Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Budapesten nem nyugszanak a kedélyek

MTI | 2024. 07. 08. | 19:26:24
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a Partizán által rendezett vitán (Fotó: Partizán/YouTube)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálására. A választás előzetes eredménye szerint a második helyen végzett főpolgármester-jelölt hétfőn a Facebook-oldalán utalt arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eldöntötte a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálásának menetrendjét. Az újraszámlálást keddtől csütörtökig a kerületi polgármesteri hivatalokban végzik.

Az urnák felnyitásától az újraszámlálás befejeztéig az NVB-delegáltak, a sajtó képviselői, valamint a főpolgármester-jelöltek és az EBESZ megfigyelői is jelen lehetnek - hangsúlyozta, hozzátéve: ezáltal mind a Karácsony Gergely által, mind az általa megfogalmazott garanciális feltételek teljesülnek.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester az általa megjelölt garanciális elemek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását. Hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában "teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként" fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását. Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, az eredménytől függetlenül joggal gondolható, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket - tette hozzá.

A négy garanciális elemet ismertetve elmondta: a szavazólapokat, szavazóurnákat "ne vigyék sehova", ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, az urnák és a szavazólapok felbontásánál pedig jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak. Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljes körű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat "legapróbb részleteinek" a dokumentálásával történjen. A negyedik garanciális elem az, hogy pluszmegfigyelők delegálásra legyen lehetőség, és vegyék fel azonnal a kapcsolatot a nemzetközi megfigyelőkkel - mondta Karácsony Gergely. Úgy fogalmazott: "ez az a négy garanciális elem, amelynek a teljesítése (...) jogszabály adta kötelezettsége a Nemzeti Választási Bizottságnak".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Ha nem lépnek az üzemanyag-kereskedők, akkor beavatkozik a kormány
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan és igazságtalan a helyzet.
Hirdetés
Hirdetés