Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondola Zsolt Zoárd: „Méltatlan a közbizalomra, menjen!” Reagált a hivatal!

Cívishír | 2024. 06. 14. | 12:04:05
A debreceni politikus a választásba való beavatkozásnak minősítette a környezetvédelmi főosztály vezetőjének halogatását.
Gondola Zsolt Zoárd: „Méltatlan a közbizalomra, menjen!” Reagált a hivatal!
Gondola Zsolt Zoárd (középen) a sajtótájékoztatón (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közbizalom elvesztése, a választásokba való beavatkozás miatt Hajdúné Kovács Mária Mónikát, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetőjét posztjáról történő távozására szólította fel Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Egyesület vezetője a június 14-én megtartott sajtótájékoztatóján.  – Vagy menjen el, vagy mondassák le, vagy hívják vissza, de ne vezessen egy főosztályt – jelentette ki Gondola Zsolt Zoárd.

Az ügy előzménye a HALMS Hungary Kft. szennyezés miatti bírságolásának ügye. Mint mondta, a szennyezés már 2023 utolsó negyedévében elkezdődött. A bírságolás indoklásából nem derül ki, hogy mikortól van a környezetkárosítás, és azt milyen módon fedezte fel a katasztrófavédelmi igazgatóság január 25-én. A bírság kiszabásáig több hónap telt el. Ugyanakkor a határozatból nem lehet megállapítani, hogy a cég tovább szennyezi a vizeinket. A hatóság elsiklott a tényállásban afölött, hogy a február 24-én kiadott határozatban kötelezze a társaságot a környezetszennyezés befejezésére. Ezt a határozatot sem ismerhette meg a nyilvánosság – fogalmazott.

– A hatóság már a választások előtt három-négy hónappal tudott a kínai gyár környezetszennyezéséről, ezt a tényt azonban elhallgatta. Ebből több következtetést lehet levonni – folytatta Gondola Zsolt Zoárd. – Ez a szennyezés az ázsiai iparkultúrában sajnos benne van, ahonnan ők jönnek, ott a környezetvédelem gyerekcipőben jár. Ez csak a kezdet, nagyobb cégek rosszabb eredményre fognak itt jutni. A második az, hogy a hatóság milyen gyorsan, milyen hatékonyan lépett. Azaz hat hónap kellett a bírság kiszabására, és ez idő alatt erről nem tájékoztatták Debrecen lakosságát. A harmadik a kampányban is hangsúlyozottan megjelent monitoringrendszer felépítése és hatékonysága. Akármilyen profi rendszer lesz, ha a hatóság ilyen lassan tud bírságot kiszabni, önmagában nem ér semmit a monitoringrendszer. A negyedik, hogy a közbizalom a hivatal irányába, a hatóságok irányába egyre megrendült. Ötödik észrevételünk az, hogy jól látszik a mintázat, hogy ezekben az esetekben hogy fog eljárni a hatóság, abban kinek milyen szerepe van. Gyakorlatilag borítékolható, hogy az ázsiai befektetők szennyezni fogják a környezetet, a monitoringrendszer működtetésére hivatkozik majd a város, majd a hatóság egy minimális bírsággal letudja, utána elkezdik önmagukat védeni, hogy mindenki megtette, amit meg kellett tenni – sorolta a politikus, majd hozzáfűzte: azzal, hogy a kormányhivatal a választásokat követően jelentette csak be a hírt, beleavatkozott a választásba, elhallgatta az információt.

Meggyőződésük, hogyha a szennyezés a választások előtt kiderült volna, valószínűleg nem ez az eredmény születik.

Azzal pedig, hogy a főosztályvezető a döntés bejelentését elodázta, és egy korábbi döntésről nem tájékoztatta a debrecenieket, megszegte az esküjét. Ezért úgy látják, elvesztette a közbizalmat.

A sajtótájékoztatón Gondola Zsolt Zoárd elmondta: mint a debreceni közgyűlés legnagyobb létszámú ellenzéki csoportja, a Civil Fórum Debrecen Egyesület feladatának tartja a jövőben azt is, hogy megnevezze a környezetszennyezést, a városban élők egészségére veszélyt jelentő tevékenységeket támogatókat. Ide az tartoznak az akkumulátorgyár támogatói is.

Reagált a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal

Az üggyel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a vármegyei kormányhivatal véleményére is, amely az alábbi közleményt jutatta el a szerkesztőségünkhöz:

„A napokban több civil szervezet teljesen hazug állításokkal rágalmazta a környezetvédelmi hatóság debreceni munkatársait. Köztük olyan is amelyik indult az önkormányzati választáson. A hatóság iránti közbizalom politikai haszonlesésből, a hatósági közszolgák hazug gyanúsítgatásával, társadalmi feszültség generálásával történő megrengetése éppen a környezet agilis védelmét ássa alá. Főleg egy olyan ügy kapcsán, amelyben a hatóságok az önkormányzattal szoros együttműködésben villámgyorsan és eredményesen vették elejét a környezetkárosításnak. Tették mindezt példás eréllyel, azonnali, szigorú fellépéssel és jogszerűen, beleértve a döntés közzétételét is.

A kormányhivatal visszautasítja a politikai érdekből tett kijelentéseket. A környezetvédelmi hatóság eddig sem kötötte és ezután sem köti majd semmiféle választáshoz a döntéseit, nem indult választásokon, nem rajta kell „leverni" annak bármilyen eredményét.

Minden polgár jobban jár, ha a politikusok a rágalmazás helyett hagyják a hatóságokat dolgozni.

A környezetvédelmi hatóság és katasztrófavédelem munkatársai, szemben a rágalmazóikkal, éjjel-nappal készen állnak arra, hogy a közérdek, egészségünk és környezetünk védelmében végezzék munkájukat.

Ha a politikusoknak elszámolni valója van egymással, abból hagyják ki a hatóságokat, pláne akkor, amikor azok példásan eredményes fellépésükkel megakadályozták a szennyezés eszkalálódását, és a kiszabható legmagasabb bírságot szabták ki.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két rendőr megrugdosott és ütlegelt egy gyereket – a Debreceni Törvényszéken az ügy
Két rendőr megrugdosott és ütlegelt egy gyereket – a Debreceni Törvényszéken az ügy
A sors furcsa fintora, hogy a helyben hagyott gyerekre éppen az ózdi rendőrkapitány talált rá.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.