Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szokatlan debreceni pláza alapkövét helyezték el

| 2020. 06. 09. | 14:09:00
Az egészségipar mellett a járműipar lesz a főszerepben.
Szokatlan debreceni pláza alapkövét helyezték el
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jól halad a Debreceni Egyetem beruházásában épülő innovációs központ a felsőoktatási intézmény Vezér utcai ipari parkjában; a méreteiben is impozáns létesítmény építése ugyan már előrehaladott állapotban van, de június 9-én az alapkövét is elhelyezték.

Az ünnepségen Szilvássy Zoltán rektor úgy fogalmazott, a megvalósítandó innovációs pláza Magyarországon egyedálló, vertikálisan szervezett, egyetemi központú innovációs rendszernek a boszorkánykonyhája.

Szilvássy Zoltán

– Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen okos, bölcs vagy hasznos dolog megszületik egy egyetemi koponyában, utána a munkatársak azt kidolgozzák mint koncepciót, majd megkezdik a megvalósítást, ami az innováció folyamatában a kitalálástól a gyártásig történő szakaszt jelenti. Ez az építmény valamikor elsősorban az egészségipari tevékenységre szerveződött, de az egyetem profil az eltelt évek során szélesedett, így különféle járműipari fejlesztések, kutatólaboratóriumok is meghatározóak lesznek a működésben – vetítette előre a Debreceni Egyetem rektora.

Ma már senkinek sem jut az eszébe olyan kérdéseket feltenni, hogy az egyetemnek és a helyi gazdaságnak szüksége van-e ilyen típusú intézményekre, lesznek-e olyan szakemberek, akik a tudományos és piaci szempontokat egyszerre szem előtt tartva képesek kihasználni egy innovációs központ lehetőségeit. S van-e intellektuális kapacitás megtölteni a falakat? Mert öt-hat évvel ezelőtt voltak kétkedők, s nem kevés kaland, kormányzati trükk, ablakon való visszamászás árán sikerült eljutni idáig – jelentette ki Kósa Lajos.

Kósa Lajos

Az országgyűlési képviselő úgy folytatta, biztosak voltak a beruházás értelmességében, abban, hogy a debreceni ipar és a kutatási, tudományos potenciál kikövetelné magának. Előre látták, hogy a „jövőt építik, amelyben az innovációnak különösen fontos szerepe lesz”. Megjegyzte, fontosnak tartja a nagyvonalúságot, a korábbi kétkedők nézzék majd meg, és támogassák a debreceni jövőt, hiszen kételyek, viták lehetnek, de amikor nyilvánvalóvá válik, hogy mi teremtődik, akkor minden támogatást szívesen vesznek. 

A központ a BORD Építész Stúdió látványtervén

A jó ötleteknek is idő kell

Bács Zoltán egyetemi kancellár emlékeztett, 2008-ban készült el a Vezér utcára innovációs plázát álmodó első megvalósíthatósági tanulmány. Ha a mostani épület nem is az akkori elképzeléseket követi, sok 12 évvel ezelőtti elképzelés mit sem változott. – Vagyis születnek olyan gondolatok, amelyik igenis meghatározzák a jövőt. Kérdés, mikor érkezik el a siker, ez esetben 2008 helyett a 2015-ös előkészítés után, 2017-ben született meg a beruházást támogató kormánydöntés – mondta.

Az innovációs plázáról szólva rámutatott, a főépület földszintjén labor- és termelési tevékenységek folynak majd, a következő emelet a találkozások helyszíne, a felső az irodáké lesz. – A pláza lelke a középső szint, ahol az ötleteket, eredményeket vitatják majd meg, s ahogyan azt számos helyen láttuk a világban, kiegészítve debreceni és magyar gondolatokkal – tette hozzá.

Kis sorozatokban vakcinák gyártására is alkalmas oltóanyagüzemet épít a Debreceni Egyetem a Vezér utcán. A költségeket 4 milliárd forintra becsülik, a több mint 2 ezer négyzetméter alapterületű kísérleti üzem Európában is egyedülálló lesz. A szakmai munka 2023 első negyedévében kezdődhet el, az alapkőletétel szintén június 9-én zajlott.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Lezárják a nagymacsi vasúti átjárót
Ne megszokásból közlekedjenek!
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.