Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Katona Zoltánék Nigériában keresték a lehetőséget, és meg is találták!

| 2021. 12. 13. | 14:10:00
A debreceni sportszergyártó nagy kalandot vállalt.
Katona Zoltánék Nigériában keresték a lehetőséget, és meg is találták!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szabadtéri kondiparkok gyártásával és telepítésével foglalkozó BeStrong ügyvezető-tulajdonosa, Katona Zoltán és unokaöccse, az immár több országban prosperáló debreceni cég értékesítési vezetője, ifjabb Katona László is tagja volt annak a magyar csoportnak, amely a Dreamland-Embassy of Hungary Cup elnevézű abujai futballtornára látogatott el. Utóbbi naplószerű élménybeszámolót készített a Cívishírnek!

1. nap – hosszú út után máris foci

Végre! Hosszú, viszontagságos utazás után - ilyen viharos repülőútban még nem volt részünk -, Isztambul, Ankara, majd ismét Isztambul érintésével végre megérkeztünk Nigéria fővárosába, Abujába. A Covid miatti két év kihagyás után lehettünk aktív részesei a magyar nagykövetség révén a Dreamland-Embassy of Hungary Cup U19-es utánpótlás labdarúgótornának, a szakemberek mellé ezúttal már magyar üzletemberek is társultak küldöttséghez. A szakmát több klub scoutja – például a zetés Makrai Márk – mellett az ifjú magyar klasszis, Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt, míg az üzleti világot a BeStrong szabadtéri kondigépeket forgalmazó magyar vállalkozás – Katona Zoltán és ifjabb Katona László – képviselte. A torna – amelyet dr. Beer Sándor nagykövet nyitott meg – annak rendje és módja szerint 12 csapat részvételével elkezdődött.

A magyar küldöttség (balról a harmadik Katona Zoltán, jobbról a második Katona László)

2. nap - focitorna a Covid árnyékában

A hazai hírek Nigéria fővárosába, Abujába is eljutottak hozzánk. Miközben mi a nyolcadik alkalommal megrendezett U19-es labdarúgótornával, illetve különböző üzleti tárgyalásokkal voltunk elfoglalva, itthonról a koronavírus-járvány afrikai terjedésével ijesztgetnek minket. Nos, megnyugtattuk valamennyi ismerősünket, barátunkat, szeretteinket, a Coviddal kapcsolatban ennél nagyobb biztonságban nem lehettünk volna sehol Európában. Tudniillik Nigériában olyan minimális számban betegszenek meg a vírusban az emberek, hogy szinte nem is beszélnek róla. Nincsenek halottak - pláne nem utcán heverő, temetetlen holtestek -, s a járvány szó hallatán senkit nem ver ki a víz...

Abujai életkép

A futballról is essen szó! A magyar nagykövetség ismét teljes mellszélességgel ott áll a torna mellett. A jelenlévő scoutok kedvükre válogathatnak a 16-19 éves, elképesztően jó fizikai adottságú játékosok között. A néhány éves kezdeményezés hatása pedig ma már az üzleti életben is kezdi kifejteni jótékony hatását. Nem hiába, a 200 milliós ország óriási hatalmas piacot jelenthet sokak számára...

3. nap – az óriási piaci lehetőségek

Mikor néhány éve az abujai magyar nagykövetség belevágott egy közép-afrikai labdarúgótorna támogatásába, nem titkolt célja volt, hogy a sport világán keresztül esetlegesen kaput nyisson a két ország vállalkozásai számára. Igazából eddig egyirányú volt az út, nigériai üzletemberek egyre bátrabban kerestek befektetési lehetőséget Magyarországon. Most megtörni látszik a trend. A 8. Dreamland-Embassy of Hungary utánpótlástornát a helyszínen tekintettük meg mi, a debreceni BeStrong képviselői is. Ha pedig már elutaztuk Abujába, tárgyalásokat is folytattuk a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadtéri fitneszparkjaink nigériai forgalmazásáról. (Az elmúlt hetekben a TV2-n futó Ninja Warriors Magyarország elnevezésű viadal legtöbb versenyzője, illetve a streetworkout vb-n szerepelt sportolók is ezeken az eszközökön készülnek a viadalokra.) A tízmilliós Magyarországon az elmúlt években már több mint ezer, ingyenesen használható szabadtéri kondiparkot épített a BeStrong, de jelen van Európa számos országában, illetve az Egyesült Államokban is. Most pedig Afrikában szeretné megvetni a lábát. És hogy miért éppen Nigériában? A válasz pofonegyszerű:  a fekete kontinens legnépesebb országáról beszélünk, ahol több mint 200 millió ember él!

4. nap – egy kellemes este

Őexellenciája dr. Beer Sándor nagykövet és Diós-Kovács Erzsébet első helyettes meghívására egy kellemes estét tölthettünk el az abujai BlueCabana étteremben. Meglepetésben nem volt hiány egyik fél számára sem. A közelgő karácsony hangulatát fokozta, hogy Szoboszlai Zsolt egy Dominik által dedikált mezzel, Katona Zoltán és László pedig egy üveg igazi hazai nemzeti itallal lepte meg vendéglátónkat. A hab a tortán azonban nekünk jutott, Gelei Károly éppen a hazautazás napján ünnepelte születésnapját, s ez remek alkalmat kínált egy kötetlen köszöntésre.

5. nap – Loki-bajnoki, nigériai gólszerző

Bár Nigéria több ezer kilométerre fekszik Magyarországtól, a múlt szombati ZTE-DVSC (2-1) NB I-es bajnoki mérkőzést – az m4sport közvetítésének köszönhetően – kiemelt figyelemmel követtük Abujában is. Nem véletlen, hiszen kis csapatunkban zalaegerszegi és debreceni érdekeltségű is volt egyben. És milyen a sors fintora? A magyar bajnoki mérkőzést az a 20 éves Ubochioma Meschack döntette el góljával a ZTE javára, aki néhány éve megkezdett nigériai projekt révén került kis hazánkba. Miután Magyarországra szerződését követően egy évet eltöltött a ZTE fiókcsapatában, Lendván, ahol alig maradt le a gólkirályi címről, a nyáron visszatért a zalai klubhoz, most pedig már a kék-fehéreknél szerzett győztes gólt, a debreceniek legnagyobb bánatára…

6. nap – keresztények és muszlimok közös imája

A már megszokottnak mondható, felejthetetlen afrikai hangulatban, a döntővel véget ért Nyugat- és  Közép-Afrika legnagyobb szabású utánpótlás-labdarúgótornája. Az immár évek óta az abujai magyar nagykövetség égisze alatt zajló rendezvényen a 200 milliós Nigéria 12 akadémiai csapata vett részt. Hogy mennyire nem téma Afrika legnépesebb országában a vallási különbözőség, jól példázza, hogy egy adott csapaton belül is a keresztény és muszlim játékosok a találkozók előtt összeölelkezve, közösen imádkoznak saját Istenükhöz. Azt hogy milyen kiemelt figyelmet vívott ki magának a torna, bizonyítja, hogy a Nigériai Olimpiai Bizottság elnöke, Habu Ahmed Gurnel, illetve a Zöld Sasok U17-es fiataljaival kétszer világbajnoki címet szerző szakvezető, John Obu is a helyszínen tekintette meg a majd’ egy hétiig tartó rendezvényt. A finálét 1–1-es döntetlen után tizenegyesrúgásokkal végül a Dreamland Academy nyerte. Jutalma sok egyéb mellett – a tervek szerint februárban például egy törökországi nemzetközi tornán magyar csapatok ellen is megmutathatják magukat – a debreceni BeStrong által felajánlott egy garnitúra komplett szerelés volt.

7. nap – a Nigériai Olimpiai Bizottság elnökénél jártunk

Ha éppen nem a futballtornán voltunk, folyamatos tárgyalásokon vettünk részt. Így saját rezidenciáján fogadta például kis csapatunkat a Nigériai Olimpiai Bizottság elnöke, Habu Ahmed Gumel is. Hogy a legnépesebb afrikai ország első számú sportvezetője milyen pozíciót foglal el a NOB világában, jól érzékelteti, hogy jelenlétünkben folytatott tízperces, telefonos megbeszélést Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével. A német sportvezető amiatt hívta hétvégén Habu Ahmed Gumelt, hogy megtudja, az afrikai országok milyen közös álláspontot alakítottak ki az eltűnt kínai teniszezőnő, Peng Suaj ügyében.

[Beillesztett cikk: Katona Zoltán a temetőárokról, a siker útjáról, a szotyitilalomról és debreceni „űrhajókról” – interjú!]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
A DEAC kosarasai ennél jóval sikeresebb szezonra számítottak.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.