Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mentorprogramhoz csatlakozott a Debreceni Szakképzési Centrum

| 2022. 09. 08. | 17:49:00
Megkönnyítenék a diákok pályaválasztását.
Mentorprogramhoz csatlakozott a Debreceni Szakképzési Centrum
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) hivatalosan is bekapcsolódik a Tanítsunk Magyarországért programba – jelentették be egy szeptember 8-i, csütörtöki sajtótájékoztatón.

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója felidézte: a Tanítsunk Magyarországért program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a magyarországi egyetemek mentorprogramja, amely 2018 decemberében indult. Jelenleg országszerte 17 egyetem, 107 általános iskola, több mint 1000 egyetemista mentor és mintegy 4000 általános iskolás vesz részt a kezdeményezésben. Hozzátette: a Debreceni Egyetemnek 13 általános iskolája van Hajdú-Biharban, 114 egyetemi hallgatójuk dolgozik mentorként, számuk a közeljövőben meghaladja majd a 130-at is. Az előző tanév végén 475 általános iskolás tanulását, mindennapi életét segítették a mentorok, idén ez a szám várhatóan meghaladja majd az 500-at is. A főigazgató hangsúlyozta:

a 2021-2022-es tanév befejezésekor valamennyi mentorált diák elvégezte a nyolc osztályt, és valamilyen középiskolában folytatja tanulmányait, ami a projekt egyik fő célja.

A mentorprogram egyben egyetemi kurzus is, ahol a leendő mentorokat egyetemi oktatók készítik fel a rájuk váró feladatokra. A képzést elvégzők kreditet szereznek, ezt követően pedig eldönthetik, hogy szeretnének-e mentorként is tevékenykedni. Mint elhangzott:

egy-egy mentor 3-5 mentorálttal foglalkozik, együtt tanulnak, közös programokat szerveznek, az egyetemi hallatók az iskolai és a mindennapi életben is támogatják a gyerekeket, és például a pályaválasztásban, a helyes döntés meghozatalában is segítik őket.

Forisek Péter szerint a DSZC-vel létrejött együttműködés keretében elsősorban ez utóbbihoz kapnak „muníciót” a hallgatók, akik megismerkednek a szakképzési centrum 11 intézményével és a régióban működő cégekkel, vállalatokkal is, mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy még hitelesebben tudják tájékoztatni a továbbtanulási lehetőségekről a rájuk bízott általános iskolásokat.

Kiss Fruzsina mentornagykövet közölte: szeretnének utat mutatni a Debrecentől távolabb, a kisebb településeken élő gyerekeknek, hogy megtalálják a helyüket a világban. Úgy véli, a program során a pályaválasztás előtt álló diákok nemcsak hasznos információkhoz juthatnak, hanem megtanulják például a társadalmi felelősségvállalás és a másik ember tiszteletének fontosságát is.   

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja elmondta: a mentorok munkájukkal kinyitják a világot a gyerekek előtt. Az együttműködési megállapodás részeként a DSZC folyamatosan információkkal látja el a hallgatókat, akik a többi között megismerkednek a debreceni szakképzés rendszerével, az egyes szakképző intézményekkel, így mentoráltjaik tudatos, megalapozott döntést hozhatnak a pályaválasztás során.
A szakképzési centrum a délután folyamán vendégül látta az egyetemi hallgatókat, akik a szakképzési rendszer újdonságairól kaptak tájékoztatást.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Hajdú-Biharban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Sok csapadék esett, így feloldhatták a korlátozást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.