Hirdetés

Több fronton is küzd Hajdúböszörmény a fürdőfejlesztésért

Cívishír

2020.01.28. 17:15

Több fronton is küzd Hajdúböszörmény a fürdőfejlesztésért
Medencével egyelőre nem bővítik, de például új játszóteret kialakítanak (Fotó: Bocskai Strand- és Gyógyfürdő / Facebook)

Egy 119 milliós beruházás küszöbön áll, a gyógyhelyi minősítés már keményebb dió.

Hirdetés

A képviselő-testület hozzájárulását kéri a hajdúböszörményi polgármester ahhoz, hogy a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. lezárhassa és eredményt hirdethessen a Bocskai Strand- és Gyógyfürdő fejlesztése érdekében lefolytatott feltételes közbeszerzésben, továbbá szerződést köthessenek a nyertes kivitelezővel.

A tervek szerint a fürdőfejlesztés bruttó 119 millió forintos projektje teljes mértékben európai uniós és állami forrásból valósulna meg, de az erről szóló támogatási nyilatkozat egyelőre nem született meg, így a pénz sem áll rendelkezésre. Ugyanakkor a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. illetékes tagvállalata a feltételes közbeszerzési eljárást már megkezdte, tegyük hozzá, a fentiekről szóló előterjesztés – amely január 30-án kerül a böszörményi képviselők elé – leszögezi: a vállakozói szerződés lényegében csak akkor lép hatályba, ha a támogatás már rendelkezésre áll.

A fejlesztéssel a fürdő eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területén alakítanának ki közösségi teret bográcsozókkal, filagóriákkal, vizesblokkal, pelenkázóval és nem utolsósorban új játszótérrel. Kerekesszékkel és babakocsival is könnyű lesz a megközelítés, a területen wifit is biztosítanak.
Látványterven az új területbeépítés a strandon

A fürdőhöz kapcsolódó hír, hogy az önkormányzat – Hajdúböszörmény gyógyhelyminősítésének megszerzése érdekében – megbízná a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. az ahhoz szükséges téli mérések elvégzésére. E célra 1 millió forintot is biztosítanak, amennyiben a képviselő-testület csütörtökön rábólint.

E minősítés megszerzésére – ami egyáltalán nem olyan egyszerű – az elmúlt években több lépés is történt. A város erről azért sem mondana le, mert bizonyos fejlesztési pályázatok ezáltal könnyebben elérhetőek. A gyógyhelyminősítés céljából először egy helyi kút termálvizét gyógyvízzé minősíttették (2013), majd a termálfürdőt gyógyfürdővé.

Azonban a fürdő és környezetének gyógyhellyé minősítése már keményebb dió, az előterjesztés is úgy fogalmaz, hogy ahhoz számtalan jogszabályi elvárásnak kell megfelelni. Így négy évszakos légszennyezettségi vizsgálat és egy zajszintmérés is szükséges. A baj az előbbivel van, mivel Hajdúböszörmény az elmúlt évek téli időszakaiban – 2019-et is beleértve – nem felelt meg a kritériumnak a környező házakból áradó kéményfüst szennyezése miatt. 

A gyógyhelyi minősítés összes költsége körülbelül 20 millió forint, ebben a méréseké egész évre vetítve 8-10 milliót tesz ki. Az előterjesztés szerint a város 2020-ban is nekifut a eljárásnak, hiszen siker esetén a Bocskai Strand- és Gyógyfürdőt fejlesztésében is nagyobb mozgástér nyílna európai uniós és állami források megszerzése felé.

RaL

strandHajdúböszörményberuházásstrandfürdő

Szóljon hozzá!

Hirdetés