Hirdetés

Zente, Levente: a világ legdrágább gyógyszereiről Debrecenben

civishir.hu

2019.11.26. 08:14

Zente, Levente: a világ legdrágább gyógyszereiről Debrecenben
Zente (Fotó: Facebook)

Szakember mondja el, lehet-e hinni a génterápiában.

Hirdetés

A génterápiákról gólyáknak – avagy mit érdemes tudni a világ legdrágább gyógyszereiről? címmel Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet tanársegédje tart előadást a Science Caféban.

Az elmúlt hetekben több SMA-1 betegségben szenvedő kisgyermek kezelése kapcsán a hazai érdeklődés középpontjába került a génterápia (Zente és Levente gyógykezelésére közadakozással gyűlt össze a horribilis összeg - a szerk.). Az előadás célja, hogy áttekintést adjon a napjainkban rohamosan fejlődő és egyre elterjedtebbé váló gyógymódról.

Levente

– Sok valós és sajnos fals információ látott napvilágot a közelmúltban a legkülönbözőbb szakmai és bulvár folyóiratokban. Rövid összefoglalóm a laikus közönség számára is érthető és élvezhető módon szeretné bemutatni a különböző génterápiás lehetőségek molekuláris hátterét. Ismertetem ezek klinikai alkalmazásait, a különböző genetikai és szerzett betegségek kezelését a hiányzó gének célba juttatásával, továbbá a génmódosított immunsejtek szerepét a daganatterápiában – sorolta témáit a hirek.unideb.hu portálnak Szöőr Árpád. Az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének tanársegédje hozzátette: mindemellett az előadás természetesen foglalkozik a génterápiakkal kapcsolatos etikai és gazdasági kérdésekkel is.

 

Science Cafégénterápia

Szóljon hozzá!

Hirdetés