Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nővények is szenvednek a forróságtól

MTI | 2024. 08. 15. | 16:02:42
A sokéves átlaghoz képest 20-60 milliméterrel kevesebb a csapadék.
A nővények is szenvednek a forróságtól
Nagyon kellene a csapadék (Fotó: MTI-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyári növények országszerte szenvednek a szárazságtól, a hosszú hétvégén érkező csapadék azonban csak kevés helyen enyhíti számottevően az aszályt, a forróság is csak lassan és kis mértékben enyhül – írta a HungaroMet Zrt. augusztus 15-i agrometeorológiai elemzésében. Azt írták, a mögöttünk álló egy hétben egyre melegebb, nagyrészt száraz volt az idő. A Dunántúlon, valamint helyenként a Duna-Tisza közén és a keleti határ mentén záporok, zivatarok előfordultak, az előbbi országrész északi tájain összességében többfelé 5-20 millimétert mértek, míg máshol jellemzően 10 milliméternél is kevesebb hullott.

A Tiszántúl jelentős része és az Északi-középhegység térsége ugyanakkor teljesen szárazon maradt. A sokéves átlaghoz képest 20-60 milliméterrel kevesebb csapadék hullott.

A felső talajréteg az ország középső tájain, a talaj felső egy méteres rétege az ország túlnyomó részén kritikusan száraz, nagyfokú vagy súlyos aszály tapasztalható az ország túlnyomó részén, a Dunántúl nyugati tájai és az északkeleti országrész kivételével. A vegetáció bő két héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó- és a kukoricaállományok egyre nagyobb arányban a növényszáradás fázisába léptek. Az elemzés szerint a 2022-es rendkívüli aszálynál jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. A legfrissebb, július végére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően még magas, de egyre csökken. Az erdők kivételével a természetes vegetáció gyors ütemben veszít zöld tömegéből, és szántóföldi növények is száradni kezdtek. A természetes száradást a nagyrészt száraz időjárás tovább gyorsította.

Az előrejelzés szerint a hét végéig marad a forróság, hétfőtől is csak kismértékű enyhülésre van kilátás, ugyanakkor záporok, zivatarok frissíthetik fel átmenetileg a levegőt. Az aszály várhatóan a jövő hét első napjaiban mérséklődik átmenetileg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elhunyt Komora Imre korábbi válogatott játékos, egykori szövetségi kapitány
Elhunyt Komora Imre korábbi válogatott játékos, egykori szövetségi kapitány
pályafutása legsikeresebb idényében Eb-bronzot és olimpiai aranyat nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.
Debrecen továbbra is a legdrágább
Tovább emelkedtek a lakbérek.
Új víztermelő kutat kell fúrni Létavértesen
A város ivóvízellátása ellehetetlenülhet.
Kiderült, mire megyünk a szilvával idén
A termőfelület majdnem 30 százalékát adja Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Ismét fellendülhet a magyar mézpiac?
Újra vámmal érkezhet ukrán méz az Európai Unióba.
Hirdetés
Hirdetés