Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazták a debreceni rezsicsökkentést, tényleg drágán vásárolt a város

| 2022. 10. 27. | 15:17:00
Rosszkor voltunk jó helyen. A sportuszodáról reménykeltő hír érkezett.
Megszavazták a debreceni rezsicsökkentést, tényleg drágán vásárolt a város
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a debreceni közgyűlés október 27-én azt az intézkedéscsomagot, amellyel az önkormányzat a földgáz és a villamosenergia drágulása miatt kénytelen költségcsökkentést végrehajtani; ennek részleteiről nemrég beszámoltunk; a lépések leginkább a sportinfrastruktúrát érintik, de például a Kölcsey Központ is bezár január elsejétől jövő április derekáig.  

Ebben a cikkben nem soroljuk fel újra a Papp László polgármester által már ismertetett csomagot, de emlékeztetőként: a bölcsődék, az óvodák és a bentlakásos szociális ellátások esetében semmilyen változást nem terveznek.

Ami újdonságként elhangzott a csütörtöki közgyűlésen az az, hogy a Pallagi úti idősotthon távfűtését geotermikus energiával váltanák ki a közeli jövőben – ez ehhez szükséges termálkút megvan (a közeli gyógyfürdő és a hozzá tartozó szálloda már a télen átáll erre fűtésmódra). Szintén változás, hogy nemcsak a Főnix Arénában lesz mód rendezvényre, hanem a szintén leálló közösségi házakban is, amennyiben a programszervező hajlandó kifizetni az eseményhez társuló energiaköltségeket. A városi sportuszodánál, ugye, arról volt szó, hogy november elsejétől december 15-ig csak a bemelegítő és a 25 méteres medence üzemel az iskolai úszásprogram céljára, utána már az sem. Most Papp László arról számolt be, hogy a sportállamtitkársággal folytatott tárgyalásokon talán sikerül elérni, hogy a sportuszodát ne kelljen bezárni december közepétől (az egyeztetések végeredményéről nyilván beszámolnak majd).

Bár szintén tárgyalnak a jégkorongszövetséggel, ott nem nagyon látszik hasonló mozgástér. A Derék utcai létesítmények közül az edzőcsarnok már október elsejétől zárva tart, és jelen állás szerint december 15-től az 1-es csarnok is bezár, nem lesznek sem mérkőzések, sem edzések.

A közvilágítás kapcsán a tér- és díszvilágításokról lemond a város, az adventi fények a Régi Városháza és a Kálvin tér között, meg a becsatlakozó utcákon élvezhetők majd, de csak sötétedéstől 22 óráig. Mivel a közvilágítás komoly költségtétel, Debrecen az előzetes tervekhez képest sokkal hamarabb elindítja a hagyományos izzók LED-re cserélését.

[Beillesztett cikk: Debreceni megszorítások: a sportélet hozza a legnagyobb áldozatot]

Vaszkó Imre (DK) szerette volna elérni, hogy az idősklubokat lehetőleg ne érje hátrány a takarékoskodás során (öt telepet zárnak be a fűtési szezonra), őt Széles Diána alpolgármester és Papp László „nyugtatta”, mondván, beszéltek erről a klubokokra járókkal és nincs különösebb probléma. Széles maga közölte a hírt a szintén bezáró Pósa utcai idősklubban, annyi történik, hogy akinek fontos ez a fajta együttlét, az átmegy a Derék utcai épületbe. 

[Beillesztett cikk: Új pláza Debrecen központjában]

Madarasi Istvánnak (MSZP) nem tetszik, hogy az intézkedésekről szóló előterjesztésben az EU-s szankciókat és az orosz-ukrán háborút nevezték meg az energiaár-drágulás kiváltóinak, miközben szerinte bűn az, amit a kormány a forint értékével művelt az elmúlt években, az inflációban erősen benne van ez is. A képviselő leginkább azon bosszankodott, hogy az önkormányzatok az egyik legfőbb elszenvedői a kormány politikájának. A polgármester a válaszában azzal érvelt, hogy az előterjesztés csak tényszerűségeket állapít meg (bár, ugye, a földgázra vonatkozóan nincs uniós szankció), a városvezetésnek nem célja Brüsszel démonizálása, valamint a politikai üléspontok meghatározzák ugyan az álláspontokat, neki mégis inkább valós problémákat kell megoldani az önkormányzati intézmények energiaellátásával, mint elvi vitákba bonyolódni. 

[Beillesztett cikk: Debrecen polgármestere sem alszik jól mostanában]

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.