Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Szakképzési Centrum 87 tanulót és 59 tanárt díjazott

Cívishír | 2024. 06. 06. | 16:21:33
A diákok a 2023/24-es tanévben is számos országos szakmai, tanulmányi és sportversenyen vettek részt és tértek haza kiemelkedő helyezésekkel.
A Debreceni Szakképzési Centrum 87 tanulót és 59 tanárt díjazott
A DSZC június 6-i díjátadója (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Szakképzési Centrum diákjai idén is számos versenyen mérették meg magukat és kiemelkedő eredményeket értek el. A tanulók egyebek mellett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és több, szakmai tárgyakhoz kapcsolódó versenyen is kiválóan teljesítettek. Első vagy dobogós helyezéssel tértek haza tanulók az elektronika, az informatika, az épületgépészet, az építőipari, az élelmiszeripari és a vendéglátóipari ágazatok országos megmérettetéseiről. Külön kiemelendő ebben a kategóriában a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen villanyszerelő, műszaki informatikus, burkoló, hűtő-és szellőzésrendszer-szerelő, és hentes-és húskészítmény-készítő tanulók sikere, akik mindannyian ezüstérmet szereztek. A DSZC büszke a különböző országos megmérettetéseken bajnok és helyezett programozókra, szakácsokra, ács és kozmetikus tanulókra is.

A centrum tanulói nemzetközi tanulmányi versenyeken is szépen megállják a helyüket, pl. Euroskills Szakmai Európabajnokságon vagy éppen a Young Car Mechanic versenyen. Nemzetközi versenyeken érintett szakmák: autószerelő (gépjárműmechatronikai technikus), mechatronikai technikus, szoftverfejlesztő és webfejlesztő.

A tudományos területeken is szép eredményeket hozott ez a tanév: kémia, matematika, fizika és biológia országos versenyeken is győztes és dobogós helyezésekről számolhatunk be. A DSZC tanulói közösségének sokszínűségét dicséri, hogy a „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési verseny első helyezettje is a DSZC diákjai közül került ki. A tanulmányi versenyek mellett a sportban is jeleskedtek tanulók, csapat és egyéni kategóriákban is.

Barcsa Lajos, a díjátadó ünnepségnek idén otthont adó Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója az eseményen elmondta: az itt megjelentek olyan rendezvényen lehetnek, amelynek minden perce öröm, hiszen nagyon sikeres diákok és oktatók örömében osztozhatunk. A 115 éves iskolának a kezdetektől fogva fontos célkitűzése a tehetséggondozás, az iskolában is sorra hozzák el a fiatalok a dobogós helyeket. Ehhez kapcsolódóan, méltó helynek nevezte a Mechwartot a díjátadó helyszínéül. Kiemelte: fontos a tehetségek támogatása, minden ilyen versenyeredmény hozzájárul ahhoz, hogy tovább építse a Debreceni Szakképzési Centrum országos hírnevét. Ezt követően felhívta a díjaztattak figyelmét, hogy egymás sikerének is örüljenek.

Papp László polgármester a fiatalokhoz fordulva úgy fogalmazott: „a centrum története is legalább olyan sikertörténet mint a tietek.” 2015-ben 7500 diákja volt a szakképzési rendszernek, amely mára több mint 12 ezerre bővül, és folyamatosan növekszik. Úgy véli, ez felértékeli a diákok teljesítményét is, mert majdnem kétszer annyi diák közül kell kiemelkedniük. Felhívta a figyelmet a város által alapított Cívis Talentum díjra is, amelyről elöljáróban elmondta, a DSZC tanulója is a legjobbak között van. A polgármester kiemelte, az oktatás fontos egy város karaktere szempontjából is, mivel az az egyik legfontosabb motorja a város működésének. Elmondta, büszke arra, hogy a debreceni az ország egyik, ha nem a legjobb szakképzési centruma.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja beszédében arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi a siker, mit jelent sikeresnek lenni. Rámutatott, a debreceni szakképzési centrum az elmúlt időszakban sokszor elmondhatta magáról, hogy egy sikeres szervezet. Ezt 3 tényező tette lehetővé. Az első a környezet, vagyis olyan alkotó és szellemi tér, ahol jövőképet láthatnak a fiatalok. A második az oktató, még mai is, a digitális és modern világban fontos, hogy legyenek olyan példamutató oktatók, akik képesek motiválni, megszólítani a fiatalokat. A harmadik pedig a tanuló, mivel a szakképzés a diákokkal lesz teljes, elkötelezett, a szakképzésben jövőképet látó fiatalokkal. Elmondta, a biztos szakmai tudás birtokában Debrecen egy valódi versenypályát nyújt.

Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében elmondta, örömteli, hogy nem arról kell beszélni Debrecenben, hogy keresni kell a tehetségeket. Úgy látja, minőségi oktatás jellemzi a Debreceni
Szakképzési Centrum munkáját, ezt mutatja a mai esemény is. De ezt az eredményt a fiataloknak kellett elérnie, amelyre méltán lehetnek büszkék. A sporteredmények kapcsán felhívta a figyelmet, az egészséges életmód fontosságára is, ennek kapcsán elmondta: igazán jó eredményt a szakmában is csak úgy lehet elérni, ha egészség is társul hozzá. A fiatalokhoz szólva hozzátette, a város szeretné, hogy a jövő tekintetében a tanulók Debrecenben gondolkodjanak, mert számukra mindent meg szeretne adni a város vezetése, hogy itt maradjanak és itt alapíthassanak családot is.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, a centrumvezetés büszke a díjazottakra. Beszédében rámutatott, úgy véli, hogy legjobbnak lenni nem biztos, hogy
mindig csak az első helyet jelenti, természetesen nagy tisztelet jár annak, aki az az aranyérmet tudhatja magáénak, de országos versenyeken 2., 3. vagy egy 4. helyezés is elismerést érdemel. Kiemelte, a csütörtökön díjazott fiatalok mindannyian egy út nyertesei. Emellett az oktatókhoz fordulva elmondta, köszönet illeti őket is, hiszen minden évben hozzájárulnak a diákok sikereihez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nyolc településen kell megismételni a választást vasárnap
Nyolc településen kell megismételni a választást vasárnap
Polgármester- és roma nemzetiségi választásokat tartanak.
Hirdetés
Hirdetés
New York és Las Vegas után Debrecenben állít ki a világsztár
New York és Las Vegas után Debrecenben állít ki a világsztár
Refik Anadol a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben él.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.