Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kormányhivatal: a lehető legnagyobb bírságot kapta a kínai cég

Cívishír | 2024. 06. 12. | 16:01:52
A debreceni déli ipari parkban működő vállalatot 1 millió 980 ezer forintra büntették.
Kormányhivatal: a lehető legnagyobb bírságot kapta a kínai cég
Matthew Shen ügyvezető igazgató a Halms Hungary Kft. sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a HALMS Hungary Kft.-nek kiszabott bírságról szóló döntését a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tette közzé a honlapján. A kormányhivatal haladéktalanul intézkedett egy debreceni fémfeldolgozó cégnél felmerült környezetveszélyeztetés kapcsán a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, és a kiszabható legmagasabb bírságot alkalmazta – tudatták június 12-i közlésükben.

Mint ismert, a csatornába vezette a szennyezett vizet egy, a déli gazdasági övezetben működő kínai cég. A kormányhivatal az 1,9 millió forintos büntetésről már május 22-én döntött, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra. Szerdán délelőtt a debreceni polgármesteri hivatal is reagált az üggyel kapcsolatban. Azt írták, az iparbiztonsági kihívások kezelésére vonatkozóan felállított rendszer jól vizsgázott. A veszélyforrást a kibocsátást követően azonnal észlelték, a hatóságok által megtett intézkedések pedig megakadályozták a szennyezés terjedését. Így az ipari park erre a célra létesített csapadékvíz-elvezető rendszerében maradt és nem jutott a Kondoros-patakba.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal szerdai közlése szerint a hulladékgazdálkodási hatóság a katasztrófavédelem jelzésére haladéktalanul előzetes értesítés nélküli hatósági ellenőrzést tartott a HALMS Hungary Kft. telephelyén. – A kormányhivatal azonnal intézkedett, hogy a szennyezés terjedését megakadályozza, majd az előírt intézkedések betartását kétszer is ellenőrizte. A kormányhivatal hulladékgazdálkodási eljárás indított, mivel a cég szabálytalanul tárolta a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékokat, nem vezette a szükséges hulladékgazdálkodási nyilvántartásokat, és nem tartotta be a hulladék gyűjtőhelyekre vonatkozó előírásokat sem. A környezetveszélyeztetést okozó jogsértés miatt a kormányhivatal a lehető legmagasabb bírságot szabta ki. A kormányhivatal a jövőben is rendszeresen ellenőrzi a kft. tevékenységét. Az ügyben katasztrófavédelem vízügyi hatósága is eljárást indított. A kormányhivatal a szigorú bírságról szóló döntést a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tette közzé a honlapján, ezért visszautasítja a sajtóban megjelent valótlan állításokat, amelyek célja nem lehetett más, mint a hatóságba vetett közbizalom megingatása, és társadalmi feszültségek generálása – zárul a közlemény.

Szerettük volna tisztázni, a kormányhivatal a kiszabott bírságról szóló határozatát milyen jogszabályi előírásoknak megfelelően tette közzé, azaz a hivatalnak pontosan hány nap alatt kell egy ilyen dokumentumot nyilvánosságra hoznia. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.
Frissítés: a kormányhivatal a hulladékgazdálkodási határozatainak közzététele kapcsán a hulladékról szóló törvénynek megfelelően jár el, ami azt írja elő, hogy azokat a véglegessé válásukat követően kell közzétenni a honlapján. A jogorvoslati határidő 30 nap, ami a konkrét ügyben 2024. május 23-án kezdődött – közölték.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés