Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fűre állni szabad? Legalábbis nem tilos

| 2021. 08. 18. | 18:31:00
Nem zavarja az a szép zöld gyep a debreceni autósokat.
Fűre állni szabad? Legalábbis nem tilos
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar autós leleményes, ahol talál egy talpalatnyi helyet, oda megpróbálja „behajtogatni” a verdáját. Különösebben nem érdekli, ha a fűre kell felhajtania, és még az sem zavarja igazán, ha mindezt a Nagyerdőben, Magyarország első természetvédelmi területén (1939-ben 1-es sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe) csinálja. A parkolást ilyen sajátosan értelmező sofőrökkel szerte a városban találkozhatunk, de az utóbbi időben egy új helyen, az Ady Endre úton is megjelentek, jogot formálva arra, hogy ők bizony az állatkert előtti füves területen hagyják a járgányukat. Különösen az esti órákban népszerű ez a „program”, olyankor szép sorban állnak egymás mellett az autók, mit sem törődve azzal, hogy ott elvileg tilos(?) a parkolás. Sokan az esti órákban futnak a stadion körüli rekortánon, és az ott lévő konditermet is ilyenkor keresik fel a legtöbben, talán ez lehet az oka, hogy hamar megtelnek az út bal oldalán lévő parkolók. De ha van is még néhány üres hely a út Nagyerdei körúthoz közeli végében, a kényelmesebbek odáig már nem mennek el, nem vállalják a pár tízméteres gyaloglást, inkább felállnak a zöldre. Gyakran ugyanez a helyzet az út köztemető felé vezető szakaszán is, ahol nem ritkán 40-50 autós is parkolónak nézi a gyepet. Igazi aranybánya lehetne ez a közterület-felügyeletnek, legalábbis néhány napig, mert mihelyst híre menne, hogy ott büntetnek, valószínűleg az autósok is odébbállnának. Addig viszont marad a fűtaposás, akárcsak a hétvégi focimeccsek, nagyobb tömegeket megmozgató koncertek, kulturális rendezvények alkalmával, amikor a helyzet még rosszabb, hiszen olyankor a Nagyerdei körút és a Hadházi út közötti szakaszon is rengetegen parkolnak a zöld területen.

Kíváncsiak voltunk, hogy mindez hogyan fordulhat elő az ország első természetvédelmi területén anélkül, hogy az autósokat bármiféle szankció érné. Kérdéseinkkel megkerestük a polgármesteri hivatal sajtóosztályát.

A konkrét probléma megoldására választ ugyan nem kaptunk, levelükben azt azonban leszögezik: az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdőben fokozottan indokolt a zöldterületek megőrzése, ám sajnálatos módon valóban sokan parkolnak szabálytalanul ezeken a helyeken. A szabálytalan parkolással tönkretett zöldfelületeket az önkormányzat saját költségén hozatja rendbe. Hangsúlyozzák:

az Ady Endre út állatkert felőli szakaszán végig megállni és várakozni tilos tábla érvényes, útpadka és elszállítás kiegészítő táblával. A Debreceni Közterület Felügyelet munkatársai folyamatosan jelen vannak, és intézkednek, illetve figyelmeztetik a zöldterületen parkolókat.

A válaszlevélben azt javasolják és kérik, hogy a kiemelt látogatottságú sport- és kulturális programokra érkezők, ha tehetik, válasszanak környezetbarát közlekedési formát; vegyék igénybe a tömegközlekedést, használjanak kerékpárt, ezzel is mentesíthetik a parkolóhelyeket. Emlékeztetnek: a Varázserdő Projekt keretében a Pallagi úti sétány rekonstrukciójának első üteme során a Pallagi út zsákutcai szakaszán 15 parkolót alakított ki az önkormányzat, ebből tízet használhat a lakosság, ötöt pedig az ott lévő éttermek rakodáskor. Mint írják, ezek az új parkolóhelyek a fürdő, és a kiszolgáló létesítmények megnövekedett parkolási igényét is kiszolgálják.

Ahogy a sétányok bővítésnél is történt parkolóbővítés, úgy valamennyi beruházásnál fontos célkitűzés, hogy rendezett és szabályos parkolóhelyeket alakítson ki az önkormányzat. Ugyanakkor Magyarország első természetvédelmi területén a zöld felületek megóvása a legfontosabb feladat, ennek érdekében fizikai akadályokat (parkolásgátló oszlopokat, sövényeket, illetve talajtakaró növényeket) helyeztet ki az önkormányzat azokra a helyekre, ahol szükséges

– zárul a polgármesteri hivatal válasza.

Az ugyanakkor a levélből nem derül ki, hogy konkrétan az állatkert előtti, melletti füves területre tervezik-e bármilyen, a parkolást megakadályozó oszlopok kihelyezését, sövények, egyéb növények telepítését. És a válasz alapján az sem világos, hogy a közterület-felügylelet munkatársai büntetnek-e, vagy csak figyelmeztetik az autósokat, utóbbinak nyilván nincs igazán visszatartó ereje.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Hirdetés
Hirdetés
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
Kétnapos látogatásra érkeztek Németországból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
A következő körben már nehezebb dolga lesz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!