Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harminc debreceni kapott elnöki elismerést a Semmelweis-napon

| 2021. 07. 01. | 13:55:00
Feladatukat kiemelkedő hozzáértéssel és szorgalommal végezték.
Harminc debreceni kapott elnöki elismerést a Semmelweis-napon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ 30 dolgozója kapta meg az Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat kiemelkedő szakmai tevékenységéért. A kitüntetést Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke a június 30-i Semmelweis-napi ünnepségen, az egyetem főépületének aulájában adta át. – Ma a koronavírus harmadik hullámával a hátunk mögött nem is lehetne aktuálisabb megemlékezni az emberiség jótevőjeként, és az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignác munkásságáról és örökségről – fogalmazott ünnepi beszédében a Klinikai Központ elnöke.

A professzor felidézte, hogy Semmelweis Ignác már a pályája elején felfedezte, hogy a szülő nők gyakori halálát az akkoriban még ismeretlen kórokozók váltották ki, ezért az alapos kézmosás fontosságát hangsúlyozta.

Korát meghaladó megállapításával azonban a szakma elutasítását váltotta ki, hiszen az orvostársadalom számára addig ismeretlen tanokat hirdetett. – Az elismerés ideje csak jóval később, a géniusz halála után érkezett el. Semmelweis Ignácot ma már büszkén mondhatjuk a 19. századi orvoslás emblematikus alakjának. Hiába telt el 200 év, szavai és tanításai ismét értelmet nyernek. Nem sejtettük, hogy a 21. század rohamosan fejlődő világában gondolatai ilyen aktuálisak lesznek – hangsúlyozta a professzor. 

A Klinikai Központ elnöke kiemelte, hogy a koronavírus okozta betegséget közös erővel sikerült megfékezni, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a továbbra is fennálló veszélyről, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb járványhullámot. 

Szabó Zoltán hozzátette, hogy az elmúlt hónapok nehézségei ellenére a Klinikai Központ mind dolgozói szakértelem és összefogás tekintetében, mind szervezeti szinten is határozott fejlődésen ment keresztül, eleget téve a folyamatos megújulás követelményének és a változó környezet kihívásainak. – Ebben kiemelt szerepe volt és van a kimagasló színvonalú gyógyítás iránt elkötelezett, hivatásukat az esküjükben foglaltak szerint, teljes odaadással végző orvosoknak, ápolóknak és az egészségügy többi dolgozójának. Semmelweis munkásságát felelevenítve megállapítható, hogy ő mérlegelés nélkül, saját egészségét, életét nem kímélve küzdött mások életéért. A Klinikai Központ dolgozói is így cselekedtek az elmúlt időszakban. Saját egészségüket nem kímélve küzdöttek a járvány ellen. Kimerültségük és leterheltségük ellenére a kilátástalannak tűnő helyzetekben is példásan helyt álltak – mondta a professzor. 

A Klinikai Központ vezetője Semmelweis-nap alkalmából Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat adományozott azoknak a dolgozóknak, akik feladatukat kiemelkedő hozzáértéssel és szorgalommal végezték. Idén 30-an kapták meg ezt az elismerést.

A Klinika Központ elnöke a szerdai ünnepségen megköszönte Ádám Pálma alezredes, a Klinikai Központ Nagyerdei Campus kórházparancsnoka, Kajatin Csaba alezredes, a Kenézy Gyula Campus kórházparancsnoka, és helyetteseik, Tóth Árpád őrnagy és Jónás Imre százados munkáját is. Szabó Zoltán professzor kiemelte, hogy együttműködésük és folyamos támogatásuk nagyban hozzájárult a Klinikai Központ kiemelkedő COVID-ellenes tevékenységéhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés