Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

15 ezer informatikus és 15 ezer mérnök hiányzik a piacról

| 2015. 11. 12. | 09:00:35
Újdonságok a Debreceni Egyetemen.
15 ezer informatikus és 15 ezer mérnök hiányzik a piacról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

November 11-én a Debreceni Egyetemen középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumával vette kezdetét a beiskolázási időszak. Egy hét múlva kezdődnek a DExpo nevű nyílt napok, melyeken a leendő hallgatók bejárhatják az egyetemet, beülhetnek az előadásokra, belekóstolhatnak az egyetemi légkörbe. A fórumon Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a kormány új felsőoktatási koncepcióját ismertette. Ennek célja többek között a képzések tartalmának átalakítása úgy, hogy a hallgatók minél értékesebb tudást kapjanak a pénzükért. Egy előrejelzés szerint néhány éven belül a magyar társadalom 30 százalékának kellene diplomával rendelkeznie a munkaerőpiac igényeinek kielégítéséhez, ez az arány ma 16 százalék. 15 ezer informatikus és 15 ezer mérnök hiányzik a piacról. Ennek oka az, hogy a kereslet megnőtt, végezni viszont évről évre kevesebben végeznek ezeken a szakokon. 

Elhibázott bolognai

A felsőoktatásra felvett hallgatók 35 százaléka szerez diplomát, ezen az arányon is javítani kellene. A bolognai rendszer bevezetése is hibásan ment végbe: az államtitkár szerint az alapképzés arra való lenne, hogy a diákok eldöntsék, mesterképzés alatt merre orientálódnak, nem pedig arra, hogy a diákok azt elvégezve hiányos szaktudással kilépjenek a munkaerőpiacra. A diploma mindezek ellenére nagyon értékes dolog, az állástalan diplomások aránya jóval alacsonyabb, mint a munkanélkülieké a teljes felnőtt lakosságban. 

Csökkent az adósság

Jelenleg a hallgatók 10 százaléka vesz részt külföldi részképzésben, ezt az arányt öt éven belül meg szeretnék kétszerezni. A doktori képzést is átalakítanák három évről 2+2 évre. A magyar gazdaság hatékonyságvezéreltből kezd innovációvezéreltté válni. A kutatók itthon legnagyobbrészt a felsőoktatásban dolgoznak, nekik készül egy okatói-kutatói életpályamodell, a kiválósági programmal pedig már a középiskola utolsó osztályában tanulókat is el kívánják érni. A sokat támadott kancellári intézményt az államtitkár sikerként értékelte, elmondása szerint bevezetése óta nőtt az egyetemek pénzkészlete és csökkent a tartozásuk. A tanulási vagy beilleszkedési problémákkal küzdő hallgatók segítésére új intézmény, a felsőoktatási tanácsadók egyesülete jön létre. 

Szilvássy Zoltán rektor elmondta, hogy az egyetem széles portfóliójában szinte minden új hallgató megtalálhatja azt, ami őt érdekli, és hogy ez több összehasonlításban is az ország egyik legjobb egyeteme.

Fehér Gábor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés