Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalos: Mátyássy Szabolcs a Csokonai Színház új igazgatója

| 2023. 03. 23. | 12:05:00
Hamarosan befejeződik a teátrum épületének felújítása, innentől más léptékű lesz a debreceni színházi élet.
Hivatalos: Mátyássy Szabolcs a Csokonai Színház új igazgatója
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni közgyűlés egyhangú szavazással Mátyássy Szabolcs Zoltánt választotta a Csokonai Színház igazgatójának 2023. július 1-től 2028. január 31-ig. A grémium szavazott az új színidirektor fizetéséről is, az alapbérét havi bruttó 1 millió 56 ezer forintban, az alapbéren túli munkabérét július 1-től december 31-ig havi bruttó 158 ezer 400 forintban állapította meg.

A színház vezetésére a debreceni önkormányzat azért írt ki pályázatot, mert az intézmény jelenlegi igazgatójának, Gemza Péternek a munkaviszonya június 30. napjával megszűnik.

A pályázati felhívásra Rácz István Károly operaénekes, Végh Veronika, a debreceni színházi élet közismert alakja, valamint Mátyássy Szabolcs Zoltán zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja adta be pályázatát. A pályázókat a munkáltatói jogkör gyakorlója által felkért szakmai bizottság hallgatta meg, és ez alapján már el is dőlt, hogy ki lesz a Csokonai Színház új igazgatója. Mátyássy Szabolcs Zoltán beadványát egyhangúlag támogatta a kilencfős testület, Végh Veronika egy személy támogatását élvezte, míg Rácz István Károlyét senki sem.

Komolay Szabolcs, a kulturális és oktatási bizottság elnöke elmondta, egyhangú a döntésük Mátyássy Szabolcs mellett.

Gondola Zsolt (Civil Fórum) azt kérdezte, milyen szempontok alapján döntöttek? Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester, a színidirektort kiválasztó grémium vezetője elmondta, a meghallgatásukon mindhárom jelölt egy-egy órában kifejtette a színház vezetéséről az elképzelését. Értékes pályázatokról van szó. Feladatuk az volt, hogy a Csokonai Színház vezetésére találják meg a megfelelő személyt. A jelölt programja illeszkedjen a debreceni kulturális folyamatokba, a városban élők igényeihez, a színház státuszhoz méltó szakmai programot valósítson meg.

Egyértelmű volt, kinek szavaznak bizalmat.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt kifejtette, hogy nagyon nehéz időszak után van a színházi szakma. Szinte lehetetlen volt komoly színházi életet élni a városban, a pandémia rányomta a  bélyegét az elmúlt időszakra. Tisztelet a színészeknek, hogy megtalálták a játszás lehetőségeit, hogy a színházszertető közönség ne veszítse el a kapcsolatot a színészekkel, a színházzal. Ugyancsak ebben az időszakban zajlottak a színházi rekonstrukciók. A Csokonai Fórumot befejezték, az év közepén várhatóan átadják a felújított Csokonai Színház épületet. A jövőben más lépték lesz Debrecenben a színházi élet terén. A színház befogadóképessége, infrastruktúrális feltételei nagymértékben javulnak. Felelősség, hogy ezeket a tereket minőségi produkciókkal töltsék meg.

Megköszönte Gemza Péter igazgatónak, hogy nehéz időszakban összefogta a társulatot, jó teljesítményt tudtak nyújtani.

Mátyássy pályázatából kiderül, hogy népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatú színházban gondolkodik, a prózai tagozat mellett egy újradefiniált operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében és alapításában. Egy tapasztalt rendezőt kért fel művészeti vezetőnek. A helyi előadó-művészeti szervezetekkel együttműködve tervezi igazgatói ciklusát megvalósítani. Részleteiben is kidolgozott művészi koncepciója van, a színház jövőképet egyértelműen felvázolja, a két színházépület funkcióiról határozott elképzelései vannak. Új marketingeszközökkel kívánja fejleszteni a kommunikációt és a marketinget, egyértelmű és kiemelt feladatként fogalmazza meg hogy, nemcsak helyi, hanem országos szinten szeretné pozícionálni a Csokonai Színházat. Nemzetközi kapcsolatai széleskörűek, nemzetközi fesztiválokban és idegen nyelvű feliratozással tervez, emellett a mecenatúra erősítése is a céljai között szerepel. Elképzelései és tervei Debrecen városának kulturális stratégiájához kapcsolódnak.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Kerítésnek rohant egy autó Sárrétudvariban
Mentők is érkeztek a helyszínre.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.