Az ország kenyerét Debrecenben szegték meg


A magyar kenyér ünnepe ezúttal is Hajdú-Biharhoz kötődött: a 2025-ös országos kenyérverseny győztese, az Alföldi pajta kenyér Debrecenben mutatkozott be augusztus 17-én. A helyszín a Nagyerdei Stadion VIP terme volt, ahol ünnepélyes keretek között szegték meg az ország idei kenyerét. A szimbolikus első vágást Pajna Zoltán, a vármegyei önkormányzat elnöke tette meg, a taps pedig egyértelművé tette: a Balmaz-Sütöde Kft. újra elhozta a szakma legrangosabb címét. Nem először – immár ötödik alkalommal.
A díjnyertes kenyér mögött több évtizedes munka, háromgenerációs családi vállalkozás és a hajdú-bihari föld ereje áll. Az eseményen a közélet és a szakma több jeles képviselője is köszöntőt mondott, köztük Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Tállai András államtitkár, valamint Tiba István országgyűlési képviselő, aki online kapcsolaton keresztül szólt az ünneplőkhöz.
Összeköti a múltat és a jövőt
Az Alföldi pajta kenyér titka a részletekben rejlik. Világos és teljes kiőrlésű tönkölylisztből, vízből, sóból és egy kevés sertészsírból készül, a hagyományos 12 órás kovászolási folyamattal. Az így születő vekni vastag, ropogós héjat, selymes bélzetet kap, és akár két hétig is friss marad. Az ízvilág és a tartósság ötvözi az alföldi kenyérkultúra hagyományait és a mai kor egészségtudatos igényeit.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról beszélt, hogy a közel másfél évtizedes múltra visszatekintő verseny minden évben a legméltóbb kenyeret keresi az ország asztalára. Idén három kategóriában közel hetven termék indult, s a Balmaz-Sütöde ismét bizonyította, hogy a múlt kovászával a jövő kenyerét tudja megsütni.
Balmazújváros jó híre az országban
A cég ügyvezetője, Fülep Zsolt kiemelte: a siker nemcsak a sütödéé, hanem a közösségé is. Az Alföldi pajta kenyér megszületése nyolc hónapnyi kísérletezés eredménye volt. A családi vállalkozás ma már napi tizenötezer vásárlót lát el, miközben árbevétele öt év alatt több mint a duplájára nőtt, a dolgozói létszám pedig stabil két évtizede. – A hagyomány ápolása mellett folyamatosan alkalmazkodunk a változó igényekhez, és mindig a legjobb minőséget szeretnénk adni – mondta az ügyvezető.
A Balmaz-Sütöde nem csupán a pékiparban, hanem a helyi közösségi életben is példát mutat. Nem véletlen, hogy Tiba István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ha augusztus, akkor Balmazújváros jó hírrel kerül az országos közvélemény elé, és ebben a sütödének oroszlánrésze van.
A kenyér mint szimbólum
Tállai András államtitkár a kenyér ünnepének mélyebb jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, augusztus 20. nemcsak a történelemről szól, hanem arról az erőről is, amely évszázadok óta megtartotta az országot. – A kenyér több mint táplálék: biztonságot ad, otthont teremt és közösséget formál – fogalmazott. Szerinte a Balmaz-Sütöde azért különleges, mert egyszerre tiszteli a hagyományokat és él a modernizáció lehetőségeivel.
A Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán és Harsányi Endre rektorhelyettes egyaránt az intézmény és a sütöde együttműködését méltatta. Közös pályázatok, innovatív fejlesztések, egészségjavító élelmiszerek és új üzem építése szerepelnek a közös tervek között. A tangazdaságban olyan növényeket nevelnek, amelyek a klímaváltozás kihívásainak is ellenállnak – mindez azt jelzi, hogy a hagyományos kenyér mögött a jövő tudománya is ott áll.
Példát adó család és közösség
Az Országgyűlés alelnöke, Jakab István a Fülep család munkáját méltatta, amely szerinte világszínvonalú. Felidézte: a hajdúsági búza 70 százaléka kiváló minőségű, szemben az országos átlag 30 százalékkal, tehát a hajdúsági búza szintén hozzájárul a jó kenyérhez. Hangsúlyozta: a Balmaz-Sütöde dolgozói egy emberként küzdenek a sikerekért, így valóban nagy családot alkotnak.
Az ünnepség végén a résztvevők maguk is megízlelhették az idei ország kenyerét. A ropogós héj, a telt íz és a hosszú frissesség ígérete mind azt mutatta: az Alföldi pajta kenyér méltó arra, hogy augusztus 20-án és minden hétköznap az asztalra kerüljön.



















