Digitalizált közösségi főzés Debrecenben

Recept internetről vagy szakácskönyvből? Nagyanyáink írott főzési tippjeit használjuk még manapság, amikor már minden információ elérhető digitalizált formában? Van-e különbség a papíralapú és az online ételkészítési trükkök között?
Ezekre az izgalmas kérdésekre kereste a választ az idén 20 éves Debreceni Kőr Dáma Egyesület egy közösségi főzés során február 10-én a Séfakadémián, ahová nagyszülőket, szülőket, gyerekeket vártak egy közös vasárnapi ebéd elkészítésére.
A Biztonságos Internet Napját ünnepeljük február 5-én, melynek apropóján az Egyszülős Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával országszerte rendhagyó programokat szervez az internetes biztonság, zaklatás, felelős mobilhasználat témakörében.
– Kamasz gyerek édesanyjaként mindennap tapasztalom, milyen nehéz meghúzni a határokat a gyerekek számítógépezési, mobilozási szokásaiban. Fontos, hogy ők is értsék, a sok érdekesség, izgalom mellett, amelyet a digitális világ nyújt, milyen veszélyeket és fenyegetéseket hordoz ez a közeg. Ugyanakkor nekünk, szülőknek is jobban bele kell tanulnunk azokba az alapfogalmakba, amelyek között a gyerekeink élnek. Egy hónapon át tartó programsorozatunk célja, hogy közelítse a generációs szokásokat, hiszen előttünk nincs még követendő példa, mi vagyunk az első szülők, akiknek a gyerekeik már nap mint nap használják az internetet – fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke.
Debrecenben egyedülállóként a Debreceni Kőr Dáma Egyesület csatlakozott a programsorozathoz, melynek kapcsán Porkoláb Gyöngyi, az egyesület elnöke elmondta: a közösségi főzés ötletének alapgondolatát az adta, hogy amíg a szülei, nagyszülei még receptkönyvből főztek-sütöttek, addig ő már három lányánál is azt tapasztalta, hogy internetről töltik le a recepteket.
– Egyszerű és gyors az online hozzáférés, nem beszélve arról, hogy valós tapasztalatokat, hasznos főzési-sütési tippeket is olvashatunk a kommentekben. A Séfakadémián egy családi ebéd közös elkészítése volt a feladat, 7 család vett részt az eseményen: volt, aki tejszínes-garnélás spagettit készített citrusos tart desszerttel, de a hagyományos rántott hús-burgonyapüré kombináció is megjelent diós brownie-val. Egyetlen kikötés az volt, hogy a digitális és analóg felhasználói szokások, szükségletek közeledjenek egymáshoz – tette hozzá.


















