Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben is önkéntes mentorokat toboroz a KórházSuli

| 2021. 02. 24. | 10:58:00
A beteg gyerekeknek is legyen esélye a tudás megszerzésére!
Debrecenben is önkéntes mentorokat toboroz a KórházSuli
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján működő bázisintézménye fejlesztésére törekszik a KórházSuli Alapítvány. A klinikával közösen egy olyan jól működő rendszer kiépítése a cél, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Az alapítvány felvette a kapcsolatot a kelet-magyarországi felsőoktatási intézményekkel is egy „KórházSuli-kurzus” beindítása, továbbá újabb önkéntes hallgatók bevonása érdekében.

Az egészségügyi intézmény ellátási területe Kelet-Magyarország, sőt bizonyos betegségcsoportok esetében az egész ország. Évente 25 ezer járó- és több mint 5 ezer fekvőbeteget lát el, 40 százalékuk krónikus betegség miatt gondozott, vagy súlyos akut betegségből lassan felépülő.

Berkes Andrea nefrológus elmondta: a gyerekklinika célja, hogy mind nagyobb hangsúlyt helyezzen a komplex rehabilitációra, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű tanulók gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Ebben kulcsfontosságú szerepet szánnak a KórházSulinak: oktatási modelljét és munkáját beépítik a klinika rehabilitációs rendszerébe.

Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője azt emelte ki, hogy egy specifikus, kifejezetten Kelet-Magyarország sajátosságait figyelembe vevő rendszer kiépítésére törekednek. Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával, valamint a nyíregyházi és a berettyóújfalui kórházakkal is elindult az együttműködés, onnan is vannak tanulóik. Megkezdték a térség felsőoktatási intézményeivel való kapcsolatfelvételt is egy olyan KórházSuli-kurzus beindítása érdekében, mint amilyen az ELTE-n már évek óta működik.

– Önkénteseink megismerkedhetnek a hátrányos helyzetű, tartósan beteg gyerekek oktatás módszertanával, így a helyi problémákra valós megoldásokat találunk. Célunk, hogy ezáltal csökkenjen az érintett tanulók teljes lemorzsolódása – mondta el az alapítványi vezető.

Terveik között szerepel az is, hogy a csatlakozó önkéntesekből felállítanak egy elkötelezett mentorcsapatot. Számukra a nyár elején csapatépítő és felkészítő tréninget szerveznek, ahol megszerezhetik azokat a kompetenciákat, amelyekkel a következő tanévben már önállóan is végezhetnek operatív feladatokat. A toborzás már elkezdődött. – Nagyon várjuk a kórházból már hazakerült, de még otthon lábadozó gyerekek jelentkezését is, hogy velük is elkezdődhessen az oktatási rehabilitáció – tette hozzá Tóthné Almássy Monika.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Földimogyoró lehet benne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.