Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni gimnazista kutatómunkáját ismerték el

| 2023. 03. 27. | 10:17:00
Jelenleg a helyi radontérképen dolgozik.
Debreceni gimnazista kutatómunkáját ismerték el
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A XIV. Kárpát-medencei tehetségnapon kilenc kiemelkedően tehetséges fiatal kapott Felfedezettjeink-ösztöndíjat.

A március 25-i budapesti eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a nemzeti tehetség programot sokszínűség jellemzi, melyet jól mutat, hogy a díjazottak között például zongoraművész, vers- és prózamondó, asztaliteniszező, kutató, valamint a matematika és a kémia területén kiváló fiatal is található.

Fődíjjal ismerték el a 6-12 éves korcsoportban a bodajki Balogh Ádámot, aki 2022-ben az Országos Zongoraversenyen első helyezést és különdíjat kapott és elnyerte a Veroszta Magda-díjat; a X. Farkas Ferenc Országos Zongoraversenyen első helyezést szerzett és különdíjjal ismerték el; Brnóban a Mozart Nemzetközi Zongoraversenyen pedig második helyezést ért el.

A 13-16 éves korcsoport fődíját a jászberényi Notheisz Janka kapta, aki gyermek és serdülő korcsoportban eddig minden hazai karate kupát, bajnokságot, diákolimpiát megnyert

A 17-21 éves korcsoport fődíját a körösfői Kovács Nóra Annának ítélték oda a biológia területén elért eredményeiért. A fiatalt olyan versenyeken díjazták eddig, mint a EU Contest for Young Scientists 2022 (EU Fiatal Tudósok Versenye); Bright Young Minds Award (a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díj); valamint a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny.

Különdíjak

Különdíjjal jutalmazták a zentai Juhász Hanna vers- és prózamondót; a soproni Gilicz Bálint asztalteniszezőt, valamint a bajsai Pletikoszity Martint a matematika és kémia versenyeken elért eredményeiért.

Szintén különdíjat kapott a szentpéteri Bukovszky Borbála a szavaló-, esszéíró-, rajz-, filmkészítő-, és táncversenyeken elért eredményeiért; a természettudományok területén kiemelkedő debreceni kutató, Erdélyi Zsuzsanna; valamint a rendszeresen verseket és novellákat publikáló budapesti Kubina Zita.

Erdélyi Zsuzsanna

  • A Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum 11. osztályos tanulója.
  • Mentora ösztönzésére a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Ortopédiai Klinikájának Biomechanikai Laboratóriumában folyó kutatásba bekapcsolódva egy új csontpótló anyag fejlesztésén dolgozott.
  • Munkáját 2021-ben a 30. Ifjúsági, Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen harmadik helyezéssel díjazták, majd ugyanebben az évben a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagja lett.

2021-ben a Kreativitás-Elmélet és Gyakorlat Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia részvételét követően első tudományos cikke is megjelent. 2021-ben csatlakozott a Kutató Diákok Szövetségéhez, és bemutatta kutatását a TUDOK Élet- és Környezettudományi Tematikus Konferenciáján. 2022-ben a XX. KutDiák Tudományos Esszépályázaton Orvostudomány, genetika szekcióban különdíjban részesült. 2021-ben az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség által rendezett Természettudományos Versenyen első helyezést ért el. 2022-ben a Kutató Diákok Országos Szövetségénél az Élet- és Környezettudományi Tagozat tagozatvezető-helyettese lett.

Jelenleg részt vesz a debreceni radontérkép megalkotásának kutatási programjában, illetve az iskola NTP pályázatában, amelynek köszönhetően ebben az évben a CERN-be is ellátogathatott. Emellett készül az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára egy olyan röntgen képalkotási módszer kidolgozásával, amely csökkenti a pácienst érő sugárdózis nagyságát. Az előzőkben felsoroltakon túl az iskola diákönkormányzatának társelnöke, tagja a Nők a Tudományban Egyesületnek, illetve a Hajdú-Bihar megyei Diákönkormányzatok Szövetségének. Szabadidejében szívesen úszik, kirándul, korcsolyázik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés