Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kívül-belül megújul a Csonkatemplom

| 2021. 05. 05. | 11:24:00
A toronyba is fel lehet majd menni.
Kívül-belül megújul a Csonkatemplom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Másfél milliárd forintos pályázat részeként elkezdődött a debreceni Református Kistemplom, azaz a Csonkatemplom felújítása. A beruházás részleteiről a Tiszántúli Református Egyházkerület műemléki tanácsosa tájékoztatta a Cívishírt.

Virányi Zsolt elmondta: az egyházkerület a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) „Egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztése” című pályázaton nyert 1,5 milliárd forintot, amelyből hat helyszínen zajlanak munkálatok. A forrás egy részét a templomok felújítása mellett az egyházi kulturális örökség turisztikai célú bemutatására kell fordítani – jelezte Virányi Zsolt.

A Csonkatemplomra bruttó 220 millió forintot költhetnek. Ebből a pénzből felújítják a teljes tetőszerkezetet, kívül és belül is renoválják, és kifestik az épületet, megújul a homlokzat, a lábazat pedig vízszigetelést kap.
A beruházás befejezését követően nem csak az istentiszteleteket lehet majd a jelenleginél jobb körülmények között megtartani, hanem a turisták számára is sokkal vonzóbb célpont lesz az épület. Az érdeklődők olyan helyekre is bepillanthatnak majd, ahova eddig nem. A templom tornyában például kiállítóhelyet alakítanak ki, az oda vezető lépcsősort is felújítják. A turisták megtekinthetik a toronyórát, és látogatható lesz a tűzfigyelő szoba is, ahonnan elődeink az egész városra ráláttak, és az volt a feladatuk, hogy jelezzék, ha valahol tűz ütött ki a városban.

A beruházásnak a tervek szerint július végére kell elkészülnie.

A másfél milliárdos projekt központi eleme egyébként a Debreceni Egyetemi Református Templom felújítása, amelyre 500 millió forintot fordítanak. Virányi Zsolt hangsúlyozta: a cél egy többfunkciós templom kialakítása, ahol hangversenyeket, koncerteket és egyházi rendezvényeket is tarthatnak majd. A külső-belső rekonstrukció mellett új hangosítást és fénytechnikát is kap az épület. A Kossuth utcai Verestemplomban mintegy 220 millió forintból a többi között restaurálják az ólomüveg ablakokat, a mozgáskorlátozottaknak akadálymentes lépcsőt alakítanak ki, a fali képeket pedig irányított fénnyel világítják meg, különleges hangulatot adva ezzel az alkotásoknak.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.