Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyűzenei alapképzést indít a Debreceni Egyetem

| 2022. 11. 08. | 21:04:00
Wolf Kati és Erdős Fruzsi is oktat majd.
Könnyűzenei alapképzést indít a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Közép-Kelet-Európában egyedülálló szakon a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatják a hallgatókat 2023 szeptemberétől; az új alapképzés már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban elérhető – írja az Unideb.hu

A Debreceni Egyetemen szeptemberben induló kortárs könnyűzenei képzés lehetőséget ad azoknak a tehetséges fiataloknak, akik diplomás könnyűzenészként dolgoznának a zeneiparban – hangzott el az új szak indítása alkalmából tartott gálakoncerten. A képzésben összesen nyolc – könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona – szakirány közül választhatnak majd a felvételizők. .

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, aki beszédében kiemelte: a zenei világ – akárcsak az ipar – olyan eredményeket képes elérni, amelyek egy egész ország számára meghatározók lehetnek. – A minisztérium mindent megtett azért, hogy a képzés megjelenhessen az egyetemen. Az innovációs ökoszisztémában is arra törekszünk, hogy magyar vállalkozások, magyar munkások hozzanak létre értékeket. A zeneírás, a zenei mű megalkotása ugyanilyen felfedező munka, így azt szeretnénk, ha a magyar zeneszerzők, zenészek, a hazai produceri irodák megkapnák a nekik járó lehetőségeket – fogalmazott az államtitkár.

Szilvássy Zoltán rektor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy sokak számára fontos területtel, szakkal bővül az egyetemi oktatás. Szerinte a könnyűzenei képzést az is erősítheti, hogy az intézmény díszdoktori címet adományoz Mark Knopflernek, a Dire Straits frontemberének. – A Debreceni Egyetem egy különleges közösség, mely szereti a sportot és a zenét is. A könnyűzenei képzés ötletét Tőzsér József rektorhelyettessel fogalmaztuk meg évekkel ezelőtt, hosszú út, sok szervezés és küzdelem vezetett el idáig. A képzés elindításának gondolata önmagát erősítő folyamatként lett konkrét elképzelés, majd elérendő cél. A kezdeményezés erős támogatást kapott a Zeneművészeti Karról, most pedig azt ünnepelhetjük, hogy lesz könnyűzenei képzés az egyetemen. A legnehezebb a célunk elérése volt, a következő kihívás pedig az lesz, hogy ezt megfelelő tartalommal töltsük meg – mondta a rektor.

Bács Zoltán kancellár kiemelte: a lehetetlen megvalósítására vállalkoztak, hiszen a világon csak nagyon kevés helyen van ilyen jellegű képzés, így a Debreceni Egyetem Európában is az elsők között van az új szakkal. Hozzátette: szeretnék olyan sikeressé tenni a szakot, mint ahogyan az a sporttudománnyal sikerült.

– Nagyon fontos a közösségi élet az egyetemen, amihez elengedhetetlen a sport, a kultúra, a zene, ez utóbbinak pedig az az ága, amelyet az emberek nagy többsége szeret: az elismert könnyűzene. Az egyetemen van igény erre, ezt bizonyítja az a kurzus is, ami a Könnyűzenei Intézetben indult néhány éve és ami elődje az új szaknak. Komplexitásban gondolkodunk, így a zeneiparban hiányt szenvedő háttérszakmák terén is oktatni szeretnénk, van már nálunk audiovizuális mérnök-képzés, valamint zenei menedzsereket is  képeznénk. Remélhetőleg hamarosan Debrecenre is egy könnyűzenei központként tekint majd az ország. Amit elértünk a sportban hosszú évek alatt, ugyanazt szeretnénk megvalósítani a könnyűzenében is – fogalmazott a kancellár.

Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja úgy fogalmazott: a könnyűzene végre otthonra lelt a Debreceni Egyetemen, és olyan hiánypótló szak indulhat el hamarosan, mely egyedülálló módon magas szinten segíti a tehetséges zenészek fejlődését. – Nagy küzdelem vezetett idáig, sokat álmodoztam arról, hogy a könnyűzene a Debreceni Egyetemen is megjelenik. Ez az álom megvalósult. Duffek Mihály professzorral sokat és sokfelé kerestük a saját utunkat, most már biztos, hogy a könnyűzenének is van létjogosultsága a felsőoktatásban. Nincs előttünk közeli példa, valami újat kell létrehoznunk úgy, ahogyan még senki nem tette itthon – jelentette ki a kari vezető.

Az új szak oktatói között Wolf Kati is segíti majd a fiatal tehetségek képzését, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező énekesnőként megtiszteltetés és kihívás számára, hogy ilyen környezetben taníthat. – A könnyűzene nem olyan könnyű, mint ahogyan azt sokan gondolják, ez is egy olyan szakma, amit meg kell tanulni. Előremutató siker, hogy ebben a műfajban is lehet majd nagyszerű zenészeket képezni. A megfelelő irányt és támogatást az oktatók adhatják meg a tehetségeknek, akik nemcsak tanítják a fiatalokat, hanem mentoráljak, vezetik is őket. Nekem sem csak az a célom, hogy éneket tanítsak, hanem hogy segítsek a hallgatóknak önmegvalósításuk kiteljesedésében – hallhattuk az énekesnőt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
A vármegye számos pontján be kellett avatkozniuk.
Hirdetés
Hirdetés
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Három és fél év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.