Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életjeleket ad a délibábos hajdú-bihari kerékpárút

Cívishír | 2023. 11. 27. | 17:21:09
Debrecen és Tiszafüred között valósulna meg, de nem úgy, ahogy eddig gondolhattuk.
Életjeleket ad a délibábos hajdú-bihari kerékpárút
Jelenetős fejlesztések zajlanak a 33-as főúton, a képen a nemrég elkészült kismacsi szakasz – kerékpárúttal (Fotó: Magyar Közút)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint két évtizede visszatérő ígéret a Tiszafüred és Debrecen közötti, a Hortobágyon átvezető kerékpárút. Egy ilyen, turisztikai élményekben szűkölködő vármegyének, mint Hajdú-Bihar, kézenfekvő, mennyire jól jönne, ha a Tisza-tóig lehetne tekerni. A puszta is más értelmet nyerne nyeregből. A vágyott útvonal azonban újra és újra „lefutott” a tervezőasztalról. Korábban elsősorban az államkincstár szűkössége miatt, újabban azért, mert a Debrecentől északnyugatra eső, a BMW-gyárat is magában foglaló területek közúti és vasúti térképét alapvetően rendezi át a végéhez közeledő gazdaságfejlesztés. 

Mit kell érteni ezen az „átrendezésen”? Alapvetően a 33-as főút szélesítését a látóképi csomópontig, új utakat az ipari övezetben, sztrádakapcsolatokat, a 108-as vasútvonal megváltozott debreceni nyomvonalát, valamint a Balmazújvárosig tartó szakasz villamosítását.

Márpedig a Tiszafüred-Debrecen bicikliúttal azért is foglalkozni kell, mert az EuroVelo nevű európai hálózat 14-es számú kerékpáros útvonalának jövőbeni tervezett része. Az ausztriai Zell am See-ből induló – Közép-Európa vizei fantázianevű – 1150 kilométeres útvonal egyelőre Velencéig (Magyarország) tart és tematikájához illően folyóvölgyeket, tavakat, fürdőket érint. Ez folytatódna a cívisvárosig, később talán a Partiumban.

A Cívishír utoljára 2019 végén foglalkozott bővebben e kerékpárúttal, akkor már készült a Tiszafüred-Hortobágy és a Hortobágy-Balmazújváros szakaszok engedélyes terve, míg a Debrecen-Hortobágy szakaszé – igaz, csak kisebb részben – addig is megvolt.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a vármegyei közgyűlést most arról tájékoztatta, hogy 

2024 nyaráig – ideiglenes nyomvonalként – kijelölik a Tiszafüred-Tiszacsege-Balmazújváros-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Hajdúszovát-Debrecen útvonalat. Ennél jobb hír, hogy a jelenlegi uniós ciklus közlekedésfejlesztési forrásaiból (IKOP+) tervezik az 52 kilométeres Tiszafüred-Hortobágy-Balmazújváros szakasz megvalósítását. 

Az államtitkár összegzőjéből az is kitűnik, hogy tanulmánytervi vizsgálat készül az Ér, a Berettyó, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körös, valamint a Maros árvízvédelmi töltéseinek kerékpározhatóságáról. Ennek megrendelője az Építési és Közlekedési Minisztérium, kérdés, hogy miként kapcsolhatók össze a magyarországi és a romániai kerékpárutak (hasonló vizsgálat odaát is készül).

Debrecen és Hortobágy közötti kerékpárútról nincs hír. Miként az ideiglenes nyomvonal is sugallja, egyelőre Balmazújvárostól inkább Hajdúszoboszló felé vezetne az út, ami érthető, ha azt vesszük, hogy a mezővárostól Nagyhegyesen át Hajdúszoboszlóig már van megvan az infrastruktúra. Ez esetben elég lenne a Hajdúszováttól Ebesig, és az Ebestől Debrecenig tartó 11,5 kilométeres szakaszt megépíteni. Ez utóbbi előkészítése már megtörtént, de a megvalósítását egyelőre csak tervezik. Mellette szól, hogy a gyorsan növekvő, már több mint 4 ezres Ebesről rengetegen ingáznak Debrecenbe.

A már említett IKOP+ projektek hosszú sorában szerepel egyébként a Balmazújváros-Debrecen kerékpárút, de nincs hozzárendelve sem forrás, sem konkrétum a jövőre nézve. Ez 6,9 milliárd forintba kerülne, ugyanakkor a kormány nem tett vállalást a megvalósításra. A kerékpárút a Hortobágyi-halastótól futna Balmazújvároson át Debrecenig.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Olyan, mintha a debreceni banda énekelné, pedig nem...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés