Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenről ment a vita az Országházban

| 2023. 03. 27. | 16:40:00
Az akkumulátorgyár-építések szolgáltatták a témát.
Debrecenről ment a vita az Országházban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Országgyűlés kéthetes ülésének első napján, hétfőn a napirend előtti felszólalások között szó volt az akkumulátorgyárakról. 

Bakos Bernadett (LMP) szerint a magyar emberek nem szeretnék, hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon, ennek szeretnének is hangot adni, de a kormány nem hajlandó ezt a vitát lefolytatni, inkább elfojtja azt.

Elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az LMP népszavazási kezdeményezését az akkumulátorgyárakkal összefüggésben. Szerinte a népszavazási törvény egy mondattal leírható: ha a Fidesz kezdeményez népszavazást, akkor azt engedélyezik, ha az ellenzék, akkor nem. Jelezte, fellebbeznek a döntés ellen, és új kérdést is beadnak hitelesítésre.

Úgy vélte, az akkumulátorgyárak építését most kell megakadályozni, mert a következő országgyűlési választásokkor már késő lesz, visszafordíthatatlan károkat okoznak ezek a gyárak. Kifogásolta, hogy a kormány a gázválság idején gázerőműveket építene, hogy orosz gázzal energiát termeljenek azokba a kínai gyárakba, amelyek a német autókba gyártanak akkumulátorokat.

„Németországban 14 akkumulátorgyárat terveznek”

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a mostani parlamenti ülés is a képviselő által elmondottak cáfolata, a kormány vállalja a vitát. Hozzátette: az LMP egy gazdaságpolitikai kérdésben kritizálja a kormányt, holott az a politikai közösség, ahova a párt tartozik, egyszer már tönkretette az országot.

Érthetőnek nevezte, hogy az embereknek kérdései vannak az elektromobilitással, az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, mert új jelenségekről van szó. Ezekre a kérdésekre igaz válaszokat kell adni - mondta. Közölte, több százezer család megélhetése függ az autóipartól, ők akkor tudják megtartani a munkahelyüket, ha az ittlévő autóipari cégek mellé települnek az akkumulátorgyárak. Jelezte azt is, hogy ezekért a gyárakért óriási verseny folyik az országok között. Németországban például 14 ilyen gyárat terveznek - mutatott rá.

„A kormány a homokba dugja fejét”

Szabó Rebeka (Párbeszéd) az ENSZ egyik friss jelentésére utalva közölte, a klímakatasztrófa a jelenben zajlik. Hozzátette: a magyar kormány szándékosan a homokba dugja fejét, akkumulátorgyárakkal lebetonozza a termőföldeket, súlyos veszélybe sodorja az ország vízkészleteit, és miközben a fenntarthatósági célok nem érvényesülnek, súlyos szociális krízis is van az országban. Szerinte ezeket a problémákat látva az emberek Magyarországon is egyre többen felfedezik a zöld értékeket. Csak úgy lehet szembeszállni a válsággal, ha zöld Európát és benne egy zöld Magyarországot építenek - mondta, jelezve, igazságos zöld átmenet segítségével egyszerre kell kezelni a szociális és az ökológiai válságot.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között rögzítette törvényben, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Kitért arra, hogy Jávor Benedek "nagyon sokszor a háború mellett kardoskodott", újabb energetikai szankciókat sürgetett, ez pedig nem a magyar emberek érdekét szolgálja, nem érdekük olyan helyzet, amikor nincs megfizethető energia. Beszámolt azokról a kormányzati lépésekről, amelyek szerinte az energiadiverzifikációt segítették. Hangsúlyozta, Magyarországnak azon kell dolgoznia, hogy minél több energiát itthon állítson elő, ehhez pedig több konvencionális erőműre van szükség. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Németországban egyre nagyobb mértékben hagyatkoznak az importált földgázra és több szénerőművet is újraindítottak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.