Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1,6 milliárd forint támogatást kap a Debreceni Egyetem

unideb.hu | 2024. 05. 24. | 09:07:41
Azt is tudni, mire költik a pénzt.
1,6 milliárd forint támogatást kap a Debreceni Egyetem
Szilvássy Zoltán, Nagy István és Bács Zoltán (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem két pályázat révén csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, kutatóintézeteinek, bemutatókertjének és Innovációs Központjának fejlesztésére fordítja az intézmény.

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban – jelentette be Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadásán. – A bemutatóüzemek abban is segíthetnek a gazdálkodóknak, hogy olyan innovatív technológiákat, növénykultúrákat, környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, állatjóléti, állategészségügyi, gazdaságirányítási, szervezési és marketing megoldásokat ismerjenek meg, amellyel optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást és eredményesen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás várható hatásaihoz – emelte ki a tárcavezető.

A támogatás kiterjed a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére, infrastruktúrafejlesztésre, valamint megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére. A Debreceni Egyetem és a tulajdonában lévő UD Agrár Kft. két pályázatával 1,6 milliárd forint támogatást nyert.  

– Nyertes pályázataink révén megújítjuk az oktatáshoz, a kutatáshoz és a hallgatói gyakorlatokhoz kapcsolódó agrárinfrastruktúránkat. A korszerűsítés érinti a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepet, a Nyíregyházi és az Újfehértói Kutatóintézetet, illetve a Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepet. Ezekben az egységekben energetikai korszerűsítést hajtunk végre, illetve gépbeszerzéseket tervezünk. Mindezek mellett a debreceni Böszörményi úti campuson indítunk két beruházást: a Bemutatókertben kutatási és oktatási céllal létrehozunk egy robotgazdaságot, valamint az Élelmiszeripari Innovációs Központhoz kapcsolódóan egy csomagolóüzem és raktár épül – sorolta az infrastrukturális fejlesztéseket Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a támogatásról szólva elmondta, hogy a bemutatóüzemek és kísérleti telepek fejlesztése hozzájárul az intézmény hosszútávú élelmiszer- és egészségipari célkitűzéseinek eléréséhez.

– A Debreceni Egyetem tangazdaságai révén jelentős élelmiszeralapanyag-előállító bázissal rendelkezik, míg az intézmény élelmiszertechnológiai tanüzemében már az ipari szintű termeléshez közeli termékek készülnek, így ennek a folyamatnak kulcsszerepe van a "medicalfood" és funkcionális élelmiszergyártás beindításában – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Bács Zoltán kancellár a támogatás kapcsán kiemelte a debreceni agrárfelsőoktatás országosan is meghatározó szerepét, amelynek lényeges eleme, hogy a DE folyamatosan aktív kapcsolatot ápol az az ágazati szereplőkkel, a szektor és a tudomány és az innováció igényeit szem előtt tartva fejleszti képzési- és kutatási területeit.

A tervezett korszerűsítések megvalósításának határideje 2025. augusztus 1.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.