Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-bihari közgyűlés: pénzt hozott a járásoknak Navracsics miniszter

Cívishír | 2024. 10. 08. | 15:01:34
Tizenegy új taggal, Pajna Zoltán elnökletével és egyetlen alelnökkel, Bulcsu Lászlóval megkezdte munkáját a júniusban megválasztott grémium.
Hajdú-bihari közgyűlés: pénzt hozott a járásoknak Navracsics miniszter
Czeglédi Gyula és Navrasics Tibor - ünnepi üléssel alakult meg a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés a Vármegyeháza Árpád termében (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A közjó, a nemzet közjavának szolgálatára hatalmazták fel önöket a választók – mondta a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat közgyűlése esküt tett tagjainak Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az október 8-án, a Vármegyeháza Árpád termében megtartott ünnepi alakuló ülésén.

– A térségi szemlélet a jövőben erősödni fog, mégpedig azzal, hogy a járások versenyképessebbé tételéért a magyar kormány 65 milliárd forintos alapot hozott létre. Ebből négymilliárd jut Hajdú-Biharnak, amiből másfél milliárd a debreceni járásé, közel 300 millió a hajdúszoboszlói járásé, míg a többi járás egységesen 250-250 millió forintot kap. A támogatás nagyobb dinamikát adhat a térségi felzárkózásnak

– beszélt egy új támogatási formáról Navracsics Tibor, aki az ünnepi esemény után a Cívishír kérdésére elmondta: a járások plusz támogatása az iparűzési adó növekményéből származik, és amennyiben az a következő években emelkedik, a támogatás is több lehet. Ugyancsak kérdésünkre a pénz felhasználásáról megtudtuk, hogy a mostani terv szerint az előző év őszén a kormány nyilvánosságra hoz egy prioritási rangsort, ennek keretein belül pályázhatnak az önkormányzatok.

 Meghatódott az elnök

Az ünnepi közgyűlés Czeglédi Gyula (Fidesz-KDNP) korelnök vezetésével kezdte meg munkáját. Az ülés határozatképes volt, valamennyi képviselő megjelent az ünnepi alkalmon. Fekete Miklós, a Területi Választási Bizottság tagja ismertette választás eredményét. Ebből kiderült, hogy a Fidesz-KDNP megőrizte abszolút többségét, egy mandátumot veszítve 15 képviselője ül a Vármegyeháza közgyűlésében. Új erő a Mi Hazánk párt, négy mandátummal. A Momentum eggyel gyarapította képviselői számát, így hárman tagjai a vármegyét vezető csapatnak. A DK megtartotta két mandátumát. A 24 tagú grémiumban 11 új tag van.

Az alábbiak tettek esküt a vármegyei közgyűlés tagjaként:

  • Fidesz-KDNP: Pajna Zoltán, Bulcsu László, Kiss Attila, Czeglédi Gyula, Ménes Andrea, Muraközi István, Tóth Attila, Kovács Miklós, Csáfordi Dénes, Terdik János, Csiszár Imre, Szegi Emma, Porkoláb Gyula, Nagy Lajos és Simon Zoltán.
  • Mi Hazánk: Nagy Zoltán, Kecskés István Béla, Sass Bulcsú Ferenc, Tóth Sándor.
  • Momentum: Kosztin Mihály, Kiss László, Kerekes László.
  • DK: Tóth József, Szörényi Károly.

Egyhangú szavazással Kiss Attila (Fidesz-KDNP) vezetésével megalakult a közgyűlési elnök megválasztása törvényességén őrködő Ideiglenes Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok bizottság, majd Kovács Miklós (Fidesz-KDNP) a szervezete nevében Pajna Zoltánt (Fidesz-KDNP) javasolta közgyűlési elnöknek. Mivel más jelölés nem érkezett, és a jelölt egyhangú szavazással felkerült a jelölti listára, titkos szavazás következett, amelyen egyhangúlag választották a 2024-2029. közötti ciklus közgyűlési elnökévé Pajna Zoltánt.

A régi-új elnököt nagyon meghatotta a szavazás egyöntetű végeredménye, és mint mondta, ezzel nagy felelősséget ruháztak rá képviselőtársai. Ha azonban ez a bizalom már bárki részéről nem áll fenn, kérte, beszéljék meg a vármegye működésével kapcsolatban fontos dolgokat, az ő ajtója mindig nyitva áll. 

– Hajdú-Bihart az innováció, a növekedés, a biztonság és az identitás jellemezte az elmúlt öt évben. A TOP-os támogatásokkal az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlesztéseit vittük végig, 47 ezer projektet támogattunk. Nőtt a GDP, 72 százalékos a foglalkoztatási ráta és hat százalékos a munkanélküliségé. Megedződve folytatjuk a munkát. A településekkel együttműködve sikeresen terveztük meg a 2021-2027-es programokat. A vármegye magas hozzáadott értékű gazdasággal rendelkezik, innovatív kezdeményezésekre, térségi együttműködésekre nyitott

– mondta Pajna Zoltán.

Az ünnepi percek után a közgyűlési elnök a helyettese, Bulcsu László (Fidesz-KDNP) megválasztását indítványozta, akit szintén egyhangúlag szavazott meg a testület. Mint ahogy a vármegyei közgyűlés bizottsági tagjait is teljes egyetértésben választotta meg a grémium.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Csík János kiszáll a Csík Zenekarból
Csík János kiszáll a Csík Zenekarból
Új korszak kezdődik a zenekar életében.
Hirdetés
Hirdetés
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Megnevezte az új ciklus alpolgármestereit Debrecen polgármestere
Ketten már tíz éve dolgoznak Papp László mellett a városvezetésben.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Napi ötöt simán megihatsz – így reklámozták az energiaitalt; vizsgálódik a hivatal
Valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tettek közzé.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Világszínvonalú cirkuszélmény Debrecenben Richter Flóriántól
Világszínvonalú cirkuszélmény Debrecenben Richter Flóriántól
Szétnyílt halálgömbben a motorosok, no meg temérdek állatprodukció az előadáson.
Hirdetés