Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere sem alszik jól mostanában

| 2022. 10. 20. | 18:51:00
Félreérthetetlen üzenetet küldött Papp László.
Debrecen polgármestere sem alszik jól mostanában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2021-es 159 millióhoz képest a 2023-as gázévre (az októbertől októberig terjedő 12 hónapot nevezik így) nettó 1,7 milliárd forintért sikerült földgázt vásárolnia a debreceni önkormányzatnak. Ez a gyakorlatban 1626 forintos köbméterenkénti árat jelent a város polgármesteri hivatalára, közintézményeire és nonprofit gazdasági társaságaira nézve. Erről Papp László polgármester beszélt azon az október 20-i sajtótájékoztatón, amelyen a rendkívüli helyzetben hozott költségcsökkentő intézkedéseket ismertette.

[Beillesztett cikk: Debreceni megszorítások: a sportélet hozza a legnagyobb áldozatot]

Kérdésünkre elmondta, az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően bonyolított földgázbeszerzése során először augusztusban kért ajánlatokat, de a felhívás visszhangtalan, így eredménytelen maradt. Szerződést kötni a második körben – szeptemberben – sikerült a kívánt mennyiségre úgy, hogy az önkormányzat csatlakozott a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) eljárásához. Ez a szervezet gondoskodik a központi költségvetési szervek energiaellátásáról; legutóbb akkor írtunk róluk, amikor a hajdúszoboszlói önkormányzat októberi földgázbeszerzését taglaltuk. Nekik a debreceninél lényegesen olcsóbban, nettó 935 forintos köbméterenkénti áron sikerült szerződést kötniük. Ennek okáról Papp László azt mondta, a két önkormányzat beszerzése nem egy időben zajlott; ez van az eltérés hátterében.

[Beillesztett cikk: Így szerzett Hajdúszoboszló olcsóbb földgázt]

A politikus egyben ízléstelen támadásnak minősítette azt a valóban teljes tévedésen vagy szándékos félrevezetésen alapuló cikket, amely azt sugallta, hogy Debrecennel politikai elfogultságból kivételezik az állami tulajdonú energiaszolgáltató, az MVM (a „hírt” a fél magyar sajtó kritikátlanul átvette).

Az említett 1,7 milliárdos földgázszerződés a polgármesteri hivatal, a városi fenntartású közintézmények, valamint az önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok szükségletét fedezi, de nincsenek benne a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. cégei. Ami a villamosáramot illeti, annak beszerzése még zajlik.

Így függ össze a Lycium és a gazdaságfejlesztés

A Debreceni Vagyonkezelő kapcsán a polgármester jelezte, az igazgatóság még dolgozik a költségcsökkentési intézkedéseken. Az biztos, hogy a DKV esetében – amely a legnagyobb fogyasztó – valamelyest csökkenteni fogják a futásteljesítményt, de olyan nagyon azért nem, hiszen további utasokat veszítene el a cég.

Papp László Fotó: Cívishír

– A közösségi közlekedéssel már rövid távon kezdeni kell valamit, nemcsak Debrecenben, hanem országosan is. Lehet a benzin ára akármennyi, az utazási kedv nem növekszik, holott a város sokat költ a szolgáltatás színvonalának emelésére – utalt az autóbusz-beszerzésre, de az elektromos Mercedes-ek is említhetők, bár azokat állami forrásból vásárolták. Papp László kijelentette, ha az utasszám nem növekszik, miközben a költség rohamosan drágul – csak az üzemanyagár 86 százalékkal magasabb a tavalyinál – muszáj lesz beavatkozni. Így elképzelhető, hogy a trolikat autóbuszokkal váltják ki a költségcsökkentés érdekében.

Papp László arról is beszélt, hogy 2023-ban bezárhatják a Hotel Lyciumot. Tárgyalnak olyan vállalatokkal, amelyek a déli ipari parkban folytatnak beruházásokat, és ha azok a cégek lekötnek annyi szállodai kapacitást, akkor nincs szükség erre a drasztikus lépésre.

„Nem alszik nyugodtan” a polgármester a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. miatt: nem a lakossági, hanem a céges fogyasztók nyugtalanítják. – A fizetési hajlandóság, a pontosság kulcskérdés lesz a következő hónapokban. A hőszolgáltató nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy elviselje a késedelmes teljesítéseket. Aki nem fizet, annak számára nincs szolgáltatás, különben finanszírozhatatlanná válik a helyzet – küldött félreérthetetlen üzenetet a városvezető.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
A második fordulóban sorsdöntő volt.
Hirdetés
Hirdetés
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.