Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A játék neve Balmazújvároson: itt a pénz, hol a pénz, immár feljelentésekkel

Cívishír | 2024. 07. 11. | 18:26:02
A kormányhivatal és a polgármester is ragaszkodik az igazához, a város lakói pedig érzik a pénztelenséget.
A játék neve Balmazújvároson: itt a pénz, hol a pénz, immár feljelentésekkel
A balmazújvárosi hivatal épülete (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Mindenben törvényesen jártunk el! – jelenti ki Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere válaszolva a Cívishír kérdésére. És hogy miben jártak el törvényesen? A hosszú történet lényege, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal szerint még mindig nincs elfogadott ez évi költségvetése Balmazújvárosnak. Annak ellenére sem, hogy a polgármester a június 10-re összehívott, majd határozatképtelennek minősített két rendkívüli képviselő-testületi ülés után a jogszabály adta lehetőségével élve egy személyben elfogadott Balmazújváros életét alapjaiban meghatározó rendeleteket, köztük a 2024. évi költségvetésit is. 

A kormányhivatal azonban mind a döntéshozatali eljárást, mind az üléseket követően Hegedűs Péter polgármester által elfogadott döntéseket jogsértőnek minősítette, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben az önkormányzat a törvényességi felhívásban megadott 15 napos határidőn belül nem szünteti meg a jogsértéseket, a bírósághoz fordulhat. 

Ezzel kapcsolatban kértünk tájékoztatást a vármegyei kormányhivataltól, ahonnan írásban kaptunk választ. Leírták, hogy a Hegedűs Péter által 2024. június 10-re összehívott testületi ülésekkel, és az üléseket követően elfogadott döntéseivel kapcsolatos jogsértések miatt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal június 21-én küldte el törvényességi felhívását a polgármesteren keresztül a képviselő-testületnek. A jogsértések megszüntetésére kiszabott 15 napos határidő július 8-án eredménytelenül járt le, a képvelő-testület nem is tárgyalta meg a kormányhivatal felhívását. A jogsértések orvoslása érdekében a kormányhivatal bírósághoz fordul. Az is kiderült a válaszból, hogy a Kúria előtt egyébként már folyamatban van egy eljárás Balmazújváros ügyében, ugyanis az önkormányzat március 15-ig nem fogadta el az idei költségvetését és a kormányhivatal törvényességi felhívásában foglaltaknak akkor sem tett eleget. Ennek lett a következménye az, hogy a Kúria döntéséig az önkormányzat finanszírozását felfüggesztették.

Testületi ülés 2 másodpercben

A Cívishír szerkesztőségébe azonban eljutott a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal részletes törvényességi észrevétele a június 10-én délelőtt 10 és délután négy órára összehívott rendkívüli testületi ülésről. Ebből pontosan kiderül, hogy a kormányhivatal miért is tartotta jogsértőnek a döntéshozatali eljárást és a meghozott döntéseket. Menjünk azonban egy állomással visszább, mégpedig addig, hogy a határidőig sem fogadta el a város költségvetését a képviselő-testület. A vármegyei kormányhivatal kérte a Kúriát, állapítsa meg a balmazújvárosi városi önkormányzat jogalkotási mulasztását, ugyanis nem fogadta el a büdzsét, továbbá, tűzzön ki egy időpontot, ameddig a 2024-es költségvetést el kell fogadnia a képviselő-testületnek. A kormányhivatalnak azonban továbbra sincs tudomása arról, hogy a városatyák elfogadták volna a büdzsét, továbbá, hogy a rendeletet aláírták vagy kihirdették volna. A vármegyei kormányhivatal Hegedűs Péter polgármesteren keresztül üzent a képviselő-testületnek arról, hogy július 8-ig szabályosan fogadják el a költségvetést.

És ezen a ponton lépünk vissza a június 10-i két, a kormányhivatal által jogsértőnek minősített rendkívüli képviselő-testületi ülésre. Ezekről a Cívishíren már korábban megjelent cikkhez képest újabb részletek tudhattunk meg. A tényállás leírásából kiderül: a 10 órai ülésre hat képviselő és a polgármester érkezett meg. Elfoglalták a helyüket, majd egy képviselő a szavazógépre történő bejelentkezés előtt egy percre elhagyta az üléstermet. A polgármester és az ülésteremben tartózkodó öt képviselő bejelentkezett a szavazógépbe. A képviselő távozása után 30 másodperccel a polgármester észlelve, hogy a bejelentkezett létszáma hat fő, nem kérdezte, hogy hol vannak a hiányzó képviselők, megállapította az ülés határozatképtelenségét, bezárta az ülést, majd elhagyta a termet. Ez utóbbit egyidőben a távol lévő képviselő visszatérésével. A testületi ülés 10 óra kettő másodperckor fejeződött be. A 16 órára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésre 10 óra 36 perckor elektronikus levélben kaptak meghívót a képviselők. Megérkezett hat képviselő és a polgármester, aki megállapította a határozatképességet, majd egyhangúlag elfogadták a napirendi pontokat. Utána Hegedűs Péter közölte, hogy ezekben a fontos napirendi pontokban képviselőtársai nélkül sajnos nem tud dönteni, majd távozott az ülésről. Így a teremben hat képviselő maradt, amivel az ülés határozatképtelenné vált. A jegyzőkönyv szerint az ülés 16 óra kettő perckor befejeződött.

A kormányhivatal megállapította: a 10 órára összehívott testületi ülésen a polgármester az ülésvezetési kötelezettségét rendeltetésével ellentétesen gyakorolta azzal, hogy az ülést az ülés megnyitása előtt egy percre elhagyó képviselő távollétét kihasználva állapította meg annak határozatképtelenségét. Annak ellenére zárta be az ülést, hogy látta, a képviselő-testület határozatképes. A délután 4 órára összehívott rendkívüli testületi ülésen a polgármester az ülésvezetési képviselő-testületi tagságából fakadó kötelezettségét annak rendeltetésével ellentétesen gyakorolta. A polgármester tagja a képviselő-testületnek, a testület határozatképessége, döntéshozatala működése szempontjából önkormányzati képviselőnek minősül. Köteles megjelenni, részt venni a munkájában. Az az ülés határozatképes volt, a polgármester kezdeményezésére a napirendet elfogadta, majd azzal, hogy ő maga elhagyta az ülést, aktív közreműködőjévé vált a testület határozatképtelenné válásának.

Mindkét ülésen tehát – áll a kormányhivatal hivatalos dokumentumában – a polgármester jogsértő és rendeltetésellenes aktív magatartásának következményeként vált határozatképtelenné a testületi munka. Emiatt nyílt meg annak lehetősége, hogy a jogszabály szerint a képviselő-testület feladat- és hatáskörében ő maga elfogadhassa a határozatokat. Ez a mód pedig sérti a helyi közügyek demokratikus intézési módját, a közakaratot, hiszen a polgármester megakadályozta, hogy a beterjesztett napirendi pontokat a testület megtárgyalja, azokban döntsön. Mivel a jogszabályok megsértésével valósult meg a polgármester egyéni döntésének lehetősége, emiatt jogsértőek az elfogadott határozatok. A kormányhivatal kérte a testületet, hogy tárgyalja meg, döntsön a hatáskörébe tartozó kérdésekben. Kérte a polgármestert, hogy a képviselő-testületi ülésen ismertesse a törvényességi felhívást és a testület álláspontjáról, a megtett intézkedésekről, a megfelelő helyen és módon adjon tájékoztatást. Ez azonban nem történt meg.

„Fogadja el, a felelősség nem az övé”

Tiba István országgyűlési képviselő részletekbe menően ismeri az ügyet, ezért is kérdeztük, szerinte mi lenne a megoldás. 

– A hivatalában szeptember 31-ig lévő polgármester egyszerűen meg tudná oldani a problémát. A törvényességi eljárásnak eleget kellene tennie, a büdzsét újra tárgyaltatni, abban elfogadhatná a költségvetés javasolt módosításait, hiszen ő már csak két és fél hónapig városvezető. Ha elfogadták a költségvetést, azonnal érkezne a finanszírozás – mondta, majd rámutatott, hogy a probléma nem új a városházán, hiszen a tavalyi költségvetést decemberben fogadta el a főispán. Idén március 15-ig, majd a módosított határidővel május 6-ig kellett volna megalkotni és elfogadni Balmazújváros 2024-es költségvetési rendeletét. Ezzel azonban továbbra is adósak. Az állami alkalmazottaknak a márciusi fizetést még ki tudták adni áprilisban, vannak saját bevételei a városnak, tehát ebből is tudnak fizetni, viszont az egyik beruházás miatt elrendelt 420 millió forintos inkasszó terheli a város kasszáját.

„Tavaly úgy volt, most miért nem?”

– Mindenben törvényesen jártunk el! Legalábbis ez derül ki a vármegyei főispán 2023-as leveléből – jelentette ki határozottan Hegedűs Péter, akit az SMS-ben történt időpontegyeztetés után ezúttal telefonon sikerült elérnünk. – A kormányhivatalnak ugyanis – idézte Hegedűs Péter a tavaly a főispántól kapott hivatalos dokumentum tartalmát – sem az önkormányzati képviselőknek, sem a polgármesternek a képviselő-testületi ülésen kifejtett munkáját nincs törvényes jogköre minősíteni, ráadásul nincs is ilyen szándékuk. Azt gondolom, hogy ha a főispán ezt tavaly leírta, és akkor éltek azok a jogszabályok, akkor azok a paragrafusok az idén is élnek. Én mint polgármester és önkormányzati képviselő élhetek a jogommal, azaz akkor állok föl, akkor lépek ki a testületi ülés folyamatából, akkor megyek ki a teremből, amikor az nekem tetszik. A délutáni ülésen éltem a jogommal, és kimentem az ülésteremből. Míg a délelőtti ülésen, és ez a felvételekkel is bizonyított, a szavazóképesség megállapítását szakította félbe a jegyző törvényességi jelzése, miszerint nem vagyunk elegen az ülés megnyitásához. Én pedig határozatképtelenség miatt bezártam az ülést, felálltam és elhagytam a termet – idézte fel a történteket Hegedűs Péter, aki úgy látja, ezek után jogalap nélküli az önkormányzat pénzügyi zárszámadásának, költségvetési rendeletének blokkolása. Már csak azért is, mert amíg a Kúria az ő egyszemélyben, mégpedig jogalkotói minőségben meghozott döntéseit nem vizsgálja és nem semmisíti meg, addig azok a döntések élnek. Ezek szerint van elfogadott költségvetése a városnak, csak éppen nem kapják meg a pénzt.

Mindezt nem szemléli tétlenül a polgármester, harcol azért, hogy igen is kapja meg Balmazújváros a neki járó állami finanszírozást. A Kúriához sürgető levelet írtak, mert a kúriai időhúzás szerintük nagy kárt okoz a városnak. Az ügyet azonban tovább bonyolítja, hogy a Kúria előtt még nincsenek a június 10-e ülésen történtek. A Kúria ugyanis még azzal foglalkozik, hogy a képviselő-testület május 6-ig sem fogadta el a város ez évi költségvetését. Ennek lezárását „nem akarja engedni” a kormányhivatal.

– Ha ezt az ügyet lezárja a Kúria, és azt mondja, van elfogadott költségvetésünk, márpedig a legjobb tudomásom szerint a kormányhivatal azt jelentette le a minisztériumnak, hogy van elfogadott éves büdzsénk. Ugyanakkor a kormányhivatal túllépve a hatáskörén minket minősítget. Nem minősíthet, hanem törvényességi felhívással élhet az önkormányzat felé, ami meg is történt. Ennek határideje volt július 8-a, akkorra mi elküldtük a válaszainkat. A kormányhivatal most jelezhetne a Kúria felé, hogy az előzőek alapján vannak törvényességi észrevételei. Ezt azonban én már régen megtettem, és ezért blokkolja a Kúria a költségvetésünket. A labda tehát a Kúriánál van. Jelen pillanatban csak mínusz van a számláinkon, az állami támogatási számláinkon is, onnan szerintem nem vonhattak volna le pénzt – zárta gondolatait Hegedűs Péter polgármester, hozzátéve még, hogy az irányító hatóság annyi szabálytalanságot elkövetett, hogy ebben az ügyben polgári keresetet nyújtottak be a bíróságon.

Szabálytalanságok a balmazújvárosi városházán
A polgármesteri hivatalnak 15 napja van a jogsértések megszüntetésére.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Erdélyben szórakoztatták a közönséget a sárréti csikósok
Erdélyben szórakoztatták a közönséget a sárréti csikósok
Oltszem polgármestere visszavárja a csapatot.
Hirdetés
Hirdetés
Repült a pohár a létavértesi kocsmában
Repült a pohár a létavértesi kocsmában
Az ügyészség fogházba küldené az agresszív férfit.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés