A legtöbb virsli még a kutyának sem való, avagy mit együnk szilveszterkor?

Ezer forint alatt nincs jó virsli, mert az ott kezdődik, hogy legalább a hatvan százaléka hús. A legtöbb virsli azonban ezer forint alatt kínálják (az átlag 990 forint), de csak legfeljebb 40 százaléka hús. Vagy ki tudja? Akkor mi lehet a többi? Azon morfodírozunk, hogy ha 400-500 forint körül van az élő disznó feldolgozói ára, de az élő csirke vagy a marha sem olcsóbb, akkor vajon miből állítják elő az 500 forintos virslit?
Pfúj!
Nos, az összetevők a következők: 40 százalék hús (legjobb esetben), a többi víz, zsír, só, keményítő, ízfokozó, dextróz, stabilizátor, E331 (nátrium-dihidrogén-citrát), E450 (kálium-bifoszfát), antioxidáns (E300, azaz aszkorbinsavat), tartósítószer (E250-et, azaz nátrium-nitrit), térfogatnövelő. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy az olcsó virslit a jól tartott kutya nem eszi meg, csak a kiéheztetett. Az átlagos kutyaeledel ugyanis minőségibb összetevőkből áll, igaz, drágább is, mint az olcsó virsli.
Mi a szabály?
A virsli előállítását egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Ha a terméket virsli megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak. E szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék.
Van egy tippünk!
A vasárnap reggeli tapasztalat alapján a Cívishír nyugodtan ajánlja a Frankfurti virslit, most 1099 forintért kínálják Debrecen-szerte, emészthető bélben töltött, a hústartalma is megfelelő, és még íze is van.
















