Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elöregedő, kifogásolható állapotúak a debreceni bicikliutak

Cívishír | 2024. 06. 24. | 11:28:00
Tavaly 15 milliót költöttek felújításukra, a munkát az idén is folytatják.
Elöregedő, kifogásolható állapotúak a debreceni bicikliutak
Lenne mire költeni (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni önkormányzat elkezdte a 33-as főút melletti kerékpárút állapotának felmérését. Ezt követően határozza meg a szükséges fenntartási munkákat, mégpedig a rendelkezésre álló pénz figyelembevételével – közölte a Cívishír kérdésére a debreceni polgármesteri hivatal, miután olvasóink jelzése alapján kérdéseinkkel megkerestük a városházát. 

A szóban forgó úton kerékpározók jelezték, hogy a 33-as főút melletti, a Látóképi csárdához vezető bicikliúton ordító különbség van a nemrégiben elkészült új szakasz, valamint a korábban átadott rész minősége között. Hozzátették, ideje volna a két szakaszt megegyező szintre hozni. Kiderítettük, a városhatárt jelző tábláig a debreceni önkormányzat, azon túl a Magyar Közút felelőssége a bicikliút jó állapotban tartása. A régi, tehát a debreceni önkormányzati szakaszon – ez körülbelül a lengyel benzinkúttal szemben lévő részig tart – több helyen rossz minőségű a kerékpárút: töredezett, repedezett, azon felpúposodott részek nehezítik közlekedést, a fű benőtte az aszfalttöréseket, a növényzettől több helyen nem látszik az út széle. Mindez balesetveszélyes közlekedési helyzetek kialakulását idézheti elő.

Van velük munka

Kérdéseink között szerepelt a Debrecenben már meglévő kerékpárutak karbantartási ütemterve, az arra fordítható pénz összege is. A polgármesteri hivatal közölte, hogy amíg Debrecen 2014-ben csak 80 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózattal rendelkezett, addig 2023-ban már 108 kilométerrel, sőt a Pallagra vezető, nemrég átadott 4,2 kilométeres szakasszal együtt jelenleg a város kerékpárútjainak hossza meghaladja a 112 kilométert.

A debreceni kerékpárutak nagy része azonban öreg, több mint 20 éve épült. A megépítésük óta az aszfaltburkolatok felülete elsősorban az időjárás hatására elöregedett, a legjellemzőbb burkolati hiba a keresztrepedések kialakulása. A biciklis közlekedés minősége és biztonsága érdekében az önkormányzat 2023-ban összesen körülbelül bruttó 15 millió forintért végeztetett kerékpárút-javítási munkákat, és ezek az idén is folytatódnak. A kerékpárutakat az önkormányzat útellenőri szolgálata legalább negyedévente egyszer ellenőrzi, ezt követően határozzák meg, hogy hol és milyen javítási munkákat végeznek. Ezek lehetnek kátyúzások, repedéskiöntések. A hiányzó, tönkrement jelzőtáblák pótlása és amennyiben szükséges, a burkolati jelek felújítása is ekkor történik. Mindezt teljes mértékben a saját költségvetéséből végzi el az önkormányzat, pályázati támogatás csak az új kerékpárutak építésére van.

CH

Töredezett és hepehupás bicikliúton az Erdőspuszták felé
A veszélyes hibákat javítják, a többire még várni kell.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés