Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló lehetőséget kapott négy debreceni egyetemista

unideb.hu | 2024. 08. 23. | 14:04:15
Amerikai álom.
Egyedülálló lehetőséget kapott négy debreceni egyetemista
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló lehetőséget kapott a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar négy hallgatója, akik a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés keretében fél évet tanulhatnak a Dél-Dakotai Állami Egyetemen. A leendő szakemberek augusztus 24-én indulnak a tengerentúli intézménybe, ahol az előadások mellett farmgyakorlatokon is részt vehetnek.

Debreceni Egyetem három éve kötött a precíziós mezőgazdaság oktatását, kutatását érintő megállapodást a Dél-Dakotai Állami Egyetemmel. Ennek, valamint az intézmény elmúlt húszéves előkészítő munkájának köszönhetően indult el tavaly először a precíziós mezőgazdasági mérnök alapszak a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon.

– A két intézményben a képzés szinte teljesen egyforma, így ennek eredményeként hoztuk létre azt a csereprogramot, ami hallgatóknak és oktatóknak is lehetőséget nyújt arra, hogy a partneregyetemen tanuljanak, oktassanak, kutassanak, ami egyedülálló a világon. Sőt, a leendő szakemberek diplomáját nemcsak Európában, hanem tengerentúlon is elismerik majd – hangsúlyozta Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyen bejelentették, hogy a képzés négy hallgatója féléves tanulmányi úton vehet részt az USA-ban.

A közös képzés és a csereprogram révén az Egyesült Államokban megszerzett krediteket Debrecenben is elfogadják majd, és fordítva. De nemcsak ezért népszerű a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében a precíziós mezőgazdasági mérnök szak.

– A képzésben résztvevő hallgatók olyan speciális szaktudásra tesznek szert, amely hidat képez a gazdászok és az informatikusok között, segítve a két szakág közös munkáját a folyamatok megértésében, a legújabb agrárinformatikai technológiák nyújtotta lehetőségek minél hatékonyabb alkalmazásában – emelte ki Sipos Péter, a DE MÉK dékánhelyettese.

A féléves csereprogram augusztus 26-án kezdődik és december 15-ig tart. A tanulmányi eredményeik és nyelvtudásuk alapján kiválasztott négy hallgató már izgatottan várja az utazást.

Életem legjobb döntése volt, hogy átjöttem erre a képzésre, ez az út pedig életem legnagyobb lehetősége – fogalmazott Hosszú Ádám, aki korábban egy évet tanult informatikusnak, de nem érezte a sajátjának ezt a szakmát, viszont mindig is érdekelte az agrárium, ezért a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés indulásakor azonnal átnyergelt erre a szakra.

Bíró Ákos a drónok iránti érdeklődése miatt döntött a képzés mellett, míg Kis Ferenc és Tóth András a családi gazdaságban szeretnék alkalmazni az itt megszerzett tudást, hiszen, mint mondták: a jövő a precíziós mezőgazdaságé. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megkezdődött a 3x3-as kosárshow Debrecenben
Megkezdődött a 3x3-as kosárshow Debrecenben
A magyar nők vereségget mutatkoztak be.
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés