Ide süss! A 10 éves Cívishír szülinapi tortája

Bizonyára emlékeznek rá az olvasók, M. Szabó Éva debreceni hobbicukrász receptjei éveken keresztül jelentek meg a Cívishír hasábjain – minden héten (a maga készítette gyönyörű képekkel illusztrált) szebbnél szebb, finomabbnál finomabb, ráadásul egészséges süteményeket és tortacsodákat hozott mindaddig, míg az élet Cardiffba nem szólította. Onnan, Wales-ből írt most nekünk levelet, és küldte el a szülinapi torta receptjét.
Kedves Cívishír!
Kicsit úgy érzem magam, mint a távoli unokatestvér, akinek – bár messze él – időnként vissza-visszahúz a szíve hozzád. S mint jó rokon, erre az első, kerek születésnapra is visszatérek, hogy átadjam a jókívánságaim mellett a szülinapi tortát is. Hiszen minden egy tortával kezdődött évekkel ezelőtt.
Nagyon büszke vagyok rá, hogy évekig a csapat tagja lehettem tortákkal, receptekkel, fotókkal. De talán az még többet jelent, hogy bár 3 éve elváltunk, mégsem veszítettük egymást szem elől.
Kívánok neked, kedves Cívishír, még sokszor 10 évet! Maradj továbbra is ennyire informatív, sokoldalú, de ami sokkal fontosabb: emberközpontú.
M. Szabó Éva
Szülinapi, gluténmentes torta
Hozzávalók:
- 8 db közepes méretű tojás
- 16 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
- 18 dkg rizsliszt
- csipet só
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra.Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral vagy édesítőszerrel és a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját fehéredésig keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a habbá vert tojásfehérjével. Végül beleszitáljuk a rizslisztet. Beleöntjük a tésztamasszát a tortaformába, és kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük)Rácson hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a krémhez:
- 250 gr mascarpone (vagy házi krémsajt)
- 4 dl állati tejszín
- 8 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
- 1 lime kifacsart leve (helyettesíthető fél citrom levével)
- 3 evőkanál erdeigyümölcs-lekvár
- a torta tetejére 30 g étcsokoládé
Elkészítés: A mascarponét, cukrot vagy édesítőt és lime levét robotgéppel kikeverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt. A 3 lapra vágott piskóta lapjait megkenjük a krémmel, majd kiskanállal foltokban felkaparjuk azt és erre a részre töltjük a lekvárt. A maradék krémmel a külsejét is bevonjuk, majd tetszés szerint díszítjük.
Boldog születésnapot!
[Beillesztett cikk: Így lett a debreceni hobbicukrászból cardiffi receptkönyvszerző]





























