Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni BMW: megfogalmazott elvárások

| 2021. 11. 11. | 09:08:00
Gábor Éva a zöldmezős beruházások izgalmairól és a cég által kínált pozíciókról.
Debreceni BMW: megfogalmazott elvárások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A meglévő huszonkettő mellé jelenleg is keres munkatársakat a debreceni BMW, jövőre pedig új pozíciókat hirdetnek meg. A gyárépítés 2022-ben látványosabb szakaszba lép, a termelés – ezer munkavállalóval – az évtized közepén kezdődik a terv szerint. Kik dolgoznak már a cégnek, mit várnak el tőlük és a következő időszakban felvenni kívánt munkatársaktól? Erről is kérdeztük Gábor Évát, a BMW Manufacturing Hungary Kft. szenior HR marketingszakértőjét.

Debrecenben egy vadonatúj tervezésű járműplatform köré szerveződik a BMW gyára. Ezt hogyan képzeljük el?
Gábor Éva: A BMW Group elektromos autóinak harmadik generációja készül majd az évtized közepétől Debrecenben. Ez a Neue Klasse vagy New Class. Ezeknek a modelleknek a gyártásához van szükség az új elektromos járműarchitektúrára. Az elektromos autókhoz, a digitalizációhoz és autonóm vezetéshez kapcsolódó gyártási tevékenységek, olyan rugalmasságot igényelnek, mint amilyen platform Debrecenben épül fel. Ez lehetővé teszi azt is, hogy tovább dolgozzunk a fenntarthatósági céljaink elérésén, ami az egyik legfontosabb téma a BMW Group számára.

Jövőre már szemmel is látható lesz a gyárépítés?
Gábor Éva: Az építkezés előkészítő fázisai 2019-ben elkezdődtek. A BMW 2020 májusában vette át a területet. Jelenleg jellemzően felszín alatti munkálatok, a földalatti infrastruktúra (víz, szennyvíz, optikai kábelek stb.) előkészítése, építése zajlik, beleértve a belső utakat és egy több mint ezer férőhelyes parkolót is. Ezzel párhuzamosan haladnak az északnyugati gazdasági övezet önkormányzati és állami fejlesztései, mint például az új sztrádacsomópontok, a vasúti vonal kialakítása. A gyárépítés 2022 elején érhet egy, a mainál látványosabb időszakba, és a következő években folyamtosan nőnek majd ki a földből a különböző épületek.  

A munkaerő-toborzásban mit hoz 2022?
Gábor Éva: A BMW Manufacturing Hungary Kft-nek, vagyis a magyarországi leányvállalatnak 22 alkalmazottja van, kollégáink két nagy területen tevékenykednek. Az egyikhez sorolnám a HR, azon belül a toborzás, a bérszámfejtés, a munkavédelem, a képzés, az egészségügy pozícióit. A másikhoz az építkezés résztvevőit, mint a környezetvédelmi és az üzemeltetési mérnököket, ehhez is kapcsolódik tűzvédelmi, kontrolling és pénzügyi szakember. Jelenleg több mint egy tucat nyitott pozícióval rendelkezünk, míg a következő évben szeretnénk betölteni több beszerzői állást. Szintén keresünk új kollégákat pénzügyi területre (könyvelő, vámügyintéző) és bővíteni fogjuk a képzési csapatunkat. Lesznek mérnöki pozíciók mind a gyárépítéshez, mind a technológiához kapcsolódóan (tervezés, folyamat, karbantartás). Keresünk foglalkozás-egészségügyi asszisztenst, valamint a jövőben olyan embert is, aki már nagy tapasztalattal bír az élelmezési szolgáltatásokban és az étkeztetést szervezi meg. Az eddigi időszakban jellemzően kulcspozíciókba kerestünk szenior, vagyis jelentős szaktudással, széles iparági tapasztalatokkal rendelkező, önálló munkavégzésre képes szakembereket, de jövőre már junior (legalább 3 év szakmai tapasztalat) pozíciók is szóba kerülhetnek a beszerzés területén. Az életkornak nincs szerepe, a BMW büszke arra, hogy a munkatársai sok helyről, különböző életkorban, változatos szaktudással érkeznek a vállalathoz.

Vannak általános elvárások?
Gábor Éva: Ha ezt a készségekre értjük, akkor a komplex gondolkodást, a proaktivitást, a jó kommunikációs és prezentációs képességet emelném ki. Ezek szakterületenként és pozíciónként természetesen eltérnek. Egy munkavédelmi szakember esetében például fontos, hogy jó meggyőzési képességgel, erős biztonság- és egészségtudattal rendelkezzen, jól prezentáljon, hiszen a saját területén csak így tud színvonalas és eredményes munkát végezni. Egy könyvelő esetében, más elvárások hangsúlyosak. Egy zöldmezős beruházáson dolgozni, mint a mi esetünkben is, rugalmasabb hozzáállást, megoldásközpontú mentalitást kíván, hiszen napi szinten adódnak olyan feladatok, amelyek újszerűek és nem feltétlenül létezik rájuk bejáratott megoldás. Együttműködés, kreativitás, nyitottság: ezek fontos tulajdonságok a mostani fázisban, amikor esetenként túl kell nőni a rutinon. A német nyelvismeret csak előny, de nem elvárás, az állásinterjúk angolul zajlanak.

A bőség zavara vagy éppen a szűkösség jellemzi az álláshelyek iránti érdeklődést?
Gábor Éva: A világ legkülönbözőbb pontjairól látogatják a karrier oldalunkat, az érdeklődés jelentős. Folyamatosan kapunk önéletrajzokat, az érdeklődők szempontjából azonban nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a jelentkezéseket csak a karrier oldalunkon keresztül tudjuk elfogadni. Az európai adatvédelmi szabályozás, a GDPR-nak megfelelően csak ezen keresztül biztosított a személyes adatok védelme, így sem emailben sem közösségi média felületeken nem tudunk önéletrajzokat fogadni és azt sem vehetjük át, amit személyesen hoznak be az irodánkba. Minden ilyen alkalommal megkérjük a jelölteket, hogy a https://www.bmwgroup.jobs/hu oldalon regisztráljanak és töltsék fel az adataikat, hogy megfelelően kezelhessük ezeket a kiválasztás során. Javasoljuk, hogy azok a jelentkezők, akik nem találnak a számukra megfelelőt pozíciót az aktuális álláshirdetéseink között, a karrieroldalunkon a Jelentkezéssel kapcsolatos tippek menüpont alatt hozzanak létre egy jelölt profilt. Ha ide feltöltik a személyes adataikat és az önéletrajzukat, akkor értesítést tudnak kérni arról, ha olyan álláshirdetés nyílna, amely megfelel a profiljuknak.

A termelés az évtized közepén indul, mikor kezdődhet az ahhoz szükséges munkaerő toborzása?
Gábor Éva: A technológiai munkakörök első, mérnöki pozícióit 2022-ben elkezdjük betölteni. Először tervezőmérnököket, folyamat szakértőket, karbantartási vezetőket fogunk keresni. A termelésben dolgozók számára nem lesz kötelező az angol nyelvismeret, de a kiválasztásnál mindenképp előny jelent majd. A termelési kulcsszakmákkal összefüggően a BMW még 2019-ben együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Szakképzési Centrummal. Ennek értelmében a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban és a Brassai Sámuel Műszaki Technikumban összesen négy szakon valósul meg duális képzés. A Mechwartban informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető, a Brassaiban mechatronikai technikus és gépjármű mechatronikai technikus, valamint elektronikai technikus képzés indul. Az elméleti oktatást a két tanintézmény, a gyakorlati tudást a BMW nyújtja majd.

Mely munkakörökben lesz követelmény a felsőfokú végzettség?
Gábor Éva: A szenior szakértői, mérnöki, vezetői pozíciók többségében. De hangsúlyoznám, hogy ez nem kizárólagosan értendő. Minden egyes pozíciót és felelősségi kört egyénileg alakítunk ki és ahhoz mérten határozzuk meg a szükséges elvárásokat. Maga a kiválasztási folyamat is változó; a pozíció és a belépés között eltelt idő sem azonos, a beosztástól függ. A járványhelyzet szintén befolyással lehet a kiválasztáshoz szükséges időre.

Nagyon jól lehet keresni a BMW-nél?
Gábor Éva: Versenyképes béreket és stabil vállalati hátteret kínálunk.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!