Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őszre elkészül a gyártó, kutató és oktató középüzem Debrecenben

| 2023. 03. 03. | 11:22:00
Letették az alapkövet.
Őszre elkészül a gyártó, kutató és oktató középüzem Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A magyar orvosképzés ma a legnemzetközibb, legjobb képzésünk. Világakkreditációja van, amelyet az Egyesült Államokban is elismernek. Ehhez kell a klinika, amit beépítettek az egyetem rendszerébe. A Debreceni Egyetem új létesítménye a gyógyszergyárakat, a gyógyszerésztudományi kart és a gyógyszerészképzést segíti majd – fogalmazott Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a Debreceni Egyetemnek a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzeme, valamint a Gyógyszertudományi Kar új épülete ünnepélyes alapkőletételén március 3-án. Az egyetem innovációs parkjában, a Vezér utcában már elkezdődött az építkezés, amelyet októberben már használatba is vehet a felsőoktatási intézmény.

A 2 ezer 300 négyzetméter nagyságú üzemi, továbbá a gyógyszerészképzéshez a 4 ezer 400 négyzetméteres előadói és szemináriumi rész kilencmilliárd forint állami támogatásból valósul meg.

A kutatáshoz és oktatáshoz szükséges berendezéseket az egyetem saját forrásból adja majd. Az alapkövet az államtitkár mellett Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, Bácskay Ildikó, az Egészségipari Intézet igazgatója és Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere helyezte el.

– Az új létesítmény egy olyan gyógyszeripart segít majd, amelynek bevétele tavaly 1000 milliárd forint volt, kutatás-fejlesztésre 200 milliárd forintot fordított, és az ágazat több mint 30 ezer dolgozójából 2 ezer 500 kutatással, fejlesztéssel foglalkozik. A feladat nem más, minthogy a gyógyszeriparnak a megfelelő kutatói hátterét is biztosítani kell. Biztos vagyok abban, hogy a felsőoktatás és a gyógyszeripar ilyen szintű együttműködése sikere lesz a Debreceni Egyetemnek, sikere lesz a régiónak, és sikere lesz az egész nemzetnek – folytatta az államtitkár, aki a hazai egyetemek többségénél néhány évvel ezelőtt lezajlott változásokról is szólt. Mint mondta, az egyetemi modellváltáshoz a Debreceni Egyetem működése adta a példát.

Az együttműködés a várossal, az ipari szereplőkkel egy olyan új struktúra, amely még élőbbé, még inkább meghatározóvá tudja tenni az ipar, a város, a régió és a gazdasági szereplők munkáját.

A kezdetekkor azt látták, hogy a potenciál benne van az egyetemekben, de ez csak akkor tud kijönni, hogyha egy versenyképesebb struktúrává alakul át. Mára büszkén mondhatják, hogy az egyetemek szenátusainak döntése alapján 21, szabadabb, versenyképesebb struktúrában működő egyeteme van az országnak, ahová a hallgatók kétharmada jár. Ezeknek az egyetemeknek a működését az autonómia, a kiszámíthatóság, az átláthatóság és a versenyképesség jellemzi.

Négy éve hét, két éve kilenc, tavaly már tizenegy egyetem volt, többek között a Debreceni Egyetem a világ legjobb öt százalékában.

Hankó Balázs kitért ara is, hogy tavaly visszaadták az egyetemeknek a szabadalmak jogát, és azokból már abban az esztendőben 76 született. Azt várják ettől a beruházástól is, hogy gyarapítsa a szabadalmak számát. A hazai egyetemek jövőjéről szólva elmondta, 2030-ra lesz egy olyan egyetemünk, ami a világ legjobb 100 egyeteme közé tartozik, és lesz három olyan, amely az Európai Unió legjobb 100 egyeteme között lesz. Mi több, előrelépünk az innovációs rangsorokban, és Európa tíz leginnovatívabb országa közé tartozik majd Magyarország.

Hasznos tudás a munkába álláshoz

Kossa György köszöntőjét azzal kezdte, hogy a rendkívüli körülmények között is fejlődési pályán halad az egyetem, és az itt végzett diákok a világon mindenütt magas színvonalat tükröző, kiemelkedő munkaerő-értéket képviselő oklevéllel hagyják el az iskolájukat. Ez igaz az egészségiparra és a gyógyszeriparra is. Ezekhez kapcsolódóan az egyetem az iparral közösen kutatás-fejlesztéssel és oktatással foglalkozó ingatlan infrastruktúra-fejlesztést valósít meg. Ezzel az oktatási intézmény a hallgatóikat és a kutatóikat közelebb viszi az iparhoz, megismerteti velük az innovációs folyamatokat, végeredményben pedig hasznos résztvevői lehetnek a gyógyszeripar fejlesztésének.

– Ha itt körbenézünk, ahol épül egy oltóanyaggyár, épül a gyógyszerészkar és a gyógyszerészüzem, látható, hogy egy Közép-Európában is egyedülálló ökoszisztéma kialakítására törekszünk. Itt egy helyen lesz az oktatás, az ipar, az innováció, és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra. Az egészségiparban össze tudnak fogni a gazdasági szereplők és a kutatók a magas színvonalú képzés és az innovációk megvalósulása érdekében. Ez egy kiemelkedő dolog a mi életünkben – beszélt az épülő intézmény jelentőségéről az egyetemet működtető alapítvány vezetője, aki hangsúlyozta, hogy az itt megvalósuló innováció segítségével elsajátított ismereteket az értékteremtő tevékenységükben, az iparban, a munkahelyükön tudják majd hasznosítani a hallgatók. Kifejtette: azt kívánja, hogy Marországon minden egyetem kövesse a példájukat, mindenütt legyenek ipari parkok, innováció, hiszen ezzel lehet a jövő generációját felvértezni azzal a tudással, hogy a legnehezebb körülmények között is megtalálják a megoldásokat a problémákra.

Bács Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy sokat dolgoztak a projekt létrejöttéért, a közbeszerzést extra gyorsasággal valósították meg, és a létesítmény átadása októberben lesz.

Bácskai Ildikó köszönetet mondott azért, hogy megvalósulhat egy álmuk, az új kari épület és középüzem. A múlt tapasztalatiból építkeznek a jövőért, azért, hogy meg tudjanak felelni az elkövetkező idők kihívásainak.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.