Ide süss! Diabetikus, tejszínes diótorta

Ez az a torta, amit eddig még mindenki imádott. Dupla szelet fogyasztással, 100 százalékos repetaaránnyal a receptek között dobogós. A titok – ami egy diótortától meglepő – hihetetlenül lágy, habos, könnyű torta. Nem is írok többet. Mindenki rohanjon a konyhába, és tessék diót törni, piskótát sütni, krémet keverni. Mert ezért bármikor tűz(hely)be teszem a kezem.
Diabetikus, tejszínes diótorta (20 centis tortaformához)
Hozzávalók a piskótához:
• 6 tojás
• 6 ek xilit
• 9 dkg CH csökkentett liszt, vagy zabpehelyliszt
• 5 dkg darált dió
• 6 g sütőpor (ez elhagyható)
• 1 ek víz
Piskóta elkészítése:
A xilitet a tojássárgájákkal keverd habosra, tedd hozzá a vizet. Add apránként a diót, a sütőporral vegyített lisztet, végül forgasd bele a tojásfehérjéből vert habot. A masszát töltsd tortaformába (alján legyen sütőpapír) és előmelegített sütőben 180 fokon, 35 perc alatt süsd meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsd rácsra, hogy kihűljön.
Hozzávalók a krémhez:
• 20 dkg darált dió
• 3,5 dl tej
• 2 tojás
• 1 cs. vaníliás pudingpor
• 14 dkg cukornak megfelelő édesítő (xilitből ugyanennyi, stevia porból egy tk)
• fél dl rum (vagy aroma)
• 4 dl tejszín
• 4 dkg zselatin
Hozzávalók a tükörglazúrhoz:
• 80 ml víz
• 70 ml tejszín
• 9 dkg porrá darált xilit
• 4 dkg kakaópor
• 5 g zselatin
Krém elkészítése: A tejet a tojásokkal, a pudingporral meg az édesítővel keverd simára. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzd sűrűre. A tűzről levéve szórd bele a darált diót, ízesítsd rummal. A kihűlt krémbe csorgasd bele a beáztatott, majd felolvasztott zselatint, végül forgasd bele a habbá vert tejszínt.
Tükörglazúr készítése: Kis pohárban keverd el a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszel el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban melegíts fel, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Vedd le a tűzről.
Mikróban old fel a zselatint, vegyítsd hozzá a kakaós részhez, alaposan keverd el és szűrd át egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyd langyosra hűlni.
Torta összerakása: A piskótalapot vágd háromba, egyenként öntözd meg diólikőrrel (ez elhagyható), és kend meg krémmel. Helyezd őket egymásra, a maradék krémmel vond be az oldalát és az tetejét. Díszítésnek a tükörglazúrt csorgasd a kihűtött torta tetejére, majd fél dióbelekkel díszítsd! Fél órára tedd hűtőbe, hogy a glazúr dermedjen.
M. Szabó Éva

















