Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csapó utcai virágpiac: ha pénz van, minden van

| 2021. 06. 03. | 10:36:00
Bőséges a választék a debreceni belvárosban.
Csapó utcai virágpiac: ha pénz van, minden van
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közeledik a ballagások ideje, közben a kiskertekben egyre több a teendő, és a bérházi erkélyládákat sem árt néhány új virággal felfrissíteni. Ráadásul, mióta az óvodások búcsúztatása is szinte akkora felhajtással jár, mintha a gyerek diplomaosztó ünnepségén lennénk, a ballagások már a héten elkezdődnek, a virágárusok nagy örömére. A roham azonban egyelőre elmaradt, az eladók ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy hó elején, fizetés előtt fontosabb dolgokra költenek az emberek. Megnéztük, mi mennyibe kerül a Csapó utcai virágpiacon.

A megkérdezett árusok egybehangzó véleménye, hogy egy-egy ballagási csokorra maximum ötezer forintot hajlandóak költeni az emberek, de nem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy nagyjából háromezer forintnál húzzák meg a határt. – Öt-hatezer forintos csokrot legfeljebb már az osztályfőnökök, óvodavezetők kapnak – jegyezte meg az egyik eladó. – Általában konkrét elképzelés nélkül érkeznek a vevők, és azt mondják: ennyi pénzt szánok virágvásárlásra, mit tetszik tudni ebből kihozni?

A járvány miatt egyébként a nagykereskedők drágábban szerzik be a virágokat, és ez az áremelkedés a kiskereskedőknél, a piacokon is érzékelhető. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy itt még mindig jóval olcsóbban lehet vásárolni, mint mondjuk valamelyik „puccosabb” virágosnál.

Így például egy szál királyliliomot 1500 forintért kínálnak, díszítéssel együtt 2500-3000 forint lehet az ára. A magyar rózsát 500 és 700 forint között árulják, de van ecuadori is, amiből egy szál 800 forintba kerül. Igazából a kettő között minőségben nincs különbség, a magyar és az ecuadori is akár több hétig szép marad, persze csak akkor, ha visszavágjuk a szárát, és olyan vázába rakjuk, amelyikbe sok víz elfér. A vevők „mindenevők”, nincs egy olyan slágervirág, ami kifejezetten jellemezné a ballagási időszak keresletét, a legtöbb azért ilyenkor talán a liliomból és a rózsából fogy, de kedvelt a vásárlók körében az orchidea is.
A vágott virágok mellett a cserepeseket is szívesen viszik ballagási ünnepségekre. Ezekből is bőséges választék van a piacon. A vitorlavirágot 2200-ért, a nagy begóniát 3500-ért árulják, az orchideáért 4500 forintot, a flamingóvirágért pedig 2800-at kérnek.

Nagyon kedveltek a vásárlók körében az egynyári és az úgynevezett balkonvirágok is. Egy idősebb hölgy három cserép tűzpiros muskátlit kért az eladótól. Kérdésemre elmondta, hogy egyet a temetőbe visz ki, kettőt pedig az erkélyládába tesz majd. A muskátlit 600 és 800 forint közötti áron lehet megvenni a Csapó utcai virágpiacon. A begónia, a kakastaréj és a büdöske 200, a népszerű és szárazságtűrő vinka 300 forintba kerül. A gumós begónia, a levendula és a tölcsérjázmin 500, a tiroli muskátli 600, a futópetúnia 800 forint.

Ottjártunkkor palántát nem sok árusnál lehetett kapni, ahol viszont igen, ott mindig volt vásárló. A paradicsompalántából legalább ötféle, karós és fürtös, egyaránt beszerezhető. Egy tőért 180 forintot kérnek el.

Paprikapalántából szintén nagy a választék: pritamin, cseresznye, kaliforniai és tv-paprika is vásárolható, 150-180 forint közötti áron. Ugyanennyiért juthatunk több igen kedvelt zöldség, a cukkini, a padlizsán, és a fürtös uborka palántájához is. Aki pedig görögdinnyét vagy sárgadinnyét szeretne a saját kertjében termeszteni, 150 forintért szintén megveheti hozzá a palántát. Az eladó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy dinnyefélét csak olyan helyre ültessünk, ahol a növény tud „futni”, nagy terület hiányában biztos, hogy elmarad a jó termés.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.