Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabálytalanságok a balmazújvárosi városházán

Cívishír | 2024. 06. 24. | 15:16:45
A polgármesteri hivatalnak 15 napja van a jogsértések megszüntetésére.
Szabálytalanságok a balmazújvárosi városházán
A balmazújvárosi hivatal épülete (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogsértő volt a döntéshozatali eljárás, valamint a Hegedűs Péternek, Balmazújváros október 1-ig még hivatalában lévő polgármesterének június 10-ei két, rendkívüli képviselő-testületi ülése után egyszemélyben elfogadott döntéssorozata – válaszolta a Cívishír kérdésére a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, hozzáfűzve, amennyiben az önkormányzat a jogsértéseket a törvényességi felhívásban megadott 15 napos határidőn belül nem szünteti meg, a kormányhivatal bírósághoz fordulhat.

Balmazújváros az önkormányzat működése szempontjából tavaly is és az idén is igencsak problémás városnak számított, hiszen a képviselő-testületben meglévő hat-hatos szavazategyenlőség miatt gyakorlatilag működésképtelen a város, a képviselők érdemi döntéseket nem tudnak hozni. Példaként említjük a múlt évi büdzsét, amit a vármegye főispánja fogadta el az év végén. Mint ahogy ebben az évben sem tudták elfogadni a 2023-as év zárszámadását, és nincs még elfogadott költségvetése a városnak; emiatt pedig az önkormányzat nem kaphatja az állami normatív támogatást.

Egy nap, két rendkívüli ülés

Nézzük azonban, milyen előzményei voltak a vármegyei kormányhivatal törvényességi felhívásának. Hegedűs Péter még a választások előtt összehívta június 10-e délelőtt 10 órára a rendkívüli képviselő-testületi ülést, amelyen 19 napirendi pont szerepelt, mégpedig a város jövője szempontjából rendkívül fontosak. Például a 2023. éves költségvetési rendelet módosítása, a múlt évi költségvetés zárszámadása, az ez évi büdzsé elfogadása, az önkormányzati folyószámla hitelkeret megtárgyalása, bizottsági tagok megválasztása, városfejlesztéshez kapcsolódó közbeszerzések lezárása, a városi egészségügyi szolgálat működése, óvoda és bölcsőde átszervezése – hogy csak néhányat említsünk.

A történésekre meglehetősen jó rálátással bíró informátorunk elmondta, az ülésen a polgármesteren kívül ott volt Hegedűs Péter ellenzékét jelentő hat képviselő, hiányzott viszont a városvezetőhöz hű öt képviselő. A jelenléti ívet aláírták a képviselők és a polgármester, majd még 10 óra előtt az egyik képviselő kiment a mosdóba. Ekkor a jegyző jelezte a polgármesternek, hogy most nyissa meg az ülést, majd határozatképtelenségre hivatkozva gyorsan be is zárta, mivel nem volt jelen hét képviselő. Ezt követően Hegedűs délután négy órára hívta össze a rendkívüli képviselő-testületi ülést ugyanazokkal a napirendi pontokkal. A megjelentek köre megegyezett a délelőttivel, arra azonban figyeltek, senki ne hagyja el a termet. A városvezető megnyitotta az ülést, megállapította a határozatképességet, majd jelezte, hogy miután nagyon fontos napirendi pontokról van szó, ő a képviselői nélkül nem tud dönteni; felállt és kiment. A képviselők vártak egy darabig, nem tudták mire vélni a kivonulást, majd elhagyták a helyszínt. 20 perc múlva visszament a polgármester, az ülést határozatképtelenné nyilvánította és egyszemélyben eldöntötte a 19 napirendi pontot. Tette ezt egy kormányrendelet szellemében, miszerint ha kétszer határozatképtelen a képviselő-testületi ülés, ehhez joga van. Informátorunk szerint Hegedűs két dologban hibázott: egyrészt a jegyzőkönyv szerint egyik alkalommal sem volt határozatképtelen a képviselő-testület, másrészt a szervezeti és működési szabályzat szerint rendkívüli képviselő-testületi ülésre két nappal korábban kell kiküldeni a meghívókat. „Az elfogadás módja volt törvénytelen” – fogalmazott informátorunk, aki hozzátette, hogy ha Hegedűs második alkalomra sürgősségi ülést hívott volna össze, az már szabályos lett volna.

Hívtuk, kerestük – mindhiába

A két, rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívásának módjáról, az általa egyszemélyben elfogadott határozatokról szerettük volna megkérdezni Hegedűs Péter polgármestert. Itt megjegyezzük, hogy Magyar Péter május elejei hajdúszoboszlói demonstrációján találkoztunk a balmazújvárosi polgármesterrel, ahol ő maga ajánlott találkozót azzal kapcsolatban, hogy még mindig nincs elfogadott költségvetése városának. Ettől kezdve azonban sem telefonhívásainkra, sem üzeneteinkre nem reagált. Arra sem, amikor jeleztük neki, hogy a rendkívüli képviselő-testületi ülésekről, majd az általa egyszemélyben elfogadott határozatokról is kérdeznénk. Június 17-én délelőtt személyesen kerestük a balmazújvárosi városházán. Ott a portásig jutottunk el, aki közölte, a polgármesternek csütörtök délelőtt van fogadóórája, akkor menjünk vissza. Jeleztük, mi olyan ügyben keressük, ami egy polgármesternek kötelessége, tehát a munkája is, nevezetesen a közvélemény tájékoztatása miatt. Erre felment a polgármester asszisztenséhez, aki azt üzente, hogy Hegedűs Péter nem ér rá. Ezzel párhuzamosan a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz is eljuttattuk kérdéseinket, hogy szabályosak voltak-e a június 10-ére összehívott képviselő-testületi ülések, illetve a határozatok elfogadása. A választ június 24-én kaptuk meg.

Ebben leírták, hogy törvényességi felügyeleti határkörükben vizsgálták a Balmazújváros képviselő-testületének június 10-én 10 órára, majd 16 órára összehívott képviselő-testületi ülései kapcsán a polgármester által meghozott önkormányzati döntéseket.

Megállapították, hogy mind a döntéshozatali eljárás, mind pedig az üléseket követően Hegedűs Péter polgármester által elfogadott döntések jogsértők.

Amennyiben az önkormányzat a jogsértéseket a törvényességi felhívásban megadott 15 napos határidőn belül nem szünteti meg, a kormányhivatal bírósághoz fordulhat. A kormányhivatal a Cívishírnek írásban elküldött válaszában utalt arra, hogy egy június 9-én hatályba lépett jogszabály alapján a polgármesternek június 9. és október 1. között lehetősége van a képviselő-testület feladat- és hatáskörei gyakorlására, ha a képviselő-testület két egymást követő alkalommal határozatképtelen, vagy határozatképes, de a napirendre tűzött kérdésekben nem dönt. Ebben az esetben sem hagyható figyelmen kívül – hangsúlyozta a kormányhivatal – az a szintén törvényi kötelezettség, hogy a jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Tetemes hiány, Kendereskert – kettő a hajdúnánási problémák közül
Tetemes hiány, Kendereskert – kettő a hajdúnánási problémák közül
Bizottság vizsgálja, tegyenek-e feljelentést a korábbi városvezetés ügyei miatt.
Kamionok ütköztek a 42-esen, Berettyóújfalunál
Kamionok ütköztek a 42-esen, Berettyóújfalunál
A helyszínelés idejére az utat teljes szélességében lezárták.
Avar és gaz égett Hajdúnánásnál
Avar és gaz égett Hajdúnánásnál
Az autópálya közelében.
Lezárt ügy: ittas sofőr miatt halt meg egy házaspár a 48-ason
Lezárt ügy: ittas sofőr miatt halt meg egy házaspár a 48-ason
A nyíracsádi férfi ellen vádat emelhetnek.
Lakóházat is veszélyeztetett a földesi tűz
Lakóházat is veszélyeztetett a földesi tűz
Kigyulladt egy melléképület.
Rituálé és absztrakció: újra hatalmas táblaképek születtek Hajdúböszörményben
Rituálé és absztrakció: újra hatalmas táblaképek születtek Hajdúböszörményben
Fehérre fehéret? Robert Ryman nyomdokain ez is lehetséges.
Amit most Hajdúhadházon lefotóztak, évmilliók múlva bukkan fel ismét
Amit most Hajdúhadházon lefotóztak, évmilliók múlva bukkan fel ismét
Mi is vethetünk egy búcsú pillantást a távolodó csóvás égi vándorra.
Hajdúszoboszló már túl az egymillión!
Hajdúszoboszló már túl az egymillión!
Volt mit ünnepelni a fürdővárosban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Rovarirtószer lehet a Tesco egyik termékében
Rovarirtószer lehet a Tesco egyik termékében
A vételárat blokk nélkül is visszaadják.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Milliós bírságokat kapott több közműszolgáltató
Későn válaszoltak a fogyasztók leveleire.
Aki nem visz haza 430 ezret, átlag alatt keres
A KSH szerint 13,8 százalékos növekedés volt egy élv alatt.
Fejlemény a Faraktár utcára tervezett lakópark ügyében
Nagyobb beépítés, tetőkert, növényfuttató tartószerkezet.
Újabb lépést tennének egy debreceni lakópark felépítése felé
Ismét a közgyűlés előtt az Acsádimeggyes Kft. ingatlanfejlesztése.
Használtautó-vásárlás: megdől a 2022-es csúcs
Leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, valamint kisautók cserélnek gazdát.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Parkolási rend a nemzeti ünnepen
Módosul a rend Debrecenben.
Beiskolázás: középfokú továbbtanulás – válaszd a DSZC-t!
Beiskolázás: középfokú továbbtanulás – válaszd a DSZC-t!
Technikumi szakmai oktatás, szakképző iskolai szakmai oktatás, szakiskolai képzés, orientációs évfolyam, dobbantó program, műhelyiskola, ösztöndíjlehetőség.
Gasztronómiával egybekötött tárlatvezetés a MODEM-ben
Gasztronómiával egybekötött tárlatvezetés a MODEM-ben
Múzeumok Őszi Fesztiválja Debrecenben. Finom kis program!
Hirdetés