Így javíts a spermád minőségén!

A csonthéjas magvak rendszeres fogyasztása javíthatja a sperma minőségét - ezt állapította meg egy új kutatás, amelyről a BBC News számolt be szerdán.
A kutatókat azért foglalkoztatta a kérdés, mivel a nyugati világban széles körben tapasztalható a férfiak spermiumszámának csökkenése, amit részben a levegő szennyezettségével, a dohányzással és a táplálkozással magyaráznak. Ugyanakkor egyre több bizonyíték utal arra, hogy
az egészséges étrend javíthatja a termékenységet.
Hét párból egynek nehézsége támad a gyermeknemzéssel, a terméketlenség ezeknek az eseteknek 40-50 százalékában a férfiaknak tulajdonítható.
A kutatók a kísérletben résztvevő 119 egészséges, 18 és 35 év közötti férfit véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi étrendjéhez 60 gramm mandula-, mogyoró- és diókeveréket adtak. A másik csoport nem kapott ilyen kiegészítést az étrendjéhez. A kísérlet végén a tudósok azt tapasztalták, hogy a magvakat fogyasztó csoportban a spermiumszám 14 százalékkal nőtt, az ivarsejtek vitalitása 4 százalékkal, a mozgása 6 százalékkal jobb volt, a spermiumok mérete és alakja pedig 1 százalékkal javult.
A szakemberek szerint a tanulmány és más kutatások is igazolják, hogy az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és B-vitaminban gazdag étrend javítja a termékenységet. A magvak pedig ezek közül a tápanyagok közül is sokat tartalmaznak.













