Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mérföldkő az új debreceni szálloda építésében – nagy tervek a mélyben

| 2021. 10. 05. | 17:43:00
Nagyobb perspektívában a cél a „Bika-tömb” rendezése.
Mérföldkő az új debreceni szálloda építésében – nagy tervek a mélyben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Százhat nappal az alapkőletétel után elérte a legmagasabb pontját a Szinorg Csoport beruházásában a Bajcsy-Zsilinszky utcán épülő négycsillagos, 155 szobás szálloda, amelyre október 5-én ünnepélyes keretek között felvonták az ezt jelképező bokrétát (virágkoszorút).

Szűcs Gyula elnök-vezérigazgató kiemelte, a szállodát – amelyet a nemzetözileg elismert Mercure üzemeltet majd – jövő júliusban nagyszabású rendezvénnyel nyitják meg. Így ez lesz az első globális brandnek örvendő szálláshely a cívisvárosban. Alig két hete adtuk át a Sensironnak épített új gyárat, most itt állunk egy következő fejlesztésünknél – utalt arra, hogy a debreceni gazdaságfejlesztési sikersztorinak a Szinorgnak is részese. Főleg, hogy október 5-én, azaz keddden építészeti nívódíjat kaptak – kivitelezőként – a Debreceni Nemzetközi Iskoláért. Szűcs Gyula arról is beszélt, hogy négy hónapja fortyogni kezdett az építőipar egyes anyagok extrém drágulása miatt, s akkor szembesült igazán azzal,  mekkora segítséget jelent a Kisfalud-programból kapott vissza nem térítendő támogatás (a 8,2 milliárdos beruházási összegből 3,4 milliárd forint közpénz).

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az elmúlt négy év során Debrecenben eddig 147 projekt 12,9 milliárd forint támogatást nyert el, míg a megye – az EU-s forrásokkal együtt – 1150 pályázat révén majdnem 37 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott szálláshelyfejlesztésre, turisztikai attrakciókra. Jó ötlet, bátor beruházó, erős városvezetés, határozott országgyűlési képviselő – adta meg a sikeres fejlesztések receptjét, a többi megszólalónak bókolva. Megosztotta:  az idei nyáron 11 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Debrecenben a tavalyinál; a szeptemberi vendégéjszakák száma 43 ezerrel több az egy évvel korábbinál (25 százalékos emelkedés), míg az előfoglalási adatok szerint további 70 ezer vendégéjszakára már van foglalás 2021-ben.  Elmondta, 2020-ban a debreceni szálláshelyen 3,9 milliárd forint bevétel keletkezett, míg az idei első kilenc hónapban 3,7 milliárd.

Majdnem ezer szállodai szoba hiányzik jelenleg Debrecenből – mondta Papp László polgármester –, s biztos vagyok benne, hogy újabb és újabb fejlesztések indulnak a szektorban, a turizmus pedig az egyik leginkább növekedő ágazata lehet a város gazdaságának. A Szinorg Csoport beruházásának a szálláshely-teremtés mellett nagy érdeme – tette hozzá –, hogy az első nagy nemztközi brandet is elhozza Debrecenbe. Papp László elárulta: az előző este kapott egy telefont azzal, hogy egy 120 fős társaság szeretne a hétvégén szobához jutni, „de az az igazság, hogy mindössze hatot sikerült előállítani a négy- és ötcsillagos szállodáknál”. Úgy számolnak, az újraéledő légi közlekedés hatására még inkább felfut a városban töltött vendégéjszakák száma. Egyben szeretnék, ha minél több külföldön élő magyar térne haza azért, mert immár Debrecenben is dolgozhat egy világcég alkalmazásában.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elárulta, nagy erőkkel lobbiznak a kormánynál azért, hogy az úgynevezett Bika-tömb belsejében mélygarázs épülhessen, így a jövőben megszabadítsák a Hatvan utca elejét a parkoló autók látványától. A leendő Bajcsy-Zsilinszky utcai szálloda mélygarázsát úgy tervezték meg, hogy ha a Kósa Lajos által említett terv realizálódik, a két felszín alatti parkolót a mélyben összeköthessék. 

– Ez nem egyszerűen csak egy szállodaépítés, hanem a Bika-tömb rehabiitációjának első lépése. Immár , ugye, tudjuk, a Mathias Corvinus Collegium megvásárolta az Aranybikát. Méghozzá azzal a szándékkal, hogy nemcsak felújítja, hanem az újabb, szocreál szárnyát elbontja és másikat, az épített környezetnek jobban megfelelőt épít. Tehát, ha sikerülne az említett mélygarázs megépítése az Aranybika és az egykori Unió Áruház mögött,  akkor nem távoli, ködös álom a tömbfejlesztés, hanem a következő legalább 4-5 év reális tennivalója – mutatott rá a politikus. 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
A Mályva utcából érkezett a riasztás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.