Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült Debrecen első kutyajátszótere

| 2020. 01. 17. | 15:12:00
Nem egyszerűen ebfuttató, abból van már a városban.
Elkészült Debrecen első kutyajátszótere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták az első debreceni kutyafoglalkoztató parkot január 17-én. A 250 négyzetméteres, bekerített ebfuttatóban több, agility-pályákról ismerős akadályt küzdhetnek le a négylábúak. A Kassai út 115-123. mögötti parkot 4,8 millió forintból hozta létre az önkormányzat. A városban összesen három zárt kutyafuttató található, de ez az egyetlen, ahol foglalkoztató eszközök is várják az „ember legjobb barátját”.

A Kassai úton, a városból kifelé menet a jobb oldalon, a házak mögött

– Szándékunk a városlakók kényelmét, otthonosságát szolgáló zöld és közösségi területek számának növelése. Debrecenben fontosak az állattartók és maguk az állatok is, ezért szükségesek az ilyen kutyafuttatók és kutyajátszóterek. A gazdáknak, az ebeknek és a környéken élőknek egyaránt jók az ilyen parkok, hiszen a kutyák nem az utcán szaladgálnak, ami által a hosszú távú békés egymás mellett élést is segítjük. Bízunk benne, hogy sokan használják majd a parkot, olyan közöségi térré válik, ahol egymással is találkoznak az emberek – mondta Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester.

Kérdésünkre úgy felelt, szerinte sok városrészből lesz igény hasonlóra, s ők maguk is folytatni szeretnék a kutyaparképítést. Azt tanácsolja, a helyi közösségek keressék az önkormányzati képviselőket. Ez a jövő, ezt kell továbbvinni – jegyezte meg.

Akit ebben a parkban csőbe húznak, nem fog bosszankodni, főleg, ha négy lába van

Becsky István (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő kiemelte, régi vágya teljesült a lakóknak, akik már az ő édesapját, a korábban szintén képviselő Becsky Tibort is megkeresték egy kutyafuttató igényével. – Az első visszahelzések pozitívak, a helyszín tökéletes, mert mindenki számára könnyen elérhető, de senkit sem zavar. Bízom benne, hogy lesznek még hasonló beruházások a körzetben. Ez is bizonyítja, hogy ha egy közösség összefog, majd megkeres bennünket, azon leszünk, hogy még élhetőbbé tegyük a városrészt – tette hozzá.

Becsky István és Balázs Ákos, előtérben az egyik kutya és gazdája

Török Ildikó Picur nevű kutyájával szemmel láthatóan otthonosan mozgott az akadályok között. 

– A kutya akkor érzi magát igazán jól, ha a fizikailag és mentálisan egyaránt lefárasztjuk, vagyis egyszerre mozog és tanul. Erre a futtató is alkalmas, itt viszont feladatokat végez, tehát sokkal jobban koncentrál, együttműködik a gazdával. Amikor egy kutya azt csinálja, amit kérünk tőle és új dolgokat sajátít el, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb, könnyebben kezelhető, nem rombol otthon. Nagyon fontos, hogy az állat ne csak egyedül legyen a lakásban, a kertben, hanem más kutyákkal is találkozhasson. Az emberek közé történő beilleszkedés mellett a kutyák közötti szocializáció megtanulására is szüksége van. Így tanulja a helyes kommunikációt, azt, hogy  ki az erős, ki a gyenge, miként viselkedjen – mutatott rá.

Bárki nyugodtan felkeresheti a parkot, de azért szerinte jó, ha előtte egy alapfokú agility-tanfolyamon részt vesz kutya és gazdája.

Egy agár is nagyon élvezte a pályát és a többi kutya társaságát

– Legalább az alapszintű parancsokat teljesítse az állat, vagyis bármilyen szituációban fogadjon szót, ha az ember hívja. Szintén csökkenti a konfliktusveszélyt, ha többé-kevésbé ismerik a többi ebet. A tanítás boldog együttlét: a gazda büszke, ha a kutyája teljesíti a kérését, a négylábúnak pedig öröm, amikor vele foglalkoznak – magyarázta. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Európa Napot tartottak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban
Európa Napot tartottak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban
Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Hirdetés
Hirdetés
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Csekkbefizetés, csomagfeladás, ügyintézés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!