár a Színészház ígért felújítása elmarad és a debreceni önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlant már egészen más célra szánja, Papp László polgármester azzal nyugtatott a szeptember 4-i évadnyitó társulati ülésen, hogy gondoskodnak a színészek lakhatásáról.

A teátrum melletti, Liszt Ferenc utca 7. szám alatti garzonház – Schmidt Tibor tervei alapján – 1965-66-ban épült 37 lakással. A 17-24 négyzetméteres ingatlanokkal a cél eredetileg is a Csokonai színészeinek „bekuckózása”, a vendégművészek elszállásolása volt. Az épület ma is erre szolgál, azonban az állaga – hiszen hozzá sem nyúltak több mint ötven éve – leromlott. 

Amikor Orbán Viktor – még 2015-ben – személyesen tett vállalást az azóta leállított Modern Városok Programban a Csokonai Nemzeti Színház felújítására, akkor a beruházás a Színészház rendbe hozását is magában foglalta. Négy év kellett ahhoz, hogy a projekt eljusson a tervezés fázisába. 2019-ben a debreceni Archiko építésziroda a nyíregyházi Tisza Építész Műterem Kft-vel – 260 millió forintért – a teátrum és a garzonház megújítására vonatkozó terveket is letette az asztalra. Csakhogy ekkor már világosan látszott: a kormány által korábban ígért 6,3 milliárd forintból nem lehetséges megvalósítani a színház-rekonstrukciót. A 2020 szeptemberétől három éven át tartó kivitelezés során már szóba sem került a Színészház, hiszen a teljes költség így is elérte a 12,3 milliárd forintot. Azzal együtt még másfél-két milliárd forintot kellett volna elkölteni, miközben a Csokonai Fórum (leánykori nevén Latinovits Színház) befejezése szintén a levegőben lógott.

A garzonház végül maradt lompos, szürke tömeg az újjászületett, szemet gyönyörködtető színházépület mellett. 

Ilyen lett volna a Színészház az egyik látványterv szerint (Fotó: Barabás Lajos Kovács Péter DLA Tisza András (tervezés, látványterv))

Újabban arról cikkeztünk, hogy a Dósa nádor térre tervezett „kulturális közösségi központ”, ami gyakorlatilag a Roncsbárhoz hasonló, a koncert- és az éjszakai életre fókuszáló szórakozóhelyként működne, a Színészházat is magába olvasztaná. Már csak azért is, mert a koncepció szerint „költséghatékony, de színvonalas” szálláshelyeket alakítanának ki a Dósa nádor tér 2. és 3. számmal szomszédos épületben. A szóban forgó ingatlanhármas abból a szempontból is értékes, hogy közvetlen átjárót kínálnak az Ady és a Dósa nádor terek között. A szórakozóhely ügyében még sok a kérdőjel, de jelen állás szerint a Liszt Ferenc utcai épület a jövőben megszűnhet Színészházként funkcionálni.

Képkocka a Színészház koncepciótervének videójából: jól látszik a Liszt Ferenc utca 7. szám és a Dósa nádor tér 2. és 3. szám alatti épületek közötti átjáró, amelyik gyors átjárást biztosíthatna az Ady tér és a Dósa nádor tér között (Fotó: Archi-Bar építész stúdió)

Hogy mi lesz a színészekkel? Papp László polgármester az említett társulati ülésen – ahol a távozó művészeti vezető, Szabó K. István ügyére is rákérdeztünk – nyugalomra intett, mondván, a kulturális központ fejlesztése addig el sem indulhat, amíg ebben a kérdésben nincs megoldás. Azt is mondta, hogy konkrét tervük van a színészek minőségi elhelyezésére, de részletekbe egyelőre nem ment bele. Emlékeztetett, a Színészház teljes kapacitással működik, de amikor szükséges volt, az önkormányzat eddig is mindig megtalálta a módját egy-egy önkormányzati bérlakás – városi érdekből történő – kijelölésének, hogy akár ily módon is biztosítsák a színház szálláshely-igényét.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Régi-új elnök a Magyar Olimpiai Bizottság élén
Gyulai Zsolt egyedüli jelölt volt a tisztségre.
Hirdetés
Hirdetés
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
Orbán szerint így lehet gazdaságilag sikeres Magyarország
A miniszterelnök újságírók előtt beszélt erről.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az LMP szerint meg kell állítani a kormány debreceni ámokfutását
A „15 legkárosabb kiemelt kormányzati beruházásról” szólt a párt politikusa.
Szolgáltatóház épülhet Tégláson
Rendezvények otthonául is szolgál majd.
Népszavazási kezdeményezés: a debreceni akkumulátorgyár is érintett
Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese mindenkit aláírásra buzdít.
Porzik a táj, nagy az aszály – 390 ezer hektáron gond van
Állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot.
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
Támogatott tartalom
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A korábbi városvezetésnek szavazott ismét bizalmat a dél-bihari település szavazóközössége.
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.