Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfalui áramütés: a mélybe zuhant, és meghalt a kőműves

birosag.hu | 2024. 05. 10. | 08:03:55
Elítélte a bíróság az építési vállalkozót, de nem kell börtönbe vonulnia.
Berettyóújfalui áramütés: a mélybe zuhant, és meghalt a kőműves
A vízmérték, amivel hozzáért a vezetékhez (Fotó: police.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vádlott egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt 2019. július 17-én. A sértett egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott a cégénél. A kft. alkalmazásában állt egy építésztechnikus, akinek az volt feladata, hogy az aznapi tervezett feladatokat kiossza a munkavállalóknak, majd az elvégzett munkát ellenőrizze. A cselekmény elkövetésének napján is a munkát az építésztechnikus irányította a vádlottal történt előzetes egyeztetés alapján. A vádlott a munkavégzés helyszínén egyébként heti rendszerességgel tartott ellenőrzést. 

Az épülő társasház előtt haladt egy villanyvezeték az épület síkjától 40 centiméterre, függőlegesen pedig az épület második födémszintjétől a vezeték 70 centiméterrel volt magasabban. A társasház utcafronti homlokzatának második födémszintjén, körülbelül 6 méter magasságban dolgozott a sértett az építésztechnikus iránymutatása alapján. A sértett az emeleti korlátok készítéséhez végzett méréseket egy másfél méter hosszú alumínium vízmértékkel úgy, hogy sem kollektív leesés elleni védelemmel, sem egyéni védőeszköz használatával nem volt biztosítva a magasból történő leesés ellen. A sértett a munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel az épület előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett. A segédmunkás az áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül 6 méter magasságból a járdára zuhant. A férfi egyéb sérülései mellett életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. 

A fejsérülések miatt kialakult traumás sokk következtében a betanított kőműves 2019. július 21-én elhunyt.

A Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében a vádlottat május 6-án bűnösnek mondta ki, és 

egy év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A járásbíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. 

A sértett hozzátartozója által bejelentett polgári jogi igényt a bíróság egyéb törvényes útra utasította. 

A bíró indokolásában elmondta, hogy a bekövetkezett baleset elsődleges oka az utcai vezeték kivitelezői munkaterülethez való olyan közelsége volt, amely miatt a sértett elérhette a feszültség alatt lévő hálózatot, így áramütéses balesetet szenvedett. Ez megelőzhető lett volna a szabadvezeték környezetében történő munkavégzés műszaki feltételekkel történő kizárásával. Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna. Abban a magasságban, ahol a sértett tartózkodott, munkavégzés tehát csak a leesés elleni védelem biztosítása esetén engedélyezett. A védelem nélküli szabálytalan és dolgozókra veszélyt jelentő állapot észrevételezése és megszüntetése, mint munkabiztonsági intézkedés a vádlottnak felróható okból nem történt meg. A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott mint munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt. Az építkezés helyszínén található testheveder, mint egyéni védőeszköz átadása, annak használatára vonatkozó kioktatás írásban dokumentált módon sem történt meg a vádlott részéről.  

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Hirdetés
Hirdetés
Új burkolatot kap egy konyári utca
Új burkolatot kap egy konyári utca
A csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldják.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.